SHUTTERSTOCK
Isprobajte

Hrskavost mrkve dobit ćete uz ovaj jednostavan trik. Trajnost ćete produžiti i do šest mjeseci

Plastična ambalaža veliko je NE za čuvanje povrća

U carstvu povrća, mrkva nesumnjivo zauzima tron hrskave namirnice koje volimo grickati samostalno, ali i stavljati je u razna jela. Osim toga, ovu je povrtnu grickalicu lako ponijeti sa sobom te ju konzumirati kao sočan međuobrok. No, je li ju je baš uvijek lako držati svježom i poželjnom za zasladiti nepce? Ove ćete činjenice možda posebno postati svjesni ako mrkvu kupujete zapakiranu. Sigurno neće trebati proći puno vremena za početak stvaranja plijesni, gubitak hrskavosti i osjećaja kao da grickate gumu, a ne mrkvu.

Skladištenje

Ipak, poznata vrtlarica Nancy Birtwhistle uvjerava da će određen način skladištenja osigurati dulji vijek trajanja ovog povrća i do šest mjeseci.

- Znala sam da će, ako ostavim kupljene mrkve u njihovim plastičnim vrećicama, u roku od nekoliko dana sve biti mokro i završit će bačeno u kantu za kompost - napisala je u svojoj knjizi The Green Gardening Handbook.

Kako bi doskočila ovom problemu Nancy je odlučila provesti eksperiment skladištenja hrane i nakon pet tjedana potrošila je sve svoje mrkve osim jedne koju je držala u skladištu da vidi koliko će dugo ostati svježa.

- Moj eksperiment s mrkvom trajao je šest mjeseci nakon kojih sam odlučila oguliti i nasjeckati skladištenu mrkvu. Bila je još uvijek bila hrskava, nije imala plijesan po sebi, bila je čvrsta i savršene boje. Također, imala je isti okus i teksturu kao mrkva netom kupljena u trgovini - rekla je.

Trik

Prvi korak koji je ova žena poduzela ne bi li očuvala vijek mrkve, bio je taj što je izvadila ovo povrće iz originalne, plastične ambalaže. Nadalje, nije ju prala.

- Neoprana mrkva se odlično čuva u hladnoj garaži nekoliko tjedana, dok oprana mrkva u supermarketu koja se prodaje u plastičnim vrećicama traje samo nekoliko dana, postaje mokra, pljesniva i klija ako se o njoj ne brine - objašnjava.

Mrkva je osjetljiva na vlagu i potrebna joj je ravnoteža kako bi ostala svježa. Stavljanje izravno u hladnjak ponekad može biti previše suho okruženje. Stoga, još jedan trik koji trebate napraviti prije nego je spremite je ovaj; zamotajte ih u čistu pamučnu tkaninu kao što je kuhinjska krpa ili rupčić.

- Čistu krpu, navlažite je hladnom vodom, zatim je položite na radnu površinu u portretnom stilu. Počevši od vrha, položite dvije mrkve ili drugo povrće jednu do druge i preklopite preko vrhova i strana. Nastavite s dodatnim mrkvama, motajući tkaninu u ogromnu kobasicu - rekla je Nancy i dodala da tako zamotanu mrkvu možete staviti u hladnjak gdje će stajati čak šest mjeseci.

Simpatična vrtlarica je također podijelila informaciju kako ovaj trik može funkcionirati i s drugim povrćem sve dok ga ne pomiješate u istoj krpi.

Linker
28. travanj 2024 10:25