Ako prečesto jedete hranu bogatu ugljikohidratima, za očekivati je da ćete se osjećati tromo, pospano i umorno.
 Foto: iStock
Što jedete?

Hranom protiv oslabljenog imuniteta

15. studeni 2016.
U voću i povrću nalazi se sve što je potrebno za osnaživanje obrambenog sustava organizma, a uz dodatak podizača imuniteta kao što su đumbir, kurkuma, matična mliječ i echinacea dobro zdravlje nije ugroženo.

Imunosni sustav važan je u zaštiti od virusa i bakterija protiv kojih se bori i tako pomaže u očuvanju našeg zdravlja. Oslabljeni imunosni sustav dovest će do različitih virusnih infekcija, kroničnih bakterijskih infekcija, gljivičnih oboljenja pa i raka. Važno je uravnoteženom i raznolikom prehranom unositi hranjive tvari koje će osnažiti imunosni sustav.

 

Izrazito jačaju imunitet

Matična mliječ. Prirodni biostimulans koji sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.

Echinacea. Biljka koja jača imunitet i povećava otpornost na infekcije, naročito na gripu te je korisna osobama s oslabljenim imunosnim sustavom.

 

100 g grožđica
150 g grubo mljevenih oraha
100 g badema
korica 2 limuna (iz eko uzgoja)
100 g suhih marelica
100 g suhih šljiva
250-300 g meda
100 g pinjol

Priprema:

  1. U blenderu meljite grožđice, orahe, bademe, pinjole i limunovu koricu, dodajte sok dvaju limuna, promiješajte i dodajte mljevene suhe šljive i marelice.
  2. Na kraju dodajte med i opet promiješajte.
  3. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite dan-dva na tamnom mjestu. Nakon toga čuvajte u frižideru, uzimajte po žličicu tri puta dnevno.

1/2 šalice indijskih oraščića
1/2 šalice oraha
1 šalica datulja ili suhe marelice
2 žlice lanenih sjemenki (mljevenih)
1 žlica sušene kamilice
1 žlica svježe naribanog đumbira
sok 1/2 limuna i limunova korica
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Indijske oraščiće i orahe, suho voće i lanene sjemenke izmiješajte u blenderu.
  2. Dodajte ostale sastojke i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu.
  3. Rukama formirajte pločice. Spremite u posude s poklopcem u hladnjak. Mogu trajati i nekoliko tjedana.

 

2 mrkve
2 peršina (korijen i lišće)
2 luka
3 češnja češnjaka
poriluk
manja cvjetača
2 krumpira
pile
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

  1. Na žlici maslinovog ulja pirjajte luk, dodajte narezanu mrkvu, korijen peršina, poriluk i češnjak. Nakon deset minuta povrće će omekšati.
  2. Dodajte piletinu narezanu na komade i oguljene krumpire. Zalijte vodom.Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha oko 45 minuta.
  3. Pri kraju staviti cvjetaču da se ne raskuha. Još malo kuhajte, dodajte sjeckani peršin, sol i papar.

4 mrkve
4 naranče
1 limun (nešpricani)
2 cm svježeg đumbira
1 žličica kurkume

Priprema:

  1. Stavite u sokovnik i istisnite. Odmah popijte.

1,5 dl bademova mlijeka
pola banane
125 ml jogurta
1 žličica meda
50 g žitnih pahuljica
1 žlica goji bobica

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu tekućinu. Odmah poslužite.

 

1/2 šalice ohlađenog kuhanog zelenog čaja
1 banana
1/2 limuna

Priprema:

  1. Stavite u blender. Popijte svježe.

Teme
Linker
19. prosinac 2020 19:28