Jeste li znali? Prema arheološkim nalazima, kesten je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo!
 Foto: iStock
Što je jesen bez svog kralja

Hranjiv je i ljekovit, mirisan i ukusan, za djecu i odrasle, sportaše i bolesnike...

I voće je i plod šumskog drveta, i hranjiv je i dijetalan, on je i desert, i umak, i glavno jelo, i sladak i slan... I pravi kameleon na tanjuru!

Poput kameleona, prilagođava se svemu jer neočekivano paše i uz slane i uz slatke namirnice. On je kralj jeseni, a njegovo je ime kesten, odnosno marun ili kostanj kako ga još nazivaju u različitim dijelovima Hrvatske.

Sve, baš sve možete pripremiti od kestena - od juha i umaka koje ćete poslužiti uz divljač, preko glavnih jela do salata i deserata. Poširajte ga, pirjajte, kuhajte i pecite, samog ili u kombinaciji s drugim namirnicama, a isprobajte ga i kao nadjev pečenoj purici. A pečenog ga možete osušiti i samljeti u brašno, od kojeg ćete napraviti slastan kruh i slastice, u kojima osobito uživaju Talijani, Španjolci i Francuzi.

Zanimljivo obiteljsko stablo

Malo njih upoznato je s činjenicom da je kesten voćka, možda zato što je šumsko drvo nerijetko visoko i do 25 metara. U srodstvu je s bukvom i hrastom, ima bujnu, veliku krošnju, a živi i više od pet stoljeća pa stoga nemojte biti iznenađeni kada vam kažemo kako je kesten prema arheološkim nalazima jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Iz pradomovine Grčke proširio se po južnoj Europi i Sredozemlju.

U Hrvatskoj ga najviše ima po obroncima Učke te okolici Lovrana i Opatije. No, iako procvjeta početkom lipnja, plodovi mu dozrijevaju početkom listopada. Oni su crvenkasto-smeđe boje, rastu u bodljikavoj košuljici koja se raspukne kad plod sazrije.

Zanimljivo je kako kestena ima više od stotinu vrsta, no tipično je da su oni koji su pitomi jestivi, dok oni koji su divlji spadaju u nejestive.


Kad ga kupujete izaberite veće, sjajne plodove neoštećene ljuske, a ima li šuplji zvuk kad ga protresete, znači da nije zdrav.


Foto: iStock
Iako ima visok postotak škroba, proteina, vitamina i mineralnih soli, sadrži mali udio masti.

Posebno zanimljiv je kesten po svojim nutritivnim i ljekovitim svojstvim od kojih će vas neka, vjerujte, zaista iznenaditi.

Nutritivna svojstva

Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 posto čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob - s oko 44 posto u sirovom plodu po količini je usporediv s krumpirom. No, iako kesten ima visok postotak škroba, proteina, vitamina i mineralnih soli, sadrži mali udio masti. A upravo zbog toga što je bogat škrobom ima relativno veliku energetsku vrijednost zbog čega je odličan izbor za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima i djecu. S obzirom na to da obiluje kalijem, a istodobno je siromašan natrijem, nezaobilazan je u prehrani osoba s krvožilnim i bubrežnim oboljenjima. Također, odličan je izvor željeza, stoga je i djelotvoran protiv anemije, a s obzirom na to da je lako probavljiv preporuča se i onima koji boluju od gastrointestinalnih tegoba i bolesti probavnog trakta.

Iz kategorije je suhog voća, ali manje kaloričan; oko 100 g kestena sadrži oko 200 kcal, a predstavlja nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok. No, tome unatoč, nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću mišićima te jača imunitet!

Ljekovitost

  1. čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava prilikom hripavca, bronhitisa, astme i općenito tegoba s dišnim sustavom
  2. kora i drvo kestena koriste se kao adstringensi, zbog bogatstva taninima
  3. kako drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peludi i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji
  4. divlji kesten se, zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonoidi, kumarini, saponozidi), koristi u proizvodnji farmaceutskih pripravaka – za pomoć kod oštećenih kapilara i varikoznih vena, hemoroida, tromboflebitisa

Foto: Arhiv Hanza Medije
Ovaj recept možete isprobati i bez šunke, ili je, pak, možete zamijeniti s hamburgerom ili pancetom.

URADI SAM!

Quiche od kestena, vrganja i šunke

Recept: chef BERISLAV LACKOVIĆ, restoran Bon Appetit, Zagreb

Za tijesto:

  • okrugli kalup za quiche promjera 24 cm
  • 15 dag oštrog brašna
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • sol

Za nadjev:

  • 15 dag cijelih kuhanih kestena
  • 10 dag šunke
  • 10 dag vrganja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Od brašna, vrhnja, soli i ulja zamijesite polutvrdo tijesto pa ga razvaljajte u okrugli niski kalup za quiche.
  2. Tijesto nabodite vilicom da se ne napuhne. U kiselo vrhnje dodajte jaje, začinite soli i paprom.
  3. Premažite smjesom od kiselog vrhnja pa složite šunku, ploške vrganja i kestene. Pecite 45 minuta u pećnici na 150 stupnjeva Celzijevih.
Linker
19. travanj 2024 16:55