HRANA PROTIV RAKA

Više od 40 posto slučajeva raka dojke i mjehura u bogatim zemljama može se spriječiti samo uz pomoć dijete, tjelesne aktivnosti i kontrole težine, tvrde britanski stručnjaci

Hrana protiv raka

Više od 40 posto slučajeva raka dojke i mjehura u bogatim zemljama može se spriječiti samo uz pomoć dijete, tjelesne aktivnosti i kontrole težine, tvrde britanski stručnjaci.

Jednostavne mjere poput vožnje bicikla do radnog mjesta, izbjegavanja masne hrane i konzumiranja većih količina voća dovoljne su za ostvarenje ovako velikog rezultata, pokazalo je istraživanje World Cancer Research Funda.

Prema izvješću 12-ak najučestalijih oblika raka u bogatim zemljama, te oko četvrtine u siromašnijim moglo bi se spriječiti dijetom, vježbom i kontrolom težine. To uključuje zloćudne tumore grla, pluća i mjehura.

Brojke ne uzimaju u obzir utjecaj pušenja, koje samo uzrokuje oko trećine tumora.

Skupina od 23 stručnjaka sastavila je izvješće kako bi potaknula hitnu akciju neophodnu da se izbjegne kriza naglog porasta broja oboljelih od ove podmukle bolesti.

Očekujemo značajan porast broja oboljelih od raka s povećanjem starosne dobi stanovništva, porastom broja pretilih, smanjenjem aktivnosti i sve učestalijom konzumacijom umjetne i kalorične hrane i napitaka.

Stručnjaci preporučuju školama i tvrtkama da učenicima i zaposlenicima omoguće veću tjelesnu aktivnost te da zabrane nezdravu hranu.

Nakon prestanka pušenja najvažnije je posvetiti pozornost hrani, tjelesnoj aktivnosti i težini. Dokazi koji povezuju prehranu, neaktivnost i pretilost s rakom postaju sve očitiji u posljednjem desetljeću“, rekao je Richard Davidson iz britanske podružnice World Cancer Research Funda.

Hrana protiv raka

Linker
07. svibanj 2024 18:42