SHUTTERSTOCK
pripazite

Hrana koju treba izbjegavati ako imate visoke trigliceride - neke namirnice bi vas mogle iznenaditi

Kao i kad želimo sniziti razine kolesterola, određenu hranu moramo izbjegavati i ako imamo povišene trigliceride ili smanjiti unos kako ne bi porasli iznad poželjnih razina u krvi

Povišene razine triglicerida u krvi jednako su loše po zdravlje kao i kolesterol o kojem mnogo češće govorimo. Trigliceridi su također masnoća, točnije spojevi alkohola glicerola i masnih kiselina koje su nam potrebne prilikom pretvaranja hrane u energiju, no ako ih imamo previše (više od 1,7 mmol/L, što se vidi iz krvne slike) povisujemo rizik za aterosklerozu, odnosno otvrdnuće žila i nastanak plaka, što može dovesti do začepljenja krvne žile i prouzročiti moždani udar. Kao i kad želimo sniziti razine kolesterola, određenu hranu moramo izbjegavati i ako imamo povišene trigliceride ili smanjiti unos kako ne bi porasli iznad poželjnih razina u krvi.


Škrobno povrće

Povrće je općenito zdravo, ali neke vrste povrća, poput kukuruza i graška ne djeluje dobro na trigliceride. Naime, povrće koje sadrži više škroba, nosi i viši rizik da naš organizam dodatni škrob pretvori u trigliceride. Radije jedite više cvjetače, kelja i gljiva, a manje krumpira, kukuruza i graška.


Grah da, ali ne iz konzerve

Grah sadrži vlakna i druge hranjive tvari koje su izuzetno poželjne prvenstveno zbog održavanja zdravlja srca i krvnih žila, zdrave probave i jakog imuniteta. Ali grah iz konzerve možda nije pametan izbor jer sadrži dodane šećere i zasićene masti koje podižu i kolesterol i trigliceride.


Suho voće

Nema sumnje da bismo svi trebali jesti više voća, ali kada imate visoke trigliceride, trebate paziti da ga ne jedete previše. Ograničite se na 2-3 komada dnevno kako ne biste u organizam unijeli previše prirodnih šećera koji se nalazi u voću. Još restriktivniji trebate biti ako birate suho voće. U ovom slučaju je manje i bolje.


Alkohol

Da, čaša vina dobra je za srce, ali previše nije dobro ni za što, a isto tako utječe na povišenje triglicerida. Razlog je opet šećer koji se nalazi u alkoholu, bilo da se radi o vinu, pivu ili likeru. Previše šećera iz bilo kojeg izvora podiže razine triglicerida. Ako su one visoke, alkohol se savjetuje strogo izbjegavati.


Konzervirana riba pakirana u ulje

Riba je dobra za srce, ali konzervirana u ulju loše utječe na trigliceride. Uvijek je bolje odabrati svježu ribu (posebno plavu ribu i bijelu morsku ribu), a ako kupujete konzerviranu ribu, provjerite deklaraciju, pa radije izaberite onu koja je pakirana u vodu.


Kokos

Kokos je posljednjih godina u trendu. U skoro svakoj trgovini možete promaći kokosovo mlijeko, kokosovu vodu, kokosovo brašno, kokosovo ulje ili samo voće. Iako ima zdravstvene prednosti, kokos je bogat i zasićenim mastima pa ako imate povišene trigliceride radije smanjite njegovu konzumaciju.


Ugljikohidrati

Kao i kod povrća koje sadrži puno škroba, tako i mnogo tjestenine ili bijele riže može završiti u prekomjernom nakupljanju triglicerida. Dakako da nam treba škrob, a to su zapravo ugljikohidrati, ali birajte cjelovite žitarice radije nego bijelo brašno i bijelu rižu. A njih kada jedite neka to bude u malim količinama - kriška kruha, 1/3 šalice riže, pola šalice tjestenine ili pola šalice kuhane zobene kaše.


Voda da, ostalo ne

Kada želimo smanjiti unos šećera, ne bismo trebali smetnuti s uma da ga ima i u pićima. Ledeni čaj, voćni sok, napitak od kave, gazirana pića... svi sadrže mnogo šećera kojeg tijelo može pretvarati u trigliceride.


Med ili javorov sirup

Med i javorov sirup smatraju se zdravijim izborom od rafiniranog šećera. Ali i oni mogu podići razinu triglicerida. Svi oblici meda su sastavljeni od vode i dva oblika šećera - fruktoze i glukoze.


Pekarski proizvodi

Zbog visokih triglicerida trebali biste ograničiti i zasićene masti u prehrani i potpuno izbjegavati trans masti. Zasićene masne kiseline imaju jednostruku vezu između atoma ugljika u molekuli, dok nezasićene imaju dvostruku vezu, a baš ta strukturna razlika uzrok je što jedne masne kiseline podižu razinu kolesterola i triglicerida, a druge čine suprotno. Zasićene masti i trans masti smatramo lošim mastima jer negativno utječu na kardiovaskularni sustav.


Masno meso

Ne morate se potpuno odreći mesa, ali radije birajte piletinu i puretinu, nego svinjetinu i govedinu. Nastojte s mesa ukloniti svu vidljivu masnoću i jedite ga rjeđe. Također, izbjegavajte sve prerađeno meso, a to uključuje slaninu, kobasice i šunku.

Linker
05. ožujak 2024 18:22