Ovo morate probati

 SHUTTERSTOCK
savršenstvo okusa

Hrana i lijek - napravite domaće namaze od zelenih i crnih maslina, imamo sjajne recepte

Masline su, kao i maslinovo ulje, povezane s mnogim zdravstvenim blagodatima, posebno za zdravlje srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, ali su sa svojim antioksidansima dobre za cijeli organizam, učinkovite su protiv raznih upala, mogu regulirati razinu kolesterola i pridonijeti smanjenju krvnog tlaka


Maslina i maslinovo ulje dio su mediteranske prehrane, koja se smatra najpoželjnijom prehranom te štiti kardiovaskularno zdravlje. Maslinovo ulje još je Homer nazivao tekućim zlatom, a Hipokrat ga je propisivao kao lijek za više od 60 bolesti. Znanost je potvrdila blagodati masline i maslinova ulja, a i listovi u sebi kriju iznimnu ljekovitu moć.

Imamo sjajne recepte s maslinama, isprobajte ih već danas.


DOMAĆA TAPENADA

image
SHUTTERSTOCK

Namaz od masline ili tapenada postaje sve popularniji i u kulinarstvu i kao prirodna krema za njegu kože, a pravi se od istih sastojaka.

SASTOJCI:

  • 150 g crnih maslina
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žlica vinjaka
  • 3 češnja češnjaka
  • 60 ml maslinova ulja

PRIPREMA:

  1. Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Ostavite ih da se osuše na krpi.
  2. Izvadite koštice i stavite ih u električnu sjeckalicu (možete ih i sitno nasjeckati nožem).
  3. Dodajte limunov sok, vinjak, češnjak pa sve usitnite dok ne dobijete kašu.
  4. Stavite u porculansku ili staklenu zdjelu i uz stalno miješanje postupno dodajte maslinovo ulje.
  5. Namaz od maslina poslužite s prepečencem i maslacem.


NAMAZ OD ZELENIH MASLINA

image
SHUTTERSTOCK

SASTOJCI:

  • 100 g zelenih maslina
  • 1/2 žličice estragona (sušeni začin)
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žličica maslinova ulja
  • prženi bademi (po želji)

PRIPREMA:

  1. Sve sastojke osim maslinova ulja stavite u blender.
  2. Po želji dodajte bademe koje ste prepržili na suhoj tavi te ih nasjeckali.
  3. Dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smjesu koju ćete moći mazati, ali da nije potpuno kremasta.
  4. Ostavite da stoji u hladnjaku 30-ak minuta da se okusi sjedine pa mažite na krekere, kruh ili jedite uz jabuke, celer, tikvice, krastavce...
Linker
18. travanj 2024 17:16