FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

"Hormon gladi" mogući je krivac za impulzivne odluke

Grelin javlja mozgu kada trebamo jesti i može utjecati na moždane puteve koji kontroliraju nagrađivanje.

Više razine grelina, hormona koji stimulira apetit, razlog su što su sudionice američke studije radije izabrale malu novčanu nagradu odmah, a ne veći iznos kasnije. Osim na jedenje, grelin možda djeluje i na odluke o novcu, a istraživanja na glodavcima sugeriraju da ima ulogu u impulzivnim odlukama i ponašanjima, rekla je Franziska Plessow, suvoditeljica istraživanja koje su proveli Opća bolnica Massachusetts i Medicinski fakultet na Harvardu.

Novčane odluke

Grelin javlja mozgu kada trebamo jesti i može utjecati na moždane puteve koji kontroliraju nagrađivanje. Razine grelina variraju tijekom dana, ovisno o unosu hrane i metabolizmu. U studiji su sudjelovale 84 djevojčice i djevojke u dobi od deset do 22 godine: 50 ih je imalo poremećaj prehrane s malom tjelesnom težinom, poput anoreksije, a 34 su činile zdravu kontrolnu skupinu. Znanstveni tim izmjerio je razinu grelina prije i poslije standardiziranog obroka za sve sudionice koje su prije toga postile. Nakon obroka testirane su njihove hipotetske novčane odluke - bi li radije primile 20 dolara odmah ili 80 dolara za 14 dana. Zdrave ispitanice s višim razinama grelina izabrale su manje, ali trenutne dobitke, što upućuje na impulzivno odlučivanje, rekla je Plessow.

Veza između razine grelina i novčanih odluka nije zamijećena kod sudionica s poremećajem prehrane s malom težinom. Poznato je da osobe s takvim poremećajem imaju grelinsku rezistenciju, pa bi i ovo otkriće moglo biti pokazatelj nepostojanja veze između signala koje grelin šalje i ponašanja kod osoba s tim poremećajima.

Linker
19. travanj 2024 09:12