Probajte mu odoljeti
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Hit namirnica koja može dostojno zamijeniti šećer! Izbacuje toksine iz tijela, čisti bubrege, a može biti i dobar saveznik jetri

Znanstvenici su utvrdili da se u čistom javorovom sirupu krije više od 20 ljekovitih spojeva, a za neke je utvrđeno kako imaju antikancerogena i antibakterijska svojstva. Nije ni čudo što Amerikanci bez njega ne mogu

Sirup se dobiva iz kore javorovog drveta i namijenjen je čišćenju i detoksikaciji organizma. Uzimanjem sirupa iz organizma izbacuju se nagomilane naslage s crijeva i oslobađaju tanke dlačice koje služe za apsorpciju hranjivih materija. Tako se sprečavaju brojne bolesti koje nastaju upravo zbog nagomilavanja i zadržavanja otrovnih tvari u crijevima.

Znanstvenik Navindra Seeram sa Sveučilišta u Rhode Islandu je u čistom kanadskom javorovom sirupu pronašao više od 20 ljekovitih spojeva! Za nekoliko novootkrivenih antioksidativnih spojeva je utvrđeno kako imaju i antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva.

Javorov sirup sadrži prirodne fenole - korisnu vrstu antioksidativnih spojeva koji se nalaze i u bobičastom voću.


Zamjenjuje šećer

Korištenjem javorovog sirupa mogu se izbaciti toksini iz tijela, očistiti bubrezi i cijeli probavni sustav, smanjiti pritisak koji toksini rade na živce, arterije i krvne žile te zadržati mladolik izgled. Dobra je vijest i da čisti javorov sirup može dostojno zamijeniti šećer, ali i štetne umjetne zaslađivače jer obiluje vitaminima, mineralima i polifenolima - antioksidansima.

Istraživanje o utjecaju javorovog sirupa na zdravlje jetre provedeno je na štakorima, koji su nakon 11 dana dobivanja čistog javorovog sirupa imali značajno niži nivo jetrenih enzima (AST, LDH i ALT) u krvi, standardnih pokazatelja jetrene funkcije. Bolesti jetre su najčešće povezane s konzumacijom alkohola, ali se javljaju i kod pretilih osoba srednjih godina s abnormalnim nivoom masnoća u krvi te dijabetesom.

Javorov sirup sadrži 65% suhe tvari u kojoj su najzastupljeniji ugljikohidrati u vidu mono, oligo i polisaharida te pektinskih šećera. Najzastupljeniji monosaharidi su fruktoza i glukoza u ekvivalentnom omjeru te arabinoza i galaktoza u malim količinama. Oligosaharidi su prisutni u malim količinama koje iznose od 0,0001 do 0,1 posto, a to su rafinoza, ketoza, planteoza i stahioza. Pektinski šećeri imaju visok stupanj termolabilnosti pa ih tako u soku ima od 4,8 do 9,7 posto, a u samom javorovom sirupu od 0,008 do 0,1 posto.


Klasična proizvodnja

Časopis Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry navodi kako su otkriveni i novi potencijalno pozitivni učinci javorovog sirupa na zdravlje jetre.

Iako sve vrste javora u sebi sadrže slatki sok, za dobivanje sirupa (takozvanog "sapa") upotrebljavaju se posebne vrste ovog drveta (Acer saccharum) koje sadrže najviše šećera. Tijekom zime, u siječnju i veljači i u periodima kada temperature osciliraju od niskih noću do relativno visokih danju, na mjestima na kojima se zareže javorovo stablo ispušta sok koji curi u kapima i skuplja se u posude. Nakon toga se sirup ukuhava do gustoće koja je nalik rijetkom medu. Kalorijska vrijednost je 275 kilokalorija. Koristi se upravo kao zamjena za šećer i med. Ima ugodan, sladak ukus, boja mu je tamnosmeđa i srednje je gustoće.

Sirup se radi na licu mjesta, na starinski način te sadrži oko 2 posto šećera. Slatkog je okusa i specifičnog mirisa te se koristi u domaćinstvu, ali i u industriji za izradu kolača i raznih poslastica. Tijekom određenog razdoblja u godini nije moguće dobiti sok iz javorovog drveta, što se manifestira kovrčavošću njegova lišća. Da bi se dobilo oko 3,5 litara čistog sirupa standardne kvalitete potrebno je ukuhati oko 150 litara javorovog soka.


Čuvanje i upotreba sirupa

Zatvorena posuda s javorovim sirupom na sobnoj temperaturi može stajati do godinu dana, a da pri tome ne izgubi na kvaliteti. Dijelom se i zbog toga javorov sirup vrlo cijeni kao namirnica ili prirodni zaslađivač. Znak početka kvarenja sirupa je pojava tankog sloja na njegovoj površini (slično kao kod pekmeza). No, njega se može pažljivo ukloniti pri čemu sirup iznova postaje upotrebljiv. Zanimljivo je da se javorov sirup neće stvrdnuti na niskim temperaturama. Može se mazati na kruh, stavljati na palačinke ili njime prelijevati voćne salate i biskvitne kolače.


Oprez!

Osim organskih kiselina (limunske, oksalne i jabučne) prisutne su i anorganske kiseline kao što su fosforna (40%), sumporna (13%) i klorovodična kiselina (5,8%). One, s obzirom na njihovu koncentraciju u sirupu, mogu biti vrlo štetne i nepovoljno utjecati na organizam uživatelja proizvoda načinjenih od javorovog sirupa. Naime, mogu oštetiti tkiva, uzrokovati alergijske reakcije i iritacije probavnog sustava te niz ostalih nepovoljnih simptoma.


Javorova dijeta

Poznata je i kao dijeta "velikog čišćenja" (The Master Cleanse Diet) i "limunova dijeta". Namijenjena je isključivo čišćenju i detoksikaciji organizma dok je mršavljenje u biti nuspojava tog procesa. Dijeta se provodi 10 dana i zatim mora uslijediti minimalno 40 dana odmora od bilo kakve druge dijete. Nakon toga ju možete ponoviti. Treba napomenuti da dijeta ne sadrži nikakvu krutu hranu nego se isključivo pije limunada s dodatkom sirupa od javora.

Linker
19. travanj 2024 04:02