Po načinu pripreme plavi se krumpir ne razlikuje od običnog
 Getty Images/iStockphoto
Hrana kao lijek

Hit među krumpirima - čuva srce, regulira tlak i probavu. I nije GMO, nego starinska sorta!

Lako je probavljiv, direktno djeluje na peristaltiku crijeva kao i na višak želučane kiseline. Osim što sadrži obilje vlakana, bogat je i vitaminima C, B6 i K te mineralima bakrom, cinkom, fosforom, kalijem, kalcijem i manganom

Postoji oko sto raznih vrsta jestivih krumpira različitih veličina, oblika, boja, udjela škroba i okusa. U posljednje vrijeme na tron omiljenih namirnica penje se plavi krumpir zbog iznimne nutricionističke vrijednosti. Zbog intenzivne boje neobičan je, no ne radi se o GMO-u, nego o starinskoj sorti koja se vraća u uzgoj.

Pomalo orašastog okusa

Po načinu pripreme plavi se krumpir ne razlikuje od običnog, ali je nešto suši i pomalo orašastog okusa kojim, kao i mirisom, blago podsjeća na kestene. Potječe iz Perua i Bolivije, a ova ponovno otkrivena sorta kod nas se sadi unatrag nekoliko godina, bere se krajem kolovoza i početkom rujna, ali u odnosu na uobičajenije sorte manjeg je prinosa. "Vitelotte" krumpir tamno je plave, gotovo crne ljuske te tamnoljubičastog ili plavog mesa.

Kao i kod ostalih vrsta krumpira ljuska ima mnoga ljekovita svojstva pa je nemojte guliti. U pučkoj medicini od krumpirove kore priprema se čaj koji se koristi u liječenju tumora. Plavo-ljubičasta boja ostaje nepromijenjena i nakon kuhanja, a posljedica je velike količine biljnih pigmenata antocijanina, točnije tantocijanina (njime je bogato i bobičasto voće) iz skupine fitonutrijenata nazvanih flavonoidi.

Sprečava štetna djelovanja

Iznimno je snažan antioksidans koji veže i neutralizira visokoreaktivne slobodne radikale, sprečava štetno djelovanje UV zračenja te ima antibakterijska svojstva. Intenzitet boje ima direktan utjecaj na razinu antioksidativne aktivnosti. Voće i povrće intenzivno ljubičasto-plave boje (kupine, borovnice, šljive, grožđe, patlidžan, tamne smokve, ljubičasti luk, ljubičasti kupus) povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka nekih vrsta raka i srčanih bolesti jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, usporava starenje, podiže energiju, poboljšava koncentraciju te smanjuje rizik od razvoja bolesti očiju i očnih infekcija. Plavi krumpir, uz to što stimulira srce, krvne žile, odnosno uravnotežuje krvi tlak i dobar je za jetru, potiče i probavu zahvaljujući tome što je lako probavljiv, direktno djeluje na peristaltiku crijeva kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca. Osim što sadrži obilje vlakana, bogat je i vitaminima C, B6 i K te mineralima bakrom, cinkom, fosforom, kalijem, kalcijem i manganom.

Bogatstvo vlakana

Budući da je bogat vlaknima, krumpir je zasitna namirnica, iako jedna šalica sadrži u prosjeku oko 130 kalorija. Ako se jede bez dodanih masnoća, nezaobilazna je namirnica u održavanju zdrave tjelesne mase i reguliranju razine šećera u krvi. Ono što vrijedi za sve vrste krumpira, vrijedi i za plavi - ne valja ga skladištiti predugo, a ako se ne čuva u prikladnim uvjetima, može dobiti zelenu boju ili početi klijati. To je znak da se nakuplja otrovni alkaloidni spoj solanin koji može izazvati glavobolju, mučninu, povraćanje, proljev te tegobe s disanjem i krvotokom.

Linker
18. travanj 2024 23:38