Snimila: Maja Brekalo
O njoj pišu i u svijetu

Heljdine pahuljice sa sokom od naranče i grejpa i toplim umakom od šumskog voća

Ovaj kraj biti će sladak - baš kakvi su i Instagram te blog Delicious & Healthy by Maja Brekalo, a uz to je i bez glutena. Možda zvuči komplicirano i " fensy", ali vjerujte da nije. Trebat će vam 5 minuta za pretpripremu te desetak za dovršavanje. Ovaj fini i zdravi doručak riznica je dobrih masnoća (omega-3 masnih kiselina) i minerala zahvaljujući lanu i chia sjemenkama, kvalitetnih biljnih proteina iz heljde i sjemenki, te pregršta vitamina i antioksidansa iz voća. Nakon ovakvog doručka, bit ćete siti satima bez osjećaja težine u želucu. Maja je koristila isključivo namirnice biljnog porijekla, ali slobodno umjesto sojinog jogurta koristite jogurt od kravljeg mlijeka. Maja preporuča grčki jer sadrži manje šećera odnosno laktoze, a više proteina i masnoća (i uz to je jaaako fin i kremast). Heljdine pahuljice i sojin jogurt možete pronaći u trgovinama zdrave prehrane, a ako vam nisu pri ruci heljdine, poslužite se zobenim pahuljicama. Mjere: šalica = 2,3 - 2,5 dl žlica = jušna žlica žličica = čajna žlica

1 žlica chia sjemenki

3 žlice heljdinih pahuljica

1 žličica sjemenki zlatnog lana

prstohvat praha vanilije (nije obavezno)

sok jedne naranče i grejpa + vode da zajedno bude 1 šalica tekućine

1 šalica sojinog jogurta

Za umak:

1 šalica bobičastog voća, zamrznutog ili svježeg

1 žlica javorovog ili agavinog sirupa

prstohvat praha vanilije (nije obavezno)

Tostirani bademi i kokos za posip (po želji)

Priprema:

  1. Dobro izmiješajte chia sjemenke, heljdie pahuljice i lan s tekućinom te prahom od vanilije. Ostavite preko noći da se namače na sobnoj temperaturi.
  2. U dobivenu smjesu ujutro dodajte 1 do 2 žlice jogurta.
  3. Za pripremu umaka, pirjajte bobičasto voće sa sirupom i prstohvatom vanilije dok ne postane kašasto (oko 5 minuta).
  4. Složite doručak u čaši: stavite umak na dno čaše, onda smjesu od heljde, zatim jogurt, još umaka i pospite bademe i kokos na vrh.
Linker
24. travanj 2024 08:23