Zbog svog blagog okusa izvrsne su i kao dodatak smoothiejima
 Getty Images
ukusna i zdrava

Grickalica koju je lako uklopiti u svaki jelovnik, a smanjuje rizik od raka te čuva kosti i srce

Ove sjemenke sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E, a oni mogu smanjiti upalne procese u tijelu i zaštititi stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala

Sjemenke bundeve obiluju vrijednim nutrijentima te je konzumiranje male količine dovoljno da vas opskrbi odgovarajućom dozom zdravih masnoća, cinka i magnezija. Zbog obilja nutrijenata ključnih za optimalno funkcioniranje organizma bile su predmetom brojnih studija i pokazalo se da imaju niz dobrobiti za ljudsko zdravlje, od zdravlja srca do zaštite od nekih oblika tumora. I što je najbolje, lako ih je uklopiti u svaki jelovnik.


Što se sve krije u njima

Oko 28 grama očišćenih sjemenki bundeve sadrži 151 kaloriju, uglavnom iz masti i proteina. Ista količina sadrži, 1,7 g vlakana, 5 g ugljikohidrata, 13 g masti (od kojih su 6 g omega 6 masne kiseline), 18 % preporučene dnevne doze vitamina K, 33 % preporučene dnevne doze fosfora, 42 % preporučene dnevne doze mangana, 37 % preporučene dnevne doze magnezija, 23 % željeza, 14 posto cinka te 19 posto preporučene dnevne doze bakra. Sadrži i mnogo antioksidansa, priličnu količinu višestruko nezasićenih masnih kiselina, kalij, vitamin B2 i folat.


Smanjuju upalne procese

Sjemenke bundeve sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E, a oni mogu smanjiti upalne procese u tijelu i zaštititi stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Jedno je istraživanje na miševima pokazalo da ulje sjemenki bundeve smanjuje upalu uzrokovanu artritisom bez nuspojava, dok su životinje koje su primile protuupalne lijekove imale niz nuspojava.


Smanjuje rizik za obolijevanje od određenih vrsta raka

Brojna su istraživanja pokazala da prehrana koja obiluje sjemenkama bundeve smanjuje rizik za razvoj raka želuca, dojke, pluća, prostate i debelog crijeva.


Čuva zdravlje prostate i mokraćnog mjehura

Sjemenke bundeve mogu ublažiti simptome dobroćudne hiperplazije prostate, bolesti kod koje dolazi do povećanja prostate, što dovodi do problema s mokrenjem. Jednogodišnje istraživanje provedeno na uzorku od 1.400 muškaraca s dobroćudnom hiperplazijom prostate pokazalo je da je svakodnevna konzumacija sjemenki bundeve dovela do ublažavanja simptoma bolesti i poboljšanja kvalitete života oboljelih. Druge studije su ukazale na to da konzumiranje sjemenki bundeve ili suplemenata na bazi sjemenki bundeve pomaže u liječenju prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura. Samo 10 g ekstrakta sjemenki bundeve bilo je dovoljno da kod osoba s tim problemom poboljša mokraćnu funkciju.


Za zdrave kosti, srce i tlak

Sjemenke bundeve su jedan od najbogatijih prirodnih izvora magnezija, minerala koji vrlo često nedostaje u zapadnjačkoj prehrani. Magnezij je potreban za više od 600 kemijskih reakcija u tijelu, a odgovarajuća razina magnezija u organizmu je nužna na prvom mjestu za reguliranje razine šećera u krvi i krvnog tlaka, za izgradnju i očuvanje zdravih kosti te za smanjenje rizika od srčanih bolesti.


Poboljšavaju zdravlje srca

Nekoliko je studija pokazalo da sjemenke bundeve mogu sniziti povišen krvni tlak i kolesterol, a to su dva glavna rizična faktora za razvoj bolesti srca. Također, veći broj istraživanja je ukazao na sposobnost sjemenki bundeve da povećaju proizvodnju dušikovog oksida u tijelu, a on pomaže u širenju krvnih žila, poboljšanju krvotoka i smanjenju rizika za nastanak opasnih plakova u krvnim žilama.


Snižava šećer

Istraživanja na životinjama su pokazala da sjemenke bundeve, prah od sjemenki bundeve te sok od sjemenki bundeve mogu sniziti razinu šećera u krvi, što je naročito važno za oboljele od dijabetesa koji teško održavaju optimalnu razinu šećera u krvi. Neka su istraživanja pokazala da uzimanje suplemenata na bazi sjemenki bundeve može smanjiti razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tip 2.


Poboljšavaju probavu

Sjemenke bundeve su odličan izvor prehrambenih vlakana, a prehrana bogata tim vlaknima poboljšava probavu i zdravlje probavnog trakta te je povezana sa smanjenim rizikom za razvoj bolesti srca, dijabetesa tip 2 i debljine.


Poboljšavaju kvalitetu sperme

Niska razina cinka u organizmu povezana je sa smanjenom kvalitetom sperme te povećanim rizikom za neplodnost kod muškaraca, a sjemenke bundeve su odličan izvor cinka. Također, jedna je studija na miševima pokazala da sjemenke bundeve mogu zaštititi ljudsku spermu od oštećenja uzrokovanih kemoterapijom i autoimunim bolestima. Uz to, sadrže i nutrijente koji mogu pridonijeti optimalnoj razini testosterona u organizmu te tako poboljšati opće zdravstveno stanje muškaraca, kao i razinu plodnosti.


Poboljšavaju kvalitetu sna

Sjemenke bundeve su prirodan izvor triptofana, amino kiseline koja pospješuje uspavljivanje. Uz to, cink iz sjemenki bundeve pomaže pretvaranje triptofana u serotonin koji se potom pretvara u melatonin – hormon koji regulira cikluse sna. I za kraj, poznato je da niske razine magnezija u organizmu loše utječu na kvalitetu sna, a sjemenke bundeve obiluju magnezijem.


Praktične, ukusne i prilagodljive svakoj kuhinji i jelovniku

U mnogim su zemljama omiljena užina bilo sirove ili pržene, slane ili neslane. No, zbog svog blagog okusa izvrsne su i kao dodatak smoothiejima, jogurtu i voćnim salatama. Mogu se koristiti i kao dodatak salatama, juhama ili jutarnjim žitaricama, ali i u izradi kruha, peciva i kolača. Možete ih upotrebljavati cijele, krupno zdrobljene ili samljevene u prah.

Linker
15. travanj 2024 19:28