Prema podacima koje je prikupio američki Nacionalni institut za rak, svako povećanje dnevnog kalorijskog unosa iz proteina biljnog podrijetla za samo tri posto povezano je sa 10 posto manjim rizikom za preuranjenu smrt
 Getty Images
biljni protein

Grah, mahunarke i zeleno povrće za dugovječnost

Još je jedno istraživanje dokazalo povezanost proteina biljnog porijekla s dugovječnosti.

Prema podacima koje je prikupio američki Nacionalni institut za rak, svako povećanje dnevnog kalorijskog unosa iz proteina biljnog podrijetla za samo tri posto povezano je sa 10 posto manjim rizikom za preuranjenu smrt.


ODLIČNI IZVORI

Najviše koristi imaju oni koji drastično smanje ili izbace iz prehrane proteine životinjskog porijekla iz crvenog mesa i jaja te ih zamijene proteinima biljnog porijekla. Kako je objavljeno u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine, a prenio HealthDay, biljne proteine treba jesti u većim količinama. U istraživanju u koje je tijekom 16 godina bilo uključeno gotovo 400 tisuća žena i muškaraca, proteini su u prosjeku činili 15 posto dnevnog kalorijskog unosa sudionika istraživanja, a na proteine biljnog podrijetla otpadalo je 40 posto ukupnog unosa proteina.

Oni koji jedu životinjske proizvode u pravilu u organizam dnevno unose čak dvostruko više proteina životinjskog porijekla.

Odlični izvori biljnih proteina su mahunarke, kupusnjače, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, tofu... U prosjeku je ženama potrebno 46 grama, a muškarcima 56 grama proteina na dan.


Tri ideje za dnevni jelovnik koji uključuje oko 50 g proteina

Doručak: zobena kaša s bobičastim voćem, bademima i chia sjemenkama

Ručak: integralni sendvič s namazom od slanutka i povrćem

Večera: varivo od smeđe riže s brokulom, bademima i slanutkom

Doručak: tost s tofuom i povrćem

Ručak: salata od crnoga graha, kukuruza i povrća

Večera: integralna tjestenina s lećom

Doručak: integralne palačinke s borovnicama

Ručak: juha od leće i mrkve, integralni sendvič od hummusa

Večera: fajitas s crnim grahom i smeđom rižom (*Izvor: štitnjača.hr)

Linker
18. travanj 2024 13:55