Ako vam je ponestalo ideja za dobar desert, s ovim receptom nećete pogriješiti.
 Snimila: Andrea Cukrov
Tko je za nešto slatko?

Galetta s breskvama: slatko vikend rješenje

Ove godine sam baš nekako najviše nabrijana na breskve, stalno s njima nešto kemijam i smišljam. Najčešće sam ih poširala u javorovom sirupu s malo mente i limuna pa ih takve jela s tonom sladoleda. Ipak, donosim vam nešto drugačije.

Rekla sam već sto puta pa mogu i ponoviti - stvarno ne volim ljeto! A ono se ove godine baš ne da, pa traje li ga traje (ok, ako izuzmemo ovaj kišni vikend u metropoli...).

Došla sam s mora potpuno spremna na čarapice, veste i jakne, ali đavla, ljetu još nije bilo dosta - evo ga gnjavi s novim toplotnim udarom.

Ali dobro, ima ljeto i svoje pozitivne stvari. Stvari kao što su more, kupanje, smokve, lubenice i breskve… I to bi bio kraj popisa.

Skužili ste, ljeto mi nije omiljeno godišnje doba, ali ove ljepotice popravljaju dojam.
[Snimila: Andrea Cukrov]


Ove godine sam baš nekako najviše nabrijana na breskve, stalno s njima nešto kemijam i smišljam. Najčešće sam ih poširala u javorovom sirupu s malo mente i limuna pa ih takve jela s tonom sladoleda. Poširane breskve su odlične, obavezno isprobajte tu kombinaciju ako još niste.

Fotogenične, ali i preukusne

Ipak, neću pisati o poširanim breskvama, danas vam donosim nešto malo drugačije. Kako sam na moru stvarno svašta jela, što treba i što ne treba, odlučila sam se ići na zdraviju varijantu famozne galette s breskvama. Breskve koje sam koristila su ove male, male organske. Kupila sam ih neki dan kod Zdenke Dodig i potpuno se oduševila njima. Preukusne su (a i fotogenične), iako su male kao da su čisti koncentrat okusa breskve.

Činile su mi se idealne za ovaj kolač. Dodala sam im i koju malinu pošto i njih još uvijek ima, a zapravo maline ni ne trebaju neko posebno obrazloženje u kolačima, one su tu uvijek dobro došle. Zar ne?

Za tijesto sam koristila integralno pirovo i raženo brašno, umjesto maslaca sam koristila ED kokosovo ulje, a sve sam zasladila kokosovim šećerom i javorovim sirupom.
Ako imate iskustva s prhkim tijestom i integralim brašnima onda znate da je s njima malo teže dobiti onu lijepu prhku teksturu.

Kao i kod klasičnog tijesta jako je važno raditi brzo i s hladnim sastojcima. Prhko tijesto ne voli vrućinu, a kokosovo ulje se topi puno brže od maslaca. Zato treba biti brz i imati hladnjak pri ruci.

Nemojte se prepasti, opis je temeljit da znate s čim imate posla, no zapravo je jako jednostavno. [Snimila: Andrea Cukrov]


Možda malo pretjerujem

Ja sam naravno odabrala baš idealne dane da se prihvatim ovoga, što ćete, oduvijek sam imala dobar osjećaj za tajming. No bez obzira na nenormalnu vrućinu u mojoj kuhinji, tijesto je ispalo dobro, a sve skupa je i poprilično jednostavno za izradu.

Ako ste avanturistički (ili bolje reći mazohistički) nastrojeni kao i ja evo vam jedne ideje za dodatno zagrijati kuhinju - ispecite integralnu galettu s breskvama.

Uživajte u vikendu i stojte mi dobro. :*

Snimila: Andrea Cukrov

I to je to! Priznajte, izgleda jako dobro, zar ne? Ali neće trajati dugo... Kod nas odmah plane.
[Snimila: Andrea Cukrov]


Linker
18. travanj 2024 22:06