Ove savjete možete primijeniti odmah
 FOTOGRAFIJE: unsplash
ČESTE GREŠKE

Fitness trener preporučuje ovih pet brzih savjeta za prehranu koji će vam olakšati gubljenje kilograma

Trening bez kvalitetno prilagođene prehrane nikada neće pružiti dovoljno dobre rezultate.

Piše: Borna Dobrić | Online fitness trener za žene, PN1 Nutrition Coach


Je li ti se već događalo da si puna želje i motivacije krenula s mršavljenjem, ali si već nakon prvih par tjedana odustala jer nisi vidjela rezultate koje si očekivala?

Ako si slična većini žena, onda si sigurno potvrdno kimnula glavom na gornje pitanje.

Vjerojatno je gubljenje kilograma još uvijek jedan od ciljeva koje imaš pred ljeto koje dolazi i spremaš si zalet za krenuti ozbiljnije nego ikada prije. Kao što si već vjerojatno negdje pročitala, trening bez kvalitetno prilagođene prehrane nikada neće pružiti dovoljno dobre rezultate.

Vrijeme je da napokon saznaš neke od važnih savjeta koje možeš odmah primijeniti, a na koje prije sigurno nisi obraćala pozornost. Možda te baš to sprječavalo da se na plaži pojaviš ravnog trbuha i u svom najdražem kupaćem kostimu.

Krenimo s brzim savjetima koje možeš primijeniti odmah danas a dodatni napredak potakni u kombinaciji s mojim besplatnim vodičem koji te čeka na kraju članka.


Pripazi na obroke koje jedeš u restoranima i fast-foodu

Znam da voliš jesti u restoranima ili negdje uzeti nešto što možeš pojesti 'na brzaka', ali takav pristup prehrani često dovodi do pretjeranog ukupnog unosa na kraju danu.

Cilj za vrijeme mršavljenja bi ti trebao biti jesti manje nego što je tvom tijelu potrebno za održavanje kilaže ili povećati potrošnju kroz dan. Uglavnom je jednostavnije napraviti promjene u prehrani nego ubacivati trčanje ili nekakav sličan cardio nekoliko puta tjedno.

Kada jedemo obroke u restoranima ili na sličnim mjestima uglavnom uvijek biramo ono što nam izgleda najprimamljivije. Takav odabir je uglavnom i onaj najkaloričniji.

Ne tražim od tebe da izbaciš sve obroke koje jedeš ' s nogu', ali ipak postoji nešto što možeš napraviti za smanjivanje unosa iz ovakvih obroka. Savjetujem ti da pokušaš birati 'zdravije' i zasitnije obroke s menija. Tako na primjer u restoranu uvijek možeš uzeti kombinaciju mesa i povrća sa žara. Protein iz mesa će te zasititi, a povrće je većeg volumena pa ćeš imati osjećaj da si se najela. S ovim dobivaš fin i zasitan obrok koji će ti pomoći u ostvarivanju tvojih ciljeva.


Pokušaj smanjiti unos kalorija iz pića

Ovo je jednostavan savjet koji možeš početi primjenjivati odmah danas. Kod velikog broja žena višak kalorija kroz dan dolazi upravo iz sokova i gaziranih pića. Eliminiraj ovo i vjerojatno ćeš napraviti veliku razliku.

Možda ti je teško izbaciti nešto od navedenoga pa ću ti ponuditi alternativu za sve. Ako ti se piju gazirana pića, pokušaj barem birati ona bez kalorija. Što se tiče sokova, moguće je kako si se sada zapitala kako te može 'debljati' sok od naranče ako je on 'zdrav'. Važno je da shvatiš kako svaka namirnica ima svoje kalorije pa tako i sokovi kojih uglavnom možemo popiti puno. Cijeđeni sok pokušaj zamijeniti s običnom voćkom koju ćeš pojesti. Tako ćete voće više zasititi i dobro poslužiti kao međuobrok.


Prilagodi količinu začina koje koristiš

Znaš ono maslinovo ulje koje koristiš kada želiš začiniti salatu? To je jako zdrava namirnica, ali uz to i jako kalorična. Nemoj ga se od sada bojati i izbjegavati ga, ali pokušaj pripaziti na količinu koju koristiš. Umjesto četiri velike žlice pokušaj koristiti jednu ili dvije. Stavi ga onoliko koliko smatraš da je potrebno za fin i kvalitetan obrok.

Osim toga, kada pržiš namirnice na tavi ili nešto pečeš pokušaj smanjiti količinu. Stavi onoliko koliko je dovoljno da se meso ne lijepi po tavi dok ga pržiš.

image
Pripazite na nezdrave snackove tijekom dana
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Smanji količinu ili broj 'snackova' kroz dan

Pod 'snackove' mislim na sve što jedeš između većih obroka. Današnja laka dostupnost namirnica nas navodi da konstantno jedemo. Tako posežemo za čokoladicom ako nam je dosadno ili se osjećamo loše. Nema ništa loše u jednoj čokoladici, ali ako ti se nakuplja velik broj ovakvih 'snackova' kroz dan onda vjerojatno nećeš ostvariti napredak kakav želiš.

'Snack' ili međuobrok bi trebala imati samo onda kada si gladna. Recimo da si doručkovala u 6:30 ujutro i nakon toga si otišla na posao, a znaš da ćeš moći ručati tek u 15:30. Vjerojatno ćeš između ta dva obroka ogladnjeti i posegnuti za nečim što ti se jede. Neka ovaj put to ne bude čokoladica ili nešto iz pekare, jer ćeš od toga ponovno brzo ogladnjeti, a uz to i unijeti puno kalorija.

Radije ponesi sa sobom šaku orašastih plodova poput oraha, badema, pistacija i kikirikija. To će te puno duže držati sitom. Ako ti je to premalo, pojedi još voćku ili dvije po izboru.


Pripazi na šećer u kavi

Svi mi obožavamo kavu i vjerojatno smo čak ovisni o njoj više nego što mislimo. Kako god, postoji granica koju bi trebala imati s kavama kroz dan. Idealna brojka bi bila 1-3 kave dnevno. Sve iznad toga je vjerojatno već previsok unos kofeina i može ti utjecati na kvalitetu sna tijekom noći.

Ako držiš broj kava u ovom rasponu ne bi se trebala brinuti, ali uvijek možeš pokušati malo smanjiti količinu šećera i mlijeka koje stavljaš unutra. Vrlo lako se nakupi par stotina kalorija iz svega ovoga kroz dan.

Još jednom, stavi onoliko koliko ti je potrebno da ti je bude užitak piti.

Sada imaš svih pet brzih savjeta koje možeš primijeniti odmah danas u prehrani. Vjerujem kako ti oni u kombinaciji s mojim besplatnim vodičem mogu pružiti brutalan napredak ako se posvetiš 7 dana ponavljanju svih radnji. Vrijeme je da ti objasnim o kojem je točno poklonu riječi ?


BESPLATAN VODIČ: Tri tajne brzog mršavljenja bez praćenja kalorija

Ako želiš spržiti višak kilograma i otopiti masti onda će ti ovaj vodič definitivno pomoći. Tu ćeš dobiti sve savjete koje možeš provoditi kroz idućih sedam dana i ostvariti napredak. Osim toga, dobit ćeš i savjet iz Precision Nutrition edukacije i on se koristi u radu s više od 150 tisuća ljudi (dajem ti ga BESPLATNO)!

Link za preuzimanje vodiča je OVDJE.

Požuri jer ovaj vodič dijelim samo do kraja ovog tjedna... I da, pošalji link prijateljici kojoj će isto biti potreban!

Linker
19. travanj 2024 14:37