Ako nemate ideju za nedjeljni ručak - mi ćemo našu rado podijeliti s vama!
 Foto: Olja's Kitchen
Ručak u tri slijeda

Fantastična ideja koja će se svidjeti cijeloj obitelji, a goste oboriti s nogu

04. studeni 2018.
Ručak je od davnina bio vrijeme okupljanja obitelji za stolom. A kako su, čini se, prošla vremena kuhane govedine i restanog krumpira - donosimo super ideje, kojima možete obogatiti svoje kulinarske vještine i osobne kuharice.

 

Za vas pripremila: Olja Brkljač - Olja's Kitchen


Za predjelo ćemo pripremiti salatu od celera s pršutom.

Brza i zdrava salata koja je gotova u nekoliko minuta i spremna da kao predjelo impresionira svakog gosta! Slatkast okus medene kreme i aceta balsamica daju punoću ovoj salati, koja je sama po sebi jako zdrava - nemojte zaboraviti dodati koju kap ulja crnog kima. Ne kaže se uzalud da crni kim liječi sve osim smrti. 

Glavno jelo vrlo brzo će planuti jer pripremamo svinjski lungić na Cheddar krumpiru. Već vam rastu zazubice, jel' da?

A za desert tu je jogurt pita s borovnicama. Istovremeno lagana, a dovoljno slatka da zaokruži cijelu priču...

A okušat ćete se i u spravljanju pite! Biskvit s bademovim brašnom i punjenje od jogurta kombinacija su koja će pred vas staviti mali izazov, a svakome tko će je jesti pružit će veliki užitak.

Pa krenimo...

Olju možete pratiti na njenom Instagram profilu oljas_kitchen.

  • 200 g celera
  • 1 žlica zrnatog senfa
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žličica umaka od hrena (Horseradishsauce)
  • 1 žličica Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima
  • par kapi Letifico ulja crnog kima
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica aceta balsamica
  • 4 šnite pršuta

Kada imate sve, onda:

  1. Očistite celer i izrežite ga na tanke trakice.
  2. U posudi pomiješajte grčki jogurt, senf, hren, medenu kremu s dodatkom crnog kima, maslinovo ulje i aceto balsamico te dodajte celer.
  3. Sve to dobro pomiješajte i začinite sa soli i paprom po ukusu.
  4. Na tanjur stavite dvije šnite pršuta i salatu od celera.
  5. Za kraj salatu pokapajte s nekoliko kapi ulja crnog kima prema vlastitim željama zbog intenzivnog okusa samog ulja.

  • 500 g svinjskog lungića
  • 1 kg krumpira
  • 100 g Cheddar sira
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 60 g pršuta
  • 6 kom listova kadulje
  • prstohvat soli i papra

ZA UMAK:

  • 1 grčki jogurt
  • 2 žličice senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1 žličica Letifico meda od aronije
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 žličica aceta balsamica
  • prstohvat soli i papra

 

Kad imate sve, onda:

  1. Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.
  2. Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.
  3. Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.
  4. Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.
  5. Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.
  6. Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.  
  7. U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  9. Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.
  10. Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.

Kad imate sve, onda:

 

1.    Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.

2.    Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.

3.    Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.

4.    Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.

5.    Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.

6.    Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.  

7.    U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.

8.    Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

9.    Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.

10.  Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.

BISKVIT:

  • 100 g Letifico bademovog brašna
  • 300 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 5 žlica stevije
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g kokosovog maslaca
  • 2 žlice hladne vode po potrebi

PUNJENJE OD JOGURTA:

  • 4 bjelanjka
  • 4 žlice stevije
  • 3 čvrsta jogurta
  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice oštrog brašna

 

ZA POSIPANJE:

 

Ako koristite bademovo brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept!

 

Kada imate sve, onda:

  1. Pomiješajte sve sastojke za biskvit.
  2. Jednu trećinu smjese stavite sa strane za završni sloj dok preostali dio smjese rasporedite u pleh za pečenje.
  3. U posudu stavite 4 bjelanjka i dodajte 4 žlice stevije.
  4. S mikserom napravite snijeg i dodajte jogurt, vrhnje i 3 žlice oštrog brašna.
  5. Sve to razradite u kompaktnu smjesu i izlijte u kalup u kojem se nalazi biskvit.
  6. Borovnice pomiješajte s medenom kremom s dodatkom kakaa i stavite na smjesu od jogurta.
  7. Preostali biskvit razvaljajte i izrežite na trakice te rasporedite na vrh kalupa.
  8. Pecite u pećnici na 180°C 45 minuta.

Teme
Linker
27. veljača 2021 02:26