Brusnica se najčešće koristi u liječenju urninarnih infekcija.
 Foto: Profimedia
I zdravo i fino

Evo zašto ćete željeti svaki dan popiti barem šalicu čaja od brusnice...

Brusnica, tvrde stručnjaci, usporava procese starenja, jača memoriju i osnažuje organizam.

Kako su krenule prve hladnoće, većina nas najradije poseže za šalicom čaja. Osim što su ukusni, imaju i niz zdrastvenih prednosti.

Visoko na vrhu ljestvice voćnih čajeva koje je dobro piti, i to ne samo zato što su ukusni - našla se brusnica. Istražili smo za što je dobra te zašto bi trebala zauzeti posebno mjesto u vašoj kuhinji...

Tako se, na primjer, brusnica najčešće koristi u liječenju:

  • urninarnih infekcija
  • akutnog gastritisa
  • bolesti dišnih puteva
  • grčeva mjehura
  • upale bubrega
  • ženskih bolesti
  • bolesti jetre
  • upale desni
  • a pomaže i kod mršavljenja.

Brusnica povoljno djeluje i kod osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti i za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja. Također, dokazano usporava procese starenja, jača memoriju i osnažuje organizam.

Fino mljeveno bilje

Slobodni radikali su krivci za nastanak različitih bolesti. Stoga kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma, poput raka dojke i debeloga crijeva te sprečava njihovo širenje po tijelu.

Pokazalo se da brusnice spadaju među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa i utjecaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su, naime, elementi koji nastaju u organizmu kao nusprodukti metabolizma, a uzrokuje ih izloženost zraku prepunom smoga i cigaretnog dima, štetnim UV zrakama te konzumacija nezdrave hrane i alkohola, stresu.

Odličan primjer takvog čaja je onaj od Podravke koji nudi brižljivo odabranu mješavinu fino mljevenog bilja i voća, zaokruženog i bogatog mirisa i okusa. Sadrži dijelove bobičastog voća što mu daje slatkasto-kiselkast okus pa se može piti topao ili rashlađen, kao zamjena za uobičajena pića.

U svakom trenutku

Podravka čajevi su rezultat osluškivanja potreba pravih ljubitelja čajeva te potrošačima donose prirodnost i dobar osjećaj. Široki asortiman stoga omogućava uživanje u svakom trenutku i prilici. Njihova posebnost su kvaliteta i bogatstvo sastojaka očuvanih u aroma omotaču. Svaki put kada ih otvorite uživat ćete u okusima i mirisima najfinijih biljnih i voćnih sastojaka koji ostaju netaknuti sve do trenutka pripreme.

Linker
01. ožujak 2024 03:18