Prednost voća nije samo u tome da ćete jesti manje nezdravih namirnica

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nemojte to raditi

Evo što se može dogoditi vašem tijelu ako izbjegavate konzumaciju voća

Debljanje, visoki krvni tlak, starenje kože, sve su to problemi koji se mogu pojaviti ako izbjegavate voće

Voće je desert iz prirode. Sadrži fruktozu koja je prirodni šećer, ali i vitamine, minerale, vlakna, polifenole i slično. Međutim, mnogi smatraju da ga zbog šećera trebamo izbjegavati. No tako propuštate unijeti nutrijente koji su važni za vaše tijelo.

Isto tako, istraživanja su pokazala da izbjegavanjem voće možete napraviti neke nezdrave promjene u svom tijelu. Ovo su najčešće:


Debljanje

Problem kod izbacivanja cijele skupine hrane je taj što se obično zamjeni drugom, vjerojatno štetnijom skupinom. Naravno, ako ste izbacili voće i jedete više povrća, to je dobar izbor. Međutim, ako zbog nedostatka voća posežete za slatkišima ili brzom hranom, niste napravili uslugu svom tijelu.

Prednost voća nije samo u tome da ćete jesti manje nezdravih namirnica. Voće je bogato vodom i vlaknima, a to daje sitost i sprječava prejedanje.

Studija objavljena u časopisu Apetite istraživala je razliku u sitosti nakon unosa jabuke, umaka od jabuke i soka od jabuke prije slanog obroka. Rezultati su pokazali da jedenjem jabuke prije ručka možete smanjiti unos hrane za 15%, dok sok i umak nisu postigli takav učinak.


Upaljeni mišići

Znate li one bolove u mišićima koji se javljaju 12 do 48 dati nakon intenzivnog treninga? Ako izbjegavate ugljikohidrate, što uključuje i voće, možete pogoršati upalu i ona može duže trajati.

Najbolje voće za smanjenje upale mišića je bobičasto voće i trešnje. Jedna studija objavljena u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition otkrila je da borovnice smanjuju upalu i oštećenje mišića prouzrokovano vježbanjem. U ovom istraživanju 10 žena je pilo smoothie od borovnice ili placebo 5-10 sati prije vježbanja, a ponovno su pile isti napitak 12-36 sati nakon vježbanja. Mjerenjem oksidativnog stresa i antioksidativnog kapaciteta 60 sati nakon vježbanja, znanstvenici su otkrili da smoothie od borovnice ubrzava oporavak mišića te smanjuje oksidativni stres koji se pojavljuje 36 sati nakon vježbanja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Antioxidants in Sport Nutrition navodi kako su trkači unosom soka od trešanja spriječili bolove u mišićima, umor te ubrzali oporavak mišića.


Hipoglikemija

Umor i vrtoglavica su uobičajeni simptomi niske razine šećera u krvi ili hipoglikemije, a to se može pojaviti tijekom vježbanja. Izbjegavanjem voća propuštate najjednostavniji i najbrži način unosa "goriva" (glikogena). Jeste li ikad vidjeli kako tenisači jedu banane između setova? Oni su svjesni koliko voće može brzo vratiti energiju potrebnu za meč. Voće je odličan izvor zdravih ugljikohidrata, što znači da ćete unijeti potrebne nutrijente, a nećete se osjećati napuhnuto. S obzirom na to da svježe voće sadrži i vlakna, neće doći ni do naglog skoka razine šećera u krvi.


Snažne žudnje

Nemojte podcjenjivati moć voća u sprječavanju žudnji. Ako znate često osjetiti žudnju za slatkišima, proučite što ste jeli toga dana, možda niste unijeli nimalo voća.

- Najčešći primjer je žudnja za čokoladom. Čokolada je bogata magnezijem, kao što su i banane i avokado. Kad vam tijelu nedostaje magnezija, pojavit će vam se žudnja za čokoladom - otkrila je registrirana dijetetičarka Trista Best.

Voće sadrži mikronutrijente koje tijelo treba kako bi pravilno funkcioniralo i održalo optimalno zdravlje.

- Kad ne unosimo određene nutrijente iz voća, možemo stvoriti nedostatak hranjivih tvari - dodala je Best.

To, naravno, može utjecati na zdravlje i funkcionalnost našeg tijela.


Dišni problemi uzrokovani vježbanjem

Prema studiji objavljenoj u časopisu Antioxidants in Sports Nutrition, sportaši na dijetama bez voća mogu iskusiti više respiratornih problema, uključujući pogoršanje astme uzrokovane vježbanjem. Istraživači navode da bi se sportaši s prehranom bogatom antioksidansima mogli zaštititi od upale dišnih puteva uzrokovanih treningom i zagađenjem. Naravno, povrće može isto omogućiti antioksidanse u borbi protiv upale, ali stručnjaci preporučuju unos i voća i povrća kako bi tijelo dobilo što više različitih vrsta nutrijenata.


Nezdrava crijeva

Ljudska crijeva sadrže brojne mikroorganizme, a ovisno o prehrani i načinu života, oni mogu biti loši i dobri. Važno je održati što veći broj dobrih mikroorganizma jer oni utječu na probavu i imunološki sustav. Bez vlakana i nutrijenata iz biljaka (polifenoli) koje dobivamo jedenjem voća i povrća, može doći do disbalansa u crijevnoj flori.

Poremećaj u crijevima može dovesti do raznih stanja i bolesti, uključujući alergije, kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom, dijabetes i pretilost. No, ne brinite, možete lako vratiti crijeva u ravnotežu. Jedna studija je otkrila da žene koje jedu dvije jabuke dnevno mogu poboljšati zdravlje crijeva za samo dva tjedna. Znanstvenici smatraju da je za to zaslužan pektin koji se nalazi u jabukama.


Plinovi, nadutost, zatvor i slično

Druge potencijalne nuspojave previše loših bakterija u crijevima, kao što su mučnina i refluks, mogu se pojaviti zbog nedostatka vlakana iz voća.

- Vlakna iz voća ponašaju se kao prebiotici u crijevima kojima se hrane dobre bakterije - kaže Best.

Previše loših bakterija dovodi do plinova, nadutosti, zatvora pa čak i kroničnih upala u tijelu, a sve to može utjecaj na imunološki sustav i kardiovaskularno zdravlje.

No, konzumacijom dvije porcije voća dnevno možete spriječiti brojne probleme i poboljšati cjelokupno zdravlje. Ako niste ljubitelj samog voća, možete ga kombinirati s maslacem od kikirikija ili napraviti smoothie.


Grčevi u mišićima i visoki krvni tlak

Ova dva problema se možda čine nepovezanima, ali zapravo se mogu pojaviti zbog nedostatka kalija u tijelu. Kalij opušta krvne žile, što znači da se smanjuje krvni tlak, rizik od moždanog udara i grčevi u mišićima. Voće je najvažniji izvor kalija. Nalazi se u bananama, narančama, lubenicama, grejpu, suhim šljivama i datuljama. Ako vam manjka kalija, potrudite se da unosite voće koje sadrži ovaj važan nutrijent.

Drugi važan sastojak voća može smanjiti krvni tlak, flavan-3-ol, to je skupina spojeva koja može poboljšati vaskularnu funkciju. Nalazi se u jabukama, grožđu, kruškama i bobičastom voću.


Starenje kože

Ako izbjegavate konzumaciju voća, izbjegavate i unos antioksidansa, vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje kože. Primjerice, bobičasto voće sadrži vitamin C koji obnavlja u kolagen, protein koji poboljšava strukturu kože i njezin sjaj.


Koliko voća trebate pojesti?

Kad je riječ o konzumaciji voća, obično postoje dva tipa ljudi: neki ga potpuno izbjegavaju, dok ga drugi pretjerano konzumiraju.

- Zapravo, idealna količina je negdje između ove dvije krajnosti i varira od osobe od osobe. Postoje četiri važne stvari koje trebate imati na umu kako biste lakše shvatili koja količina voća je potrebna vama - ističe nutricionistica Cynthia Sass.

Evo što trebate znati:

  • Držite se dva do četiri obroka - jedna porcija je jedna šalica voća ili komad voća veličine teniske loptice
  • Potrebe za voćem temelje se na potrebi za energijom - kada pojedete više ugljikohidrata nego što ih potrošite, višak će nahraniti vaše postojeće masnoće ili se skladištiti u obliku masnoća
  • Pazite kad ga jedete - pokušajte jesti voće prije aktivnosti pa ćete ugljikohidrate koristiti za gorivo
  • Voće je bogato hranjivim tvarima - najvažniji razlog za redoviti unos voća
Linker
12. travanj 2024 18:51