Iako se ghee smatra egzotičnom namirnicom, zapravo se radi o čistom maslu, koje se i kod nas koristi od davnina
 FOTOGRAFIJE: KNAPE GETTY IMAGES
koristite li ga

Evo što samo dvije žličice ovog maslaca ujutro mogu učiniti našem zdravlju

Pročišćeni svježi maslac jedinstven je prirodni proizvod bez dodataka, pojačivača okusa, soli, šećera

Ghee je pročišćeni maslac koji istočnjačka medicina, posebno ajurveda, zahvaljujući njegovim ljekovitim svojstvima naziva i kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. Mada se smatra egzotičnom namirnicom, zapravo se radi o čistom maslu, koje se i kod nas koristi od davnina, a naši su ga stari spravljali kako bi se najdragocjeniji sastojci maslaca od kravljeg mlijeka sačuvali od kvarenja. Dobiva se kuhanjem maslaca na niskoj temperaturi, tijekom kojeg iz maslaca isparava voda, a krute se mliječne tvari odvajaju i uklanjaju žlicom. Tako se dobiva ukusan i mirisan maslac bez konzervansa i drugih primjesa. Kulinarski stručnjaci koriste ghee kao bazu za pripremu najrazličitijih vrsta jela, može se konzumirati na bezbroj načina i odlična je zamjena za biljna ulja, maslac ili ostale masnoće. Dodaje se hrani jer joj daje punoću okusa i mirisa, a s obzirom na to da je otporan na temperaturu, prikladan je za prženje, pohanje, pečenje svih vrsta hrane, pripremu slanih i slatkih jela, kolača. Daje osobitu aromu varivima i juhama, a koristi se i kao ukusan i samostalan namaz na kruh.


Kvaliteta maslaca

Pročišćeni svježi maslac jedinstven je prirodni proizvod bez dodataka, pojačivača okusa, soli, šećera, ne sadrži mliječni protein kazein, a jedini je mliječni proizvod koji ne sadrži ni mliječni šećer laktozu, stoga je prikladan za osobe osjetljive na mlijeko i mliječne proizvode. Priprema se vrlo profinjenim i dugotrajnim, ali zapravo vrlo jednostavnim postupkom laganog zagrijavanja najkvalitetnijeg mliječnog nepasteriziranog maslaca. Tijekom kuhanja žlicom se s vrha uklanjaju pjena i otpadne tvari, sve dok ne ostane bistra zlatna tekućina, 99-postotna čista mliječna masnoća. Ne smije se prekuhati niti izgorjeti. Pri izradi gheeja važna je kvaliteta maslaca od kojeg se izrađuje. Ona mora biti vrhunska, jer u protivnom ghee neće imati pozitivan učinak na tijelo i um. Tako prerađen ghee ima neograničen rok trajanja ako se čuva na tamnom i suhom mjestu, ali mora biti dobro zatvoren i zaštićen od vanjskih utjecaja. Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina te kratkolančanih i srednjolančanih masnih kiselina pridonose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi.


Sam ili u kombinaciji

Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji s medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva, a pokazao se učinkovitim i pri liječenju očnih infekcija, u smanjenju lošeg kolesterola, prevenciji dijabetesa, usporavanju Alzheimerove bolesti. Zasićene masti snižavaju rizik od bolesti srca, sprečavaju osteoporozu, jačaju imunosni sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju djelovanje hormona. U svrhu liječenja i čišćenja organizma ajurveda preporučuje uzimanje jedne do dvije čajne žličice gheeja ujutro, na prazan želudac.

Linker
05. ožujak 2024 18:56