Bake me by Nina
Živim.hr
Živim.hr
ovo morate probati

Elaine iz ‘Seinfelda‘ bi ga sigurno odobrila! Imamo recept za neodoljivu čokoladnu babku

29. siječanj 2021.
Ovaj recept se uvukao pod kožu velikom broju ljudi i ono što mene posebno veseli, pomogao je da stvorimo neke lijepe uspomene

Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina


Babka je jedan od najomiljenijih slatkih kruhova u mojoj obitelji. Toliko ga volimo da ga radim svako malo. Mislim da je babka recept koji sam najviše puta napravila, od svih recepata na svijetu. Za svaki Božić, rođendane, razne prigode ili kad se jednostavno zaželimo.

Moja Nera (bratova žena) obožava babku, moji nećaci, moja djeca, susjedi… ovaj recept se uvukao pod kožu velikom broju ljudi i ono što mene posebno veseli, pomogao je da stvorimo neke lijepe uspomene.

Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta. Jednu cijelu epizodu 'The Diner Party' joj je posvetio Seinfeld. On i Elaine su krenuli na večeru te nisu uspjeli kupiti zadnju babku od čokolade.

 

Babka je predivno, mekano tijesto koje se radi s jajima i maslacem. Možete je nadjenuti s orašastim plodovima, voćem, džemovima ili kombinacijom svega što volite. Babka će vam ostati svježa nekoliko dana te je možete poslužiti uz kavu, čaj ili večernje druženje s prijateljima.

image
Bake me by Nina

SASTOJCI

TIJESTO

  • 650 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
  • 180 g mlakog mlijeka
  • 130 g šećera
  • 2 jaja L veličine
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca sobne temperature

DODATNO

  • 100 g maslaca sobne temperature (neka bude izrazito mekan)
  • 250 g čokolade sa 65 % kakaa


PRIPREMA

IZRADA KVASA I TIJESTA

  1. U posudu stavite kvasac, ako koristite svježi razmrvite ga, dodajte mu 65 g glatkog brašna, 120 g mlakog mlijeka i dvije žlice šećera. Sve promiješajte, posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom pola sata.
  2. Nakon što se kvas digao prebacite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu prethodno razmućena jaja, preostalo mlijeko (60 g mlijeka) te preostali šećer (dvije žlice ste iskoristili za kvas te vam treba ostati oko 100 g šećera).
  3. Smjesi dodajte prstohvat soli i preostalo brašno (585 g) te nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto.
  4. Maslac sobne temperature podijelite na nekoliko komadića (4 – 6 komada)
  5. Kada se tijesto povezalo dodajte komadić maslaca. Nastavite mijesiti sve dok se maslac ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić maslaca i ponovo ga umijesite u tijesto. Ponovite dok sav maslac ne umijesite i tijesto ne bude sjajno i glatko.
  6. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 1,5 sat.

OBLIKOVANJE I PEČENJE

  1. Čokoladu rastopite na pari i stavite po strani.
  2. Tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte na približne dimenzije 65 x 35 milimetara, odnosno da vam bude debelo 3 – 5 milimetara.
  3. Tijesto premažite maslacem pa preko stavite rastopljenu čokoladu. Pomoću špatule razmažite čokoladu preko cijelog tijesta.
  4. Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranicu tijesta. Zarolano tijesto možete prebaciti u hladnjak na pola sata kako bi lakše rukovali s njim kasnije. Ako vam je tijesto dovoljno čvrsto i smatrate da se čokolada stisla, ovaj korak možete preskočiti.
  5. Zarolano tijesto sada uzdužno prepolovite koristeći oštar nož. Tijesto stavite u oblik slova X pa mu gornje vrhove ispletite. Rubove stisnite kako se babka ne bi odvojila.
  6. Isto ponovite s donjim vrhovima slova x, ispletite pa rubove stisnite prstima.
  7. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 28 x 12 cm, može biti i malo veći. Kalup obložite papirom za pečenje.
  8. Zarolanu babku spremite u kalup, trebat ćete je malo stisnuti. Babku pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite još 45 minuta do 1 sat na toplom.
  9. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, babku pecite 40 -45 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
  10. Babku ohladite u kalupu prije rezanja.
image
Bake me by Nina

TIPS & TRICKS

  1. Babku možete puniti orašastim plodovima, možete kombinirati čokoladu i orašaste plodove ili voće, džemove i sl.
  2. Babku možete napraviti u obliku vijenca. Ako nemate kalup za kruh tada je pecite na limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Linker
01. veljača 2021 17:44