Hrana nam pruža energiju i održava zdravlje, ali isto tako trebamo znati i uživati u njoj

 SHUTTERSTOCK
Nemojte biti strogi

Dvije najveće greške koje sigurno radite dok pokušavate zdravije jesti

Ako ste gladni i umorni dok pokušavate jesti zdravije, možda biste trebali provjeriti radite li ove uobičajene pogreške

Većina ljudi pokušava se hraniti zdravije, ali često to radimo na pogrešan način. Možda biste trebali provjeriti radite li ove uobičajene greške.


Ne unosite dovoljno proteina

Ako želite biti zdraviji i snažniji, važno je unijeti dovoljno proteina. Zdrava prehrana treba sadržavati dovoljno bjelančevina koje će vam pomoći u održavanju i obnavljaju stanica vašeg tijela.

Ako vježbate, što je važna životna navika, proteini će vam pomoći da se oporavite i razvijete mišiće. Prosječna odrasla osoba treba najmanje 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Tako da bi osoba koja teži 75 kg, trebala oko 60 grama proteina dnevno. Međutim, vaše potrebe za proteinima mogu se povećati ako ste vrlo aktivni.

Ako ste se odlučili za biljnu prehranu i ne obraćate pozornost na sadržaj proteina, lako biste mogli završiti u deficitu s ovim važnim makronutrijentom. Naprimjer, ako ste zamijenili hamburger salatom, to znači da ste smanjili unos proteina.

Zašto je važno paziti na unos bjelančevina? Bez njih se možete osjećati slabo i umorno. Osim toga, možete biti gladniji, imati problema s kosom i noktima, ali i biti podložniji nekim zdravstvenim problemima. Ako vježbate kako biste izgradili mišiće, manjak proteina može spriječiti taj napredak. Također ako sjedite, mogli biste izgubiti mišićnu masu.

Gubitak mišića zdravstveni je problem osobito za starije ljude, tako da su proteini izuzetno važni.

Evo nekoliko primjera izvora visoko kvalitetnih, nemasnih proteina:

  • piletina
  • puretina
  • bijela riba
  • losos
  • jaja
  • grah
  • leća
  • slanutak
  • tofu
  • tempeh
  • orašasti plodovi
  • jogurt
  • posni sir
image
SHUTTERSTOCK

Postavljate stroga pravila

Zdrava prehrana obično počinje s dobrim planom, a završava kada plan ne uspijemo izvršiti. Možda ste pronašli razne zdrave recepte, kupili puno povrća, voća i proteina, ali zaboravljate da ste ljudsko biće s potrebama, željama i okusnim pupoljcima.

Često si zadajemo nemoguće ciljeve kad se pokušavamo zdravije hraniti. Možda želite biti savršeno zdrava osoba koja je zadovoljna voćem i povrćem te nikada ne želi popiti pivo ili pojesti komad čokoladne torta. Ali to je samo vaša želja, a ne stvarnost. Ako si ograničite neke namirnice, bez ikakvog razloga, odustat ćete od plana, a onda osjećati grižnju savjesti, postrožiti pravila i opet "pogriješiti". Strogi režimi i grižnja savjesti u ekstremnim slučajevima mogu voditi prema poremećajima prehrane.

Naravno da ponekad želite pojesti hranu koja se ne smatra zdravom. Vašem tijelu se neće ništa dogoditi ako s ponekad pojedete kolač, čips ili pekarske proizvode. Vaša prehrana treba biti zdrava kad gledate širu sliku. Možda ste doručkovali zdravu kašu, a za ručak pojeli povrće i piletinu sa žara, no sasvim je normalno da u međuvremenu pojedete i neku čokoladicu. To je balans! Da, hrana nam pruža energiju i održava zdravlje, ali isto tako trebamo znati i uživati u njoj.

Linker
12. travanj 2024 08:38