Bazga - naša ljekovita uzdanica još od antičkog doba.
Proljetne arome

Došlo je vrijeme za berbu bazge

13. svibanj 2016.
Donosimo provjerene recepte za ukusne napitke i marmeladu, a svakako probajte i odlične pohane cvjetove!

Počela je cvjetati bazga pa je pravo vrijeme za berbu i uživanje u mirisnim plodovima. Njene nježne bijele cvjetove najbolje berite za topla i sunčana vremena. Birajte samo potpuno rascvjetane cvjetove bez oštećenja.

Pazite gdje berete - izbjegavajte biljke uz samu cestu i bolje se u potrazi uputite malo dublje u šumu gdje sigurno nije zagađena. Cvjetove skupljajte u platnenu vrećicu ili još bolje u košaru da se ne zgnječe. Bazga spada u omiljene ljekovite biljke. Od starina je smatrana simbolom rođenja i smrti, a za njena ljekovita svojstva znali su još u antičko doba. U starom Rimu žene su gnječile tamnoljubičaste bobice te dobivenim sokom bojale kosu, koja bi dobivala lijepi crveni odsjaj. Znalci osim cvijeta upotrebljavaju i njezino lišće, bobice, koru i korijen.

Budite oprezni jer je sirova bazga otrovna!

Od bobica bazge možete napraviti marmeladu, a od cvijeta čaj. Čaj od lišća potiče znojenje i učinkovit je kod liječenja viroza, gripa i prehlade. Olakšava iskašljavanje, liječi upaljeno grlo. Pročišćava krv i odličan je protiv nečiste kože. Inhaliranje bazgom odlično je kod svih respiratornih oboljenja, nakupljene sluzi, sinusnih upala, infekcija te upale grla. Povoljno djeluje na kožu te umiruje oči.

Donosimo vam provjerene recepte za sok i marmeladu, ali i pohanu bazgu koju jednostavno morate probati!

  • 6 cvjetova bazge
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 60 ml bijelog vina
  • naribana limunova korica
  • malo soli
  • mast za pohanje

Priprema:

  1. cvjetove operite i osušite na papiru
  2. žutanjak i šećer umutite i dodajte mlijeko, vino i ostale sastojke
  3. u smjesu lagano dodajte snijeg od bjelanjka
  4. cvjetove umačite u smjesu i pohajte u dubokoj masnoći dok ne postanu zlatnožuti

  • 6 cvjetova bazge
  • 6 dkg brašna
  • 2 jaja
  • 1 dcl piva
  • sol
  • mast

Priprema:

  1. pomiješajte žutanjke, brašno, pivo i sol
  2. dodajte snijeg od dva bjelanjka
  3. cvjetove umačite u smjesu i pohajte u masnoći

  • 50 cvjetova bazge
  • 6 litara prokuhane vode
  • 10 dkg limunske kiseline
  • 1/2 kg limuna
  • 5 kg šećera

Priprema:

  1. prokuhajte 6 litara vode i ostavite je da se ohladi
  2. u ohlađenih 5 litara vode stavite cvjetove bazge, limunsku kiselinu i limun
  3. poklopite i pustite da odstoji 24 sata
  4. procijedite
  5. u preostalu litru vode stavite 5 kg šećera i kuhajte do vrenja dok se ne otopi sav šećer
  6. ulijte vrući sirup u procijeđeni sok od bazge
  7. pustite da odstoji još 24 sata
  8. ulijte u boce

  • 3-5 grama suhih cvjetova bazge

Priprema:

  1. prelijte cvjetove sa šalicom kipuće vode
  2. ostavite da odstoji 10-15 minuta

  • 2 kg bobica bazge

Priprema:

  1. propasirajte bobice
  2. kuhajte uz dodatak malo vode i 1/2 kg šećera
  3. kad većina tekućine ispari i smjesa postane gusta kao med, spremite ju u staklenke

  • jedna čajna žlica suhog cvijeta bazge
  • jedna žlica suhog cvijeta kamilice

Priprema:

  1. prelijte mješavinu s 400 ml vruće vode
  2. pustite da odstoji desetak minuta te nakon toga pokrijte glavu ručnikom ili tkaninom i inhalirajte

Teme
Linker
21. studeni 2021 11:08