Najzdravije i najpunijeg okusa su one jarkih i živih boja

 SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
SLOBODNO NAVALITE

Došlo je njihovo vrijeme: štite srca i pluća, a ističu se u prevenciji raka jednjaka i želuca

22. srpanj 2022.
Ovo povrće služi cijelom organizmu

Nema mnogo povrća koje se može vidjeti u toliko različitih jarkih boja kao paprike. Ima ih svijetlozelenih, tamnozelenih, žutih, blijedožućkastih, narančastih, crvenih, zeleno-crvenih, ljubičastih, smeđih, a taj spektar atraktivnih boja nije ugodan samo oku. Ovo povrće služi cijelom organizmu. Paprike su bogate mnogim hranjivim tvarima, izuzetno su snažan čuvar zdravlja i borac protiv mnogih bolesti.


ZAŠTITNICA SRCA, OČIJU, PLUĆA

Premda su u današnje vrijeme paprike dostupne cijele godine, ljeto je njihova prava sezona dozrijevanja i tada su najboljeg okusa i sadrže najviše hranjivih tvari. Najzdravije i najpunijeg okusa su one jarkih i živih boja, koža im treba biti čvrsta i kompaktna, a stabljika zelena - to je znak da su svježe. Stoga prilikom kupnje treba obratiti pažnju na to da nisu smežurane i da nemaju mekane dijelove ili druga oštećenja. Koliko god je moguće, birajte paprike koje nisu kemijski tretirane kako biste uz užitak okusa svome tijelu osigurali i sigurnu porciju zdravlja.

Paprika je cijenjeno povrće, može se koristiti svježa, osušena ili konzervirana, u svakom obliku vrlo je korisna za organizam, a popis bolesti na koje djeluje podulji je. Ipak, najbolja je i najzdravija svježa, termički neobrađena, a ljekovitim se smatra njezin mesnati dio. Karotenoidi koji su zaslužni za žarke boje paprika organizmu pružaju snažnu zaštitu od oksidativnih oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Istraživanjima je dokazano da likopen i beta-kriptoksantin iz paprika poboljšavaju zdravlje srca i pluća, dok lutein i zeaksantin čuvaju zdravlje očiju. Izvanredan su izvor vitamina C pa se zbog njegove velike koncentracije preporučuju kao obavezan dodatak prehrani za jačanje imuniteta. Zahvaljujući obilju vitamina C, ali i beta-karotenu mogu pružiti kvalitetnu zaštitu od razvoja očne mrene. Istraživanja su pokazala da osobe koje su jele veće količine povrća, uključujući paprike, imaju znatno manji rizik od razvoja sive mrene. Ovo povrće također zbog visoke koncentracije karotenoida luteina i zeaksantina štiti oči od makularne degeneracije, koja je glavni uzrok sljepoće u odraslih.

image
SHUTTERSTOCK


AFRODIZIJAK

Paprike su dobar izvor vitamina E, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, a obiluju i drugim hranjivim tvarima korisnim za zdravlje. Među važnijima ističu se vitamin K, koji ima značajnu ulogu u izgradnji kostiju, vitamini B1 i B2 zaslužni su za stvaranje energije, a od minerala ima najviše kalija, fosfora i željeza.

Vjeruje se i da je paprika, posebno ljuta papričica, savršen afrodizijak jer budi raspoloženje i strast, a to se pripisuje tome što ljuta paprika ubrzava rad krvotoka. Ljuti okus papričice duguju sastojku koji se zove kapsaicin. Što paprika ima više kapsaicina, to je ljuća. Kapsaicin djeluje antiseptički te sprečava razvoj bakterija u probavnom sustavu.


DJELUJU KAO ANTIDEPRESIV

Sastojci paprike na naš organizam djeluju kao učinkovit antidepresiv i štite od posljedica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost. Paprika djeluje i kao antiseptik, diuretik, djelotvorna je u liječenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, hemoroida. Istraživanja su pokazala da paprika ima određena antikancerogena svojstva, a posebno se istaknula u prevenciji raka jednjaka i želuca te dokazano smanjuje rizik od raka prostate.

Teme
Linker
22. srpanj 2022 07:26