Ako ste se ikad pitali je li mudra ova navika, eto sad znate.
 Getty Images
A TKO TO NE VOLI!?

Dobra vijest za sve one koji vole malo 'ubiti oko' nakon jela: to uopće ne šteti zdravlju!

Oduvijek nam se savjetuje kako između odlaska na spavanje i posljednjeg obroka mora proći dva sata, no nova istraživanja pobijaju tu teoriju.

Došli ste umorni s posla, pojeli prvi obrok nakon nekoliko napornih radnih sati, uhvatili malo tišine i mira i razmišljate o spavanju?

Slobodno odmorite, jer je jedno nedavno objavljeno istraživanje pokazalo da spavanje nakon jela i nema toliki utjecaj na zdravlje.

Znanstvenici s Okayama Univerziteta u Japanu opovrgnuli su teoriju da ova navika utječe na rast glukoze u krvi, i da je zbog toga štetna za zdravlje.

Istraživanje je obuhvatilo 1500 ljudi srednjih godina, dobrog općeg zdravstvenog stanja. Znanstvenici su proučavali način ishrane ovih pojedinaca tijekom dvije godine, pratili su njihovu težinu, koliko brzo jednu, jesu li fizički aktivni i puše li.

Grupa ispitanika išla bi u krevet unutar dva sata od posljednjeg obroka.


MALA ILI NIKAKVA RAZLIKA

Nakon analize podataka, znanstvenici su došli do saznanja da postoji mala ili nikakva razlika u razini glukoze u krvi u odnosu na one koji nisu spavali nakon jela. Naprotiv, fizička aktivnost, konzumacija alkohola i krvni pritisak više su utjecali na visinu glukoze od navike spavanja nakon obroka.

- Suprotno uvriježenom vjerovanju, odlazak na spavanje nakon obroka nije značajno utjecao na razinu glukoze u krvi. Više pozornosti trebalo bi obratiti na zdravije porcije i sastav obroka, dovoljno sati sna i izbjegavanje pušenja i alkohola, kao i pretilosti, jer su to čimbenici koji utječu na metaboličke procese - piše u studiji.

Ipak, bolje je ne prakticirati svakodnevno spavanje nakon jela, jer je fizičko trošenje kalorija, naravno, puno učinkovitije.


IZVOR: Her; Slobodna Dalmacija

Linker
19. travanj 2024 00:35