Srećom, možemo utjecati na rad našeg imunosnog sistema, a pritom prehrana može biti od velike pomoći.
 Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Nova Vita

Dižemo imunitet, kuhamo s đumbirom

Jelovnici za podizanje imuniteta, metode jačanja obrambenog sustava tijela i praktični recepti.

Prijelaz iz zime u proljeće razdoblje je u kojem nam imunitet često slabi, umorni smo, tromi, skloni prehladama. Srećom, možemo utjecati na rad našeg imunosnog sistema, a pritom prehrana može biti od velike pomoći. Kako, doznajte u novoj Viti.

Primjerice, kiselo mlijeko, svježi sir, kiseli kupus i repa namirnice su dobivene aktivnošću bakterija mliječno-kiselog vrenja. Osim što ih je lako uključiti u svakodnevna jela, izuzetno su hranjive i cijenjene zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Pomažu funkciju probavnog sustava, povoljno djeluju na čvrstoću kostiju, jačaju imunitet.

Dobre bakterije

Namirnice dobivene djelovanjem probiotičkih bakterija posebno su korisne starijima. Unosom dobrih bakterija iz jogurta i kiselog kupusa u organizam jača se imunitet starijih ljudi. Pozitivan učinak izraženiji je kod ljudi narušenog imuniteta, a to su upravo oni koji su ove zime imali gripu ili prehladu. Osim što jačaju imunitet, bakterije mliječno-kiselog vrenja pomažu iskoristivost mikronutrijenata iz hrane, što dodatno jača naš obrambeni sustav. Uz to, fermentirani mliječni napici poput kiselog i acidofilnog mlijeka lakše su probavljivi od mlijeka, što je dodatni poticaj starijima da ih što češće uvrste u jelovnik.

Rast i razmnožavanje ovih poželjnih mikroorganizama podupiru neprerađene namirnice bogate neprobavljivim oligosaharidima. To su u prvom redu cjelovita pšenica, luk, banana, češnjak i poriluk.

U Viti predlažemo i jelovnike za podizanje imuniteta, kao i druge metode jačanja obrambenog sustava tijela te praktične recepte s đumbirom.

Vita je u prodaji po cijeni od 12 kuna.

  • neoguljena jabuka, 100 g
  • naranča, 100 g
  • neoguljene kruška, 50 g
  • kivi, 40 g
  • cimet

Priprema:

  1. Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
  2. Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.

Dobar tek!

Linker
22. travanj 2024 16:46