Jednako kao što nas loš izbor namirnica može uspavati, dobar izbor namirnica može nas podići.
 Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Što ćete vi pojesti?

Detoks obrok za dobro raspoloženje, i to još na poslu!? Da, moguće je!

06. lipanj 2017.
Proljetni me ručkovi trebaju napuniti energijom pa na tanjur stavljam podizače energije: mladu salatu, radič, matovilac, potočarku, avokado i leću.

Proljeće je zaživjelo u punom koloritu i ljepoti, dani su dulji, temperature više (zapravo, već prave ljetne), sve se probudilo i procvalo. Pravi su to razlozi da se čovjek osjeća snažnije, poletnije i bolje nakon zime.

Ali mnogi se žale da su umorni, jedva se vuku, sve im je teško i ništa im se ne da. Ni ja nisam iznimka i primjećujem da mi nedostaje energije, spavam više nego uobičajeno. Krivac je proljetni umor i mada je prolazan i bezopasan, čovjek ga se želi sto prije riješiti.

Što se događa?

Nije to bolest, nego simptom koji nastaje zbog kroničnog nedostatka minerala i vitamina, posebno manjka vitamina C i nutrijenata važnih za obnovu imuniteta. Posljedično dolazi do nedostatka kisika u stanicama i opće slabosti organizma. Valja se razbuditi, nakupljeni toksini iz organizma se trebaju eliminirati, a energija i dobro raspoloženje vratit će se prije svega kvalitetnim obrocima, pojačanim unosom minerala i vitamina i konzumiranjem energetskih zdravih napitaka.

Zdravi jelovnici podrazumijevaju svježe voće i povrće, namirnice bogate vlaknima kao što su žitarice jer će ubrzati eliminiranje otrovnih tvari iz tijela. Proljetni me ručkovi trebaju detoksicirati i napuniti energijom, a s obzirom na to da ih spravljam prije odlaska na posao, vodim se parolom da osim što želim da su zdravi, moraju biti jednostavni za pripremu, brzo gotovi i ukusni.

Na mom tanjuru

Danas na svoj putni tanjur stavljam obilje mlade zelene salate, radič, matovilac, potočarku... bogata je klorofilom i najbolji način da se stanice opskrbe kisikom i cijeli se organizam razbudi i živne.

Avokado je pravi izbor što se tiče unosa dobrih esencijalnih masnoća, a začinila sam ga samo limunovim sokom jer je kremast i njegova tekstura sama po sebi dosta masna. Dodajem kuhanu crnu leću kao izvanredan izvor topivih i netopivih vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata te kuglice od batata i crvene leće.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Od svega, najviše vremena bi vam moglo oduzeti spravljanje okruglica, ali ni to nije strašno ako ih pripremite dan ranije.

Smjesu za ove ukusne kuglice obično pripremim dan ranije:

  1. Skuhala sam crvenu leću i crveni batat narezan na kockice, pomiješala ih i usitnila vilicom, dodala sol i papar, malo svježeg peršina i kombinaciju začina: kurkume, kardamoma, đumbira.
  2. Oblikovala sam kuglice i stavila ih u hladnjak. Ove zdrave kuglice ne peku se u ulju na tavi. Ujutro ih stavljam u pećnicu oko pola sata na 180 stupnjeva.

Tako imam upravo onoliko vremena koliko mi je potrebno da se spremim za posao.

Teme
Linker
22. ožujak 2023 18:20