Ljeto je, iskoristiti ovo godišnje doba i počastite se ribom i školjkama, te jedite češće, ali kvalitetnije.
 Foto: iStock
9 najgorih

Depresivni ste ili anksiozni? Ovo je hrana koju trebate izbjegavati

05. srpanj 2018.
Postoje namirnice koje se preporučuje jesti, ali i one koje bi trebalo zaobilaziti u širokom luku jer mogu izazvati negativne posljedice po vaše zdravstveno stanje.

VOĆNI SOKOVI

Svježe voće bogato je vlaknima koja pozitivno djeluju na zdravlje. No, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i umjetnih okusa. Ne samo da neće utažiti žeđ, nego će i brzo spustiti razinu energije i dodatno pomoći da se osećate gladno i ljutito. Ako želite izbjeći anksioznost jedite cijele plodove, a kada ste žedni, pijte vodu.

GAZIRANA PIĆA

Gazirana pića puna su šećera i čista su opasnost za zdravlje i energiju, ali nema velike razlike ni ako pijete dijetalne gazirane napitke. Možda mislite da u njima nema šećera pa da nisu toliko nezdravi, ali daleko je to od istine. Nezašećerena gazirana pića direkno su povezana s depresijom, utječu na nagli pad energije i osjećaj anksioznosti. Ako ste žedni, zaslađena gazirana pića zamijenite čajem ili vodom.

TOST

Ako je kruh napravljen od bijelog brašna koji spada u loše ugljikohidrate i uzrokuje brzi pad energije vrlo lako će uzrokovati osjećaj lošeg stanja. Tost možete jesti, ali birajte onaj s cjelovitim zrnjem.

"LIGHT" PRELJEVI

Možda smatrate da činite dobro jer ne jedete teške i masne salatne preljeve pune šećera, ali "light" preljevi slatkoću dobivaju iz slatkih zamjena poput aspartama, umjetnog zaslađivača direktno povezanog s anksioznošću i depresijom. Prije kupnje preljeva dobro provjerite deklaraciju ili još bolje - napravite ga sami.

Psihijatar i psihoterapeut dr. Goran Jurcan savjetuje da isprobate ovaj oblik prehrane.

KEČAP

Kečap je ukusan sos od rajčice. Istina, ali osim rajčice, u njemu je i mnogo šećera. Preciznije, četiri grama šećera po žlici kečapa. Ako je napravljen u "light" varijanti, i dalje sadrži aspartame za koji su istraživanja potvrdila da loše utječu na raspoloženje i krivac su za pojavu anksioznosti i depresije. Umjesto kupovnog kečapa, radije se odlučite na domaće spravljenu šalšu od rajčice. Ako želite pojačati okus, dodajte malo kajenskog papra.

KAVA

Ako niste navikli na kavu, kofein vas lako može učiniti nervoznim, utječe na pojavu anksioznosti i depresije. Ne samo to, loše djeluje i na san. Posljedice na raspoloženje imat će i ako ste ovisnik o kavi pa ju potpuno eliminirate. Smanite količine kofeina polako i na razumjnu mjeru. U slučaju kave, ključ je u umjerenosti.

Foto: iStock
Kava može štetiti, no može pokazati i pozitivne učinke. Budite umjereni i sami ocjenite utječe li na vaše raspoloženje.

ENERGETSKA PIĆA

Mogu uzrokovati neugodan i pojačan ritam srca, anksioznost i probleme sa spavanjem. To je zato što nije uvijek lako znati kolike se količine kofeina u njima kriju. Guarana i slični energetski napitci k tome vrlo često imaju puno šećera ili umjetnih zaslađivača. Pijte vodu ako ste žedni. Fali vam šećera? Jedite voće.

Ove namirnice su bolji izbor za vas!

ALKOHOL

Čak i male količine alkohola mogu bitno poremetiti san, a nedovoljno sna utječe na pojavu anksioznosti i depresije. Previše alkohola uzrokovat će još veće probleme. Iako se smatra da čašica alkohola dobro djeluje na živce i raspoloženje, ključna riječ treba biti na čašici. A to je jedno piće za žene i dva za muškarce.

PROCESIRANA HRANA

Ako jedete puno prerađenog mesa, pržene hrane, rafiniranih žitarica, slatkiša i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masnoća, vjerojatno ćete biti zabrinuti i depresivni.

Teme
Linker
25. rujan 2022 10:57