Uključite ovaj plod u vašu prehranu
 Getty Images/iStockphoto
Supervoće

Čudesne bobice snižavaju tlak i šećer, pomažu oporavak nakon moždanog i srčanog udara

Najbolje ih je dodati jogurtu ili napraviti sok. A mi imamo i recept za odličan smoothie!

Piše Goranka Jelinčić

Tradicionalno su ih Indijanci koristili kao lijek protiv prehlade. Čudesne bobice aronije su mali, tamni plodovi koji rastu kao grmlje, a pripadaju porodici Rosaceae. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali se uzgajaju u drugim dijelovima svijeta, uključujući Europu. Bobica aronije super je voće koje pruža toliko zdravstvene koristi da je teško sažeti sve u jednoj rečenici. Bobice aronije pomažu kod visokog krvnog tlaka i omogućavaju brzi oporavak nakon srčanog i moždanog udara. One obnavljaju mišićno tkivo i poboljšavaju opskrbu miokarda krvlju, stvarajući tako potpunu zaštitu od začepljenja krvnih žila.

Korisne i za dijabetičare

Sto grama zrelih bobica aronije sadrži 16 062 ORAC jedinica (mjera antioksidativnih svojstava tvari) za pomoć u obnovi oštećenih tkiva, snižavanju kolesterola i zaštiti arterija. Liječnici preporučuju uzimanje od 3000 do 5000 ORAC jedinica dnevno kako bi se osigurala potpuna zaštita tkiva. Bobice aronije također reguliraju rad gušterače, pomažući pritom razini šećera u krvi. To znači da su ove bobice vrlo korisne u liječenju dijabetesa.

Medicinska istraživanja pokazala su da antocijanini u bobicama aronije mogu biti vrlo učinkoviti u liječenju dijabetesa tipa 2, kao i u usporavanju komplikacija koje su nastale. Također je utvrđeno da je svakodnevni unos 200 ml soka aronije tijekom tromjesečnog razdoblja uspješno smanjio razinu glukoze u krvi u bolesnika s ovim stanjem. Rezultati se podudaraju s drugim istraživanjima koja opisuju rezultat hranjivih sastojaka procijanidina, uključujući inhibiciju napredne glikacije (vezivanje šećera za crvene krvne stanice) u dijabetesu.

Bobice imaju snažan učinak isušivanja usta, pa se uglavnom koriste za izradu sokova, kaše, pekmeza, želea, sirupa, čajeva i vina. Bobice aronije imaju malo kalorija, ali imaju puno prehrambenih sastojaka, jer sadrže mnogo vlakana, vitamina C i mangana.

Samo 28 grama bobica aronije sadrži:

  • kalorije: 13
  • proteini: 2 grama
  • masnoća: 0 grama
  • ugljikohidrati: 12 grama
  • vlakna: 2 grama
  • vitamin C: 10% dnevne vrijednosti (DV)
  • mangan: 9% DV
  • vitamin K: 5% DV

Bobice također organizam opskrbljuju folatima, željezom te vitaminima A i E. Osim toga, one su izvrstan izvor korisnih antioksidanata. Ovi spojevi pomažu u zaštiti stanica od potencijalno štetnih molekula nazvanih slobodni radikali. Nakupljanje slobodnih radikala može uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do kroničnih stanja, poput bolesti srca i raka.

Izvor polifenola

Bobice aronije odličan su izvor polifenola, a to je skupina antioksidanata koja uključuje fenolne kiseline, antocijane i flavanole. Studije s epruvetama pokazuju da antioksidanti u bobicama aronije mogu inhibirati aktivnost slobodnih radikala. Štoviše, studija sa 30 zdravih ljudi otkrila je da ekstrakti iz bobica aronije značajno smanjuju oksidativni stres uzrokovan antipsihoticima u roku od 24 sata.

Bobice aronije mogu zaštititii i od raka. Ispitivanja u epruvetama pokazuju da antocijanini u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva. Pokazalo se da 50 mg ekstrakta aronije smanjuje rast stanica karcinoma debelog crijeva za 60% nakon 24 sata. Smatra se da je snažno antioksidativno djelovanje antocijana odgovorno za učinak suzbijanja raka.

Slično tome, ekstrakti iz bobica mogu smanjiti oksidativni stres povezan s karcinomom dojke. U jednoj studiji ekstrakti su smanjili broj štetnih radikala bez superoksida u uzorcima krvi uzetim od žena s karcinomom dojke. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, bobice aronije mogu poboljšati zdravlje srca. Osobito mogu pomoći osobama s metaboličkim sindromom, uključujući visoku razinu kolesterola i triglicerida - što povećava vjerojatnost za srčane bolesti i dijabetes.

Odlični rezultati

Jedna dvomjesečna studija na 38 osoba s metaboličkim sindromom pokazala je da suplementacija 300 mg ekstrakta aronije dnevno značajno smanjuje trigliceride, LDL (loš) kolesterol i ukupni kolesterol. Dvomjesečna studija na 25 osoba s metaboličkim sindromom utvrdila je da je uzimanje 300 mg ekstrakta aronije dnevno značajno smanjilo iste zdravstvene markere, kao i krvni tlak. Potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se utvrdila uloga koju bobice aronije mogu imati u zdravlju srca. Bobice aronije mogu ojačati i podržati imunološki sustav.

I antivirusni učinak

Studija iz epruvete pokazala je da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus Cereus. Osim toga, tromjesečna studija sa stanovnicima 6 staračkih domova otkrila je da su oni koji su pili 156 ili 89 ml soka od aronije dnevno imali 55% i 38% smanjenje infekcija mokraćnog sustava. Konačno, bobice mogu imati i antivirusne učinke. Jedno istraživanje na miševima utvrdilo je da elaginska kiselina i miricetin u ekstraktu bobica aronije mogu zaštititi od virusa gripe. Jedina mana aronije je da izaziva suhoću i skupljanje u ustima, stoga ih je najbolje dodati jogurtu, napraviti smoothie ili sok. Osušene bobice savršena su i zdrava užina u pokretu. Osušene bobice aronije koriste se čak i za pravljenje biljnog čaja. Uključite bobice aronije u vaš stil života!

Smoothie od aronije

Sastojci:

  • 3/4 šalice bobica aronije
  • 1 šalica jagoda
  • 1/2 šalice svježih ili smrznutih borovnica
  • 1/2 banane
  • 1/2 avokada
  • 1/2 šalice soka od šipka

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender, dodajući sok zadnji, temeljito izmiješajte da razbijete sve bobice i uživajte!

Linker
26. ožujak 2024 17:19