Osim u grožđu, odnosno crvenom vinu, resveratrol je sastojak prirodno prisutan u kikirikiju, i nekim vrstama bobičastog voća
 Foto: iStock
Resveratrol i dobre bakterije

Crno vino preko crijeva liječi srce

06. travanj 2016.
Pokazalo se da resveratrol reducira razine enzima trimetilamin-N-oksida (TMAO), poznatog kao faktor koji priodonosi razvoju ateroskleroze.

Crno vino sadrži resveratrol, sastojak koji može smanjiti rizik od razvoja srčane bolesti zahvaljujući mijenjanju mikrobioma (skup mikroorganizama) u crijevima, tvrdi se u studiji objavljenoj na mBio. Srčano-krvožilne bolesti prvi su razlog snrti u razvijenim zemljama, a brzo postaju glavni zdravstveni problem i u zemljama u razvoju. Nova istraživanja mikrobioma crijeva sugeriraju da je u njemu ključ mnogih zdravstvenih stanja, a pokazuje se da može utjecati i na razvoj ateroskleroze.

Što kad plak očvrsne

Ateroskleroza se razvija kad se plak (sazdan od masnoća, kolesterola, kalcija i drugih supstanci) nakuplja na arterijama. S vremenom taj plak očvrsne, sprečavajući pokretljivost arterija i ograničavajući protijek krvi bogate kisikom, što može voditi do srčanog i moždanog udara, propadanja žila, čak i do smrti. Ateroskleroza može zahvatiti i udove, zdjelicu, bubrege.
Resveratrol je sastojak prirodno prisutan u kikirikiju, grožđu, crvenom vinu i nekim vrstama bobičastog voća. Jedan je od biljnih spojeva polifenola koji djeluju antioksidativno, što nas, smatra se, može štititi od razvoja srčanih bolesti, tumora i neurodegenerativnih bolesti.
Znanstvenici s Istraživačkog centra za prehranu i sigurnost hrane u kineskom gradu Chongqingu proveli su seriju pokusa na miševima kako bi istražili kako resveratrol može mijenjati bakterijsku zajednicu u crijevima i to u smjeru koji bi omogućio zaštitu od ateroskleroze. Pokazalo se da resveratrol reducira razine enzima trimetilamin-N-oksida (TMAO), poznatog kao faktor koji priodonosi razvoju ateroskleroze. Osim toga, resveratrol sprečava bakterije u crijevima da proizvode trimetilamin (TMA) od kojeg metaboličkim procesima nastaje TMAO.

Definiranje uloge resveratrola

Kod miševa se pokazalo da resveratrol inhibira rast bakterije Prevotella (koja je povezana s autoimunim i upalnim stanjima), a omogućuje povećanje broja Lactobacillusa, Bifidobacteriuma i sličnih dobrih bakterija. Ti rezultati nude nov pogled na mehanizam odgovoran za antiaterosklerotski učinak resveratrola i indicira da bakterije u crijevima mogu postati zanimljivo područje za intervenciju lijekovima ili prehranom kako bi se smanjio rizik od srčano-krvožilnih bolesti, rekli su u znanstvenom timu. Otkrića daju nadu da će se u budućnopsti prirodni polifenoli bez nuspojava moći koristiti u liječenju srčano-krvožilnih bolesti. Sljedeći korak bio bi definirati ulogu resveratrola u srčano-krvožilnom zdravlju i otkrića dokazati na ljudima. Činjenica je da ljudi dobro apsorbiraju resveratrol, no budući da se brzo metabolizira i eliminira iz organizma, njegova je bioraspoloživost niska.

Teme
Linker
17. svibanj 2022 10:59