Snimila: Sandra Rončević
Jer volimo recepte Andree Cukrov i Sandre Rončević

Čokoladni klasik bez brašna

30. ožujak 2018.
Napravite i vi ovu divnu tortu, hrskavu izvana, a mekanu i kremastu iznutra, možda već za Uskrs i dodatno njome obogatite svoj uskrsni stol.

(za kalup promjera 22-24 cm)

  • 4 jaja sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g tamne čokolade
  • 200 g mljevenih ili sjeckanih badema
  • 130 g maslaca
  • Dodatno (po želji):
  • 1 žlica ruma ili konjaka
  • ribana korica od jedne cijele naranče

Priprema:

  1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se prohladi.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još par minuta, ali smanjenom brzinom.
  4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te malo po malo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.
  5. Smjesu izlijte u namašćeni kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C te pecite 30 minuta. Probajte čačkalicom. Torta caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
  6. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao ja) i poslužite. Torta caprese se konzumira lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

Originalni recept pogledajte ovdje, na blogu Sandre Rončević: O slanom & slatkom: o svemu.

Teme
Linker
07. kolovoz 2022 23:12