Osim što će divno izgledati na vašem blagdanskom stolu, ovakvu, čokoladu koju ste sami napravili, možete lijepo upakirati i darovati dragim ljudima kao poklon.
 Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
Kuhinjske mrvice

Čokolada: kraljica okusa i najljepši poklon - evo kako je napraviti sam

Znate li da je čokolada jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu? To i ne čudi kad se, koliko znamo, još nije rodio onaj tko je ne bi volio ;)

Za vas pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina

Glavni sastojak čokolade je zrno kakaa koje je plod biljke kakaovca. Ime za drvo kakaovac je Theobroma cacao, odnosno "hrana za bogove", s čime se, sigurna sam svi slažemo. Jer, tko ne voli čokoladu?

Ova "hrana za bogove" ima daleku povijest, postojala je još za vrijeme Maja. Oni su je koristili za napitak, ali i kao darove za vrijeme proslava. Također im je služila i kao način plaćanja, vrijedila im je kao i zlato.

Bliže nam se blagdani i idealno je vrijeme za izradu ove predivne namirnice. Danas pripremamo domaću čokoladu i izrađujemo čokoladne blagdanske poklone.

KAKO NAPRAVITI ČOKOLADU OD SAMO TRI SASTOJKA?

Ako ste mislili da je čokolada komplicirana za izradu, moram vas razuvjeriti.

Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
Možda ste pomislili da je ovaj anđeo modlica za kekse, ali nije - to je prava domaća čokolada. Zar ne izgleda sjajno?

Čokolada se, kako smo već i spomenuli sastoji od zrna kakaa. Za njenu izradu će nam trebati kakaov maslac. To je naš prvi sastojak. Njegova stabilna kristalna struktura je idealna za pripremu čokolade.

Koristit ćemo i kakao u prahu. Sirovi kakao ima okus crne gorke čokolade, djeluje kao antioksidans i pun je minerala. Divnog je mirisa i bogatog čokoladnog okusa. Znate li kako se dobije pravi, organski kakao prah (zvan i kakaovac)? Hladnim prešanjem se iz zrna kakaa dobije ulje. Nakon što se izvadi ulje iz zrna, ostaje nam gusta suha smjesa. Ona se melje u suhi prah koji nazivamo kakao.

Zadnji sastojak naše čokolade je šećer. Savjetujem da koristite kokosov šećer zbog niskog glikemijskog indeksa, mnoštva aminokiselina i minerala. On je karakteristične tamne boje, a nastaje kristalizacijom biljnog soka.

Recept je na dnu kolumne :)

POPULARNE BLAGDANSKE ČOKOLADNE PLOČICE I SVE O TEMPERIRANJU ČOKOLADE

Čokoladne pločice su prekrasni pokloni, ali i dekoracija na vašem stolu. Imaju dugu povijest izrade u ovo blagdansko vrijeme. I ono što mi je nabolje, kod izrade ih možete posuti s bilo čime. Tako ćete dobiti čokoladne pločice s recimo, pistacijama ili drugim orašastim plodovima, kandiranim voćem, jestivim laticama ili pak paprom u boji ili cvijetom soli. Jednako tako, možete koristiti bilo koju čokoladu koju volite. Ako vam se ova opcija više sviđa od one da sami izradite čokoladu trebat ćete slijediti nekoliko koraka.

Recept je na dnu kolumne :)

Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
Uz dodatak badema, jestivih latica, pistacija ili papra, vaša će blagdanska pločica brzo nestati sa stola :)

Da bi vam čokoladne pločice uspjele, trebate poznavati jedan bitan proces - temperiranje čokolade.

Temperiranje je proces u kojem se postiže formiranje stabilnih kristala u čokoladnoj smjesi, stoga je to najvažnija stvar pri radu s čokoladom.

U kratkim crtama, čokoladu ćemo prvo rastopiti pa potom ohladiti do određene temperature i onda opet ugrijati do određene temperature. Ako se pitate zašto ovo radimo, objasnit ću.

  • Prvi korak kod temperiranja je topljenje čokolade. Savjetujem vam da koristite termometar za hranu kako bi vam temperiranje bilo idealno. Svaka vrsta čokolade ima svoje temperature prilikom temperiranja. Prvo ću vam napisati one za tamnu čokoladu.

Temperatura otopljene tamne čokolade ne smije prijeći 50°C.

Čokoladu topimo na pari tako da je nasjeckanu stavimo u posudicu koju smo postavili iznad veće posude s vodom. Gornja posuda s čokoladom ne smije biti u dodiru s vodom. Pazite pri tome da vam voda ne ključa. Čokoladu često miješajte dok se ne otopi i dostigne 50 stupnjeva, ne više.

  • Drugi korak je temperiranje čokolade.

Temperaturu čokolade treba spustiti do 28 °C, a nakon toga podići do 31°C (na ovoj se temperaturi kristaliziraju masne kiseline). Dva su načina koji se koriste za temperiranje čokolade.

Kod topljenja čokolade, otopite samo 2/3 ukupne količine. Kada vam dostigne temperaturu od 50°C, maknite je s pare i dodajte joj preostalu 1/3 uz neprestano miješanje. Trebamo dostići temperaturu od 31°C.

Drugi način je da istresite 2/3 otopljene čokolade na mramornu podlogu i odgovarajućom špatulom miješate čokoladu dok se ne ohladi do 27°C. Zatim je dodate preostaloj čokoladi koju niste obradili špatulom. Temperature bi trebala biti 31°C.

Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
ODlučite li se napraviti medene Lolli Popse nećete morati tempirati čokoladu - pa je to idealna slastica za one koji su ili "kratki s vremenom" ili su "zalutali" u kuhinju.

Važno je napomenuti da se zbog drugog sastava, mliječna i bijela čokolada temperiraju na drugim temperaturama od tamne čokolade.

Što ako nismo dobro temperirali čokoladu?

Tada ćemo dobiti sivkastu patinu na površini, čokolada neće biti čvrsta niti sjajna.

Sada, kada smo sve napisali i objasnili, najbolje da krenemo na posao.

  • 200 g kakaova maslaca
  • 30 g kakaa u prahu
  • 80 g šećera u prahu

Priprema:

  1. Na pari otopite kakaov maslac. Ako koristite kokosov šećer prvo ga sameljite (ako nemate mlinac, možete koristiti blender).
  2. Otopljeni kakaov maslac, kakao u prahu i mljeveni šećer stavite u blender. Blendajte na najjačoj brzini dvije minute, odnosno dok se ne rastope svi sastojci i povežu.
  3. Čokoladu prebacite u kalupiće i ohladite u hladnjaku na najmanje 1 h.
  4. Vaša čokolada je nakon hlađenja spremna za upotrebu.

Ovako pripremljena vam može trajati do godine dana.

1. Na pari otopite kakaov maslac. Ako koristite kokosov šećer prvo ga sameljite (ako nemate mlinac, možete koristiti blender).

2. Otopljeni kakaov maslac, kakao u prahu i mljeveni šećer stavite u blender. Blendajte na najjačoj brzini dvije minute, odnosno dok se ne rastope svi sastojci i povežu.

3. Čokoladu prebacite u kalupiće i ohladite u hladnjaku na najmanje 1 h.

4. Vaša čokolada je nakon hlađenja spremna za upotrebu.

5. Ovako pripremljena vam može trajati do godine dana.

  • 400 g čokolade s 60 % kakaa (ili po vašem izboru)
  • 2 žlice orašastih plodova po izboru
  • 2 žlice sušenog voća po izboru
  • 1 žlica kokosovog čipsa
  • 1 žličica crvenog papra
  • ¼ žličice mljvenog čilija

Priprema:

  1. Odvojite 133 g čokolade i stavite je po strani. Ostatak čokolade stavite topiti na pari.
  2. Neka vam voda ne ključa. Miješajte čokoladu i mjerite temepratutu. Treba narasti na 50 stupnjeva. Ovo ide brzo, čim se čokolada otopi, uglavnom dosegne tu temperaturu.
  3. Pripremite posudu u koju ćete izliti gotovu čokoladu. Ja koristim manju keramičku posudu dimenzija 15 x 23 centimetra. Uredno je obložite papirom za pečenje (neka vam prelazi rubove kako bi kasnije lakše izvadili čokoladu).
  4. Sada stavite 1/3 odvojene čokolade u komadu i miješajte kako bi se ravnomjerno rastopila. Provjeravajte temperaturu. Treba nam 28 stupnjeva.
  5. Čokoladu vratite na paru kako bi se nanovo ugrijala do 31 stupanj.
  6. Čokoladu odmah ulijte u pripremljeni kalup. Možete koristiti špatulu kako bi je ravnomjerno rasporedili po pripremljenom kalupu.
  7. Čokoladu pospite s dodacima tako da prvo pospete jedan dio, pa drugi i sve do kraja kalupa.
  8. Pustite pola sata da se stisne, a potom je kidajte ili lomite.
  9. Čokoladne pločice zamotajte u prozirni celofan ili vrečicu i ukrasite prigodnim motivima (konopčićima, naljepnicama na djeda božičnjaka i sl.)

Vaši pokloni su spremni!

  • 150 g badema
  • 150 g indijskih oraščića
  • 15 kom datulja
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 3 žlice Letifico medene kreme s dodatkom kakaa

Dodatno:

  • kokosovo brašno
  • maca prah
  • kakao u prahu
  • mljeveni bademi
  • jestive latice

Kad imate sve, onda:

  1. Datulje namočite u toploj vodi na 2 sata. Potom ih ocijedite, odstranite im koštice i ostavite ih po strani.
  2. Sameljite bademe i indijske oraščiće. Dodajte im otkoštene datulje, kakao prah i Letifico medenu kremu.
  3. Sve sastojke miksajte dok se ne povežu u kompaktnu smjesu.
  4. U zasebne posude stavite kokosovo brašno, maca prah, kakao prah, mljevene bademe i jestive latice.
  5. Od dobivene smjese radite kuglice koje uvaljajte u jednu od posuda s pripremljenim dodatkom.
  6. Gotove lolli pops nabodite na drveni štapić i tako poslužite.

Linker
13. travanj 2024 15:14