Večer je najbolje vrijeme za zdjelicu zobene kaše
 Getty Images/iStockphoto
JESTE LI ZNALI

Čini se da griješimo kad zobenu kašu smatramo isključivo jutarnjim obrokom...

06. listopad 2020.
Zahvaljujući svojim sastojcima, može nam pomoći da ublažimo stres, lakše i brže zaspimo te da spavamo zdravije

 

Zob, odnosno zobena kaša, obično se smatra jutarnjim obrokom. No, izgleda da bi je trebalo jesti prije počinka, jer pomaže usnivanju, što možemo zahvaliti dvama njezinim sastojcima.

Jedan od njih je melatonin, čiji je udio u sastavu zobi, kao i pšenice i ječma, relativno visok. Melatonin sudjeluje u reguliranju čovjekova fiziološkog ritma ublažavajući s njim povezane poremećaje, poput jet laga i nesanice. Nadalje, zrno zobi sadrži selen. Smanjeni unos selena povezan je s teškoćama usnivanja, pokazala su istraživanja, a što je selen bio zastupljeniji u prehrani, to je sudionicima istraživanja bilo lakše zaspati.


Antistres vitamin

Osim u zrnju žitarica, selena ima i u mesu, morskim plodovima, mliječnim proizvodima, orašastom voću. Sljedeća je dobra karakteristika zobi to što sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja se složenim procesima u tijelu pretvara u serotonin, već spominjani hormon sreće. Niske razine serotonina u mozgu povezane su sa slabim pamćenjem i depresivnim raspoloženjem.

Sve dok je bez šećera, zobena kaša je dobrodošao obrok pun složenih ugljikohidrata koji još i poboljšavaju apsorpciju triptofana, a bogata je i vitaminom B6, poznatim antistresnim vitaminom. Znanstvenici su, zbog ovakvog sastava zobi, istraživali njezin utjecaj na poboljšanje stanja kod nesanice, stresa, tjeskobe, depresije i psihičke iscrpljenosti.

 

Neki od ostalih najboljih izvora triptofana su banane, suhe šljive, mlijeko, tuna, sir, kruh, piletina, puretina, kikiriki i čokolada

Teme
Linker
25. prosinac 2020 15:24