Jeste li znali da su i listovi cikle izuzetno hranjivi?
 Foto: iStock
Hit namirnica

Cikla - snaga prirode u crvenom

Korijen cikle ima slatkast okus, ali šećeri u cikli su složeni ugljikohidrati pa njene kalorije dolaze s puno nutrijenata i fitokemikalija koje su odlične za zdravlje. Jedna šalica cikle ima samo 60 kalorija i obilje vlakana pa je ova namirnica idealna u borbi protiv suvišnih kilograma

Cikla se ubraja među najzdravije povrće i namirnice uopće, mnogi je smatraju prirodnim lijekom, a svako malo pojavljuju se i nove znanstvene studije koje otkrivaju za što je sve cikla dobra. Redovito konzumiranje ovog korjenastog povrća donosi brojne prednosti za zdravlje, stoga bi cikla trebala biti mnogo zastupljenija u suvremenoj prehrani nego što jest.

Fitokemikalije odlične za zdravlje

Cikla obiluje vitaminima - posebno vitaminom C i vitaminima B skupine, među kojima se najviše ističe folna kiselina, zbog čega je odličan izbor za trudnice. Sadrži niacin i karoten (provitamin A), a obiluje i mineralima. Jedan kilogram cikle sadrži čak dekagram minerala, od toga najviše kalija, natrija, kalcija te mangana, željeza, bakra, cinka, joda, sumpora, broma. Bogata je antioksidansima koji štite organizam od štete izazvane oksidacijom, a betanin (crveni pigment) iz cikle ima antioksidativna, protuupalna, hepatoprotektivna i antikancerogena svojstva.

Korijen cikle ima pomalo slatkast okus, ali šećeri u cikli su složeni ugljikohidrati pa kalorije iz cikle dolaze s puno nutrijenata i fitokemikalija koje su odlične za zdravlje. Jedna šalica cikle sadrži samo 60 kalorija i obilje vlakana, zbog čega je lako probavljiva namirnica i idealna u borbi protiv suvišnih kilograma. Samo jedna porcija cikle može znatno povećati razinu energije i sniziti razinu kolesterola. Također može smanjiti rizik od pojave raka i olakšati simptome artritisa. Istraživanja su pokazala da učinkovito djeluje na suzbijanje zloćudnih bolesti, smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno stječe normalnu staničnu strukturu.

Namirnica koja grije tijelo

Prema ajurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tijekom hladnih zimskih mjeseci. U indijskoj kuhinji naribana sirova cikla može se dodati u pripremi tankog kruha bez kvasca, parathe. Pire od kuhane cikle možete dodati i u biskvitno tijesto za pripremu čokoladnog kolača.

U svom sirovom izdanju cikla ima detoksikacijska svojstva, regulira izlučivanje žuči te pomaže najopterećenijem organu, jetri. Jedna studija je dokazala i da se visok krvni tlak znatno snizio kod osoba već šest sati nakon što su popile pola litre soka od cikle. Znanstvenici tvrde da bi se broj smrti zbog kardiovaskularnih bolesti smanjio za 10 posto kad bi se sok od cikle počeo konzumirati redovito. Istraživanja su pokazala da se pijenjem soka od cikle povećava izdržljivost te da može usporiti napredovanje demencije. Ovo su samo neke od brojnih blagodati koje zdravlju pruža ova korjenasta biljka, stoga se ne ograničavajte u njenoj konzumaciji, a možete je pripremiti na razne načine, piti sok od cikle, spraviti je na salatu, napraviti ukusnu juhu, pire, rižoto od cikle ili jednostavno pojesti je sirovu.

Jedite i listove cikle

Listovi cikle izrazito su hranjivi. Bogat su izvor vitamina A i C, koji imaju snažna antioksidativna svojstva i pružaju zaštitu od oksidacijskih oštećenja staničnih struktura i DNK. Listovi su bogat izvor luteina i zaeksantina, fitonutrijenata blagotvornih za zdravlje očiju. Listove cikle svakako treba uvrstiti u prehranu zato što su izuzetno bogati hranjivim tvarima, a imaju izuzetno malo kalorija. Jedna šalica kuhanih listova sadrži samo 39 kalorija pa je pogodna za zdravu i dijetalnu prehranu.

Kako izabrati najbolju

Najkvalitetnija je cikla srednje veličine, jasne boje, čvrsta korijena i glatke kore. Takva je ujedno najbogatija hranjivim sastojcima. Iako ovog povrća ima cijele godine, pravo vrijeme dozrijevanja cikle je od lipnja do listopada. U tim je mjesecima koncentracija hranjivih tvari u korijenu najviša, a okus najbolji. I cijena najniža, ni to nije nevažno.

Foto: iStock

Čuvajte je u hladnjaku

Cikla omekša i gubi na svježini ako se ne čuva pravilno. Ako je ne planirate pripremiti odmah nakon kupnje, vodite brigu o tome da je pravilno pohranite. U protivnom cikla može izgubiti i do 30 posto nekih vitamina, ali i bogatstvo okusa. Njeno korijenje, naime, nastavlja "disati" i nakon što je ubrana. Stoga svježu ciklu spremite u hladnjak, jer će niža temperatura usporiti frekvenciju disanja pa će to povoljno utjecati na očuvanje hranjivih tvari i svježine.

Odrežite peteljke

Prije nego što ciklu spremite u hladnjak, odrežite joj peteljke te je stavite u plastičnu vrećicu za čuvanje namirnica. Dobro je plastičnu vrećicu omotati oko cikle i što je više moguće istisnuti zrak, što će produljiti trajnost cikle. Ne perite je prije spremanja u hladnjak jer će voda ubrzati kvarenje.

Pranje i guljenje cikle

Ciklu uvijek perite pod hladnom tekućom vodom i pritom pazite da ne ogulite koru, jer vanjski sloj osigurava da se većina pigmenata važnih za zdravlje zadrži u povrću. Najbolje ju je oguliti tek nakon pripremanja (pečenja ili kuhanja na pari). Ako je prvo ogulite pa tek onda pripremite, izgubit će mnogo od svojih hranjivih sastojaka, a i svoju živu boju i postat će smećkasto crvena.

Vitaminski napitak

U sokovniku iscijedite sok od 20 dag očišćene sirove cikle, mrkve i jabuke. Napitku dodajte sok jedne naranče i jednog limuna. Taj vitaminski napitak pijte svježe pripremljen svaki dan, u nekoliko navrata, u gutljajima od po pola decilitra. Podiže imunitet organizma, poboljšava krvnu sliku, regulira probavu, smanjuje živčanu napetost i jača otpornost.

I protiv leukemije

Cikla je tradicionalni lijek protiv leukemije, a to zahvaljuje aminokiselini betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom uključuje svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle. Cikla pomaže i u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cikle može spriječiti pojavu proširenih vena.

Mrlje od cikle

Sok od cikle može ostaviti mrlje na koži i na noktima, zato je tijekom pripreme dobro nositi kuhinjske rukavice. Ako ste za vrijeme pranja i pripreme ipak dobili mrlje, lako ćete ih ukloniti ako kožu nekoliko puta protrljate limunovim sokom.

Najzdraviji način pripreme je kuhanje na pari

Brojna su istraživanja pokazala da cikla tijekom termičke obrade može izgubiti dosta važnih hranjivih sastojaka. Najzdraviji način pripremanja je kuhanje na pari, ne više od 15 minuta, jer se na taj način prehrambene vrijednosti cikle najbolje očuvaju. Tako kuhana cikla je dovoljno mekana, ima najbolji okus, a i dovoljno je dugo obrađivana da joj omekšaju celulozna i hemicelulozna vlakna zahvaljujući čemu je lakše probavljiva, a hranjive se tvari najbolje apsorbiraju.

  • 300 g cikle
  • 300 g kupusa
  • 1 veći krumpir
  • 2 srednje mrkve
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • sol
  • papar
  • peršin
  • češnjak

Priprema:

  1. Ciklu naribajte, a kupus izrežite na tanke rezance. Krumpir i mrkvu nasjeckajte na kockice, češnjak sitno nasjeckajte.
  2. Na tri žlice ulja pirjajte češnjak i mrkvu. Možete dodati i nekoliko žlica vode. Kad omekšaju, dodajte ciklu, pire od rajčica, sol i malo papra.
  3. Prelijte litrom vode. Kad provri, dodajte kupus i kockice krumpira i kuhajte sve zajedno još pola sata (ili dok kupus ne postane sasvim mekan) na slabijoj vatri, poklopljeno.
  4. Prije posluživanja pospite sitno sjeckanim peršinom i bijelim lukom. Možete po želji dodati i žlicu kiselog vrhnja za bogatiji okus.

  • 300 g cikle
  • 1 glavica luka
  • 170 g riže
  • 2 dl bijelog vina
  • temeljac od povrća (ili voda)
  • 50 g sira ribanca
  • 1 žličica maslaca
  • prstohvat timijana
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Ciklu ogulite i narežite na kockice, posolite, popaprite, dodajte nekoliko kapi maslinova ulja.
  2. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici na 200°C pola sata ili dok cikla ne postane mekana. Pečenu ciklu stavite u blender i sameljite u pire.
  3. Luk sitno nasjeckajte pa ga pirjajte na maslinovu ulju dok ne omekša. Dodajte rižu i nastavite pirjati dok ne postane staklasta.
  4. Dodajte bijelo vino, smanjite vatru i lagano krčkajte dok vino ne ispari pa dodajte timijan, pire od cikle i još malo soli i papra po potrebi.
  5. Kuhajte na laganoj vatri podlijevajući rižu temeljcem ili vodom dok nije potpuno kuhana.
  6. Kad je rižoto kuhan, umiješajte sir i žličicu maslaca.

  • 500 g cikle
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
  • malo mljevenog papra
  • 4 kuhana jaja

Za preljev:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • vinski ocat
  • malo senfa
  • sol

Priprema:

  1. Glavice cikle dobro operite, stavite ih neoguljene u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko jedan sat.
  2. Ciklu izvadite i kad se ohladi, ogulite je, narežite na tanke ploške i prelijte salatnim preljevom koji ste pripremili od ulja, octa, soli i senfa.
  3. Salatu pospite svježe mljevenim paprom i nasjeckanim peršinom. Ovako pripremljenu salatu od cikle poslužite uz tvrdo kuhana jaja.

Linker
24. travanj 2024 14:13