Salata od listova i korijena lisnate cikorije dobra je za liječenje probavnih organa.
 Foto: iStock
Hit namirnica

Cijela istina o cikoriji

Pijenje kave od cikorije zdrava je navika. Ova ljekovita korovasta biljka obnavlja krv, cijeli organizam te potiče rad jetre i žučnog mjehura.

Cikorija se može pronaći svuda, raste kao korov, pored staza i putova, po pašnjacima, livadama i šumama. Ova se korovasta biljka zelenkaste boje počela uzgajati kao zamjena za kavu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razgranatu stabljiku i može narasti i do 1 metar.

Cijela biljka, pogotovo mlada ima, puno mliječnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svjetloplave boje.

Povijest cikorije

Divlju cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.

Sirotinjska ili ratna kava

Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kavu, ili još češće kao dodatak kavi, a zovu je "sirotinjska ili ratna kava".

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.

Crvena cikorija

U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišće joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pod imenom radić ili talijanski radić, iako se zapravo radi o cikoriji.

Foto: iStock
Crvenu cikoriju u primorju će vam ponuditi pod nazivom crveni radič.

Pomaže u snižavanju kolesterola

Cikorija u svojem sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij. Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze. On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen.

Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, izreže po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.

Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.

Ljekovita salata

Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa. Poradi gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.

Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.

Salata od cikorije može se oplemeniti mješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen nagorak okus znatno gubi, napr. s narančama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.

Mršaviji sa cikorijom

Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo i pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.

Čaj od cikorije

1 žlica mješavine suhih listova i korijena, 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Piti 2-3 šalice čaja na dan koji možete zasladiti medom. Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.

Cijela biljka je bogata inulinom, koji potiče razvoj bakterija koje su potrebne da bi crijeva uredno radila. Potiče apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva.

3-4 krumpira

2 struka cikorije

1 glavica crvenog luka

sol

papar

ulje (maslinovo ili bučino)

Priprema:

  1. Skuhajte krumpire, ogulite ih i narežite na ploške.
  2. Očistite i operite cikoriju, te je narežite na rezance.
  3. Luk očistite i narežite na ploške, sve to pomiješajte i začinite.

Linker
10. travanj 2024 22:15