Jeste li znali? Aronija efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala
 Foto: iStock
Zdravlje iz prirode

Cijela istina o aroniji

19. listopad 2015.
Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog te od ostalog voća. Naziva ju se i superhranom te sibirskom borovnicom, a zbog čega je tako posebna da nosi epitet namirnice budućnosti, možete pročitati u nastavku!

Aronija je antioksidant broj 1, prava riznica biološki aktivnih spojeva, ima ih više od 300. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima. Zbog visokog stupnja otpornosti na mraz, izdrži zimu i do -47°C. Zato je mnogi nazivaju sibirska borovnica. Tako se aronija naselila u Rusiji, Finskoj i Švedskoj. Također je otporna i na sušu, kukce, zagađenja i bolesti. Aronija je dospjela u Europu iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali za zimske pogače. Aroniju su za svu moguću upotrebu prvi počeli upotrebljavati sjevernoamerički Indijanci.

U Europi je aronija privukla pažnju zbog svoje ljepote, jer su njeni bijeli cvjetovi među najljepšim cvjetovima grmolikih biljaka. Godine 1972. crnoplodna aronija je primila nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.

Ljekovita moć

Ona se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv mnogih oboljenja. Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.
Studije su pokazale da bi mogla imati i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti. Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav - smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale mokraćnog sustava.

Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.

Aronija je riznica biološki aktivnih spojeva. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

Aronija su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma visine i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste aronije - crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nijedna nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika, pa se ova biljka uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća...

Svježi plodovi aronije su prava vitaminska bomba, a beremo ih u rujnu, kada su plodovi dovoljno zreli i blještavo crni. Zreli plodovi aronije ostanu na biljci, ne opadaju i ne kvare se zato možemo branje plodova produžiti i na dva mjeseca.

Sušeni plod aronije dobiven je sušenjem zrelih bobica aronije, na vrlo niskim, prirodnim temperaturama okoline, kako bi sačuvali prisutnost svih hranjivih i ljekovitih svojstava svježe aronije. Preporuča se dnevno konzumirati do 50 sušenih bobica aronije.

Tko mora biti na oprezu

Cold delicious juice made of chokeberries on white wooden boards. Top View
Foto: iStock
Želite li isprobati učinke ovih čarobnih bobica pijte pola do decilitar soka jednom dnevno kroz dva tjedna svaka tri mjeseca

Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se pola do deci soka na dan tijekom dva tjedna po jednom godišnjem dobu. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela.Također, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate kontraindikacije s lijekovima.

Teme
Linker
08. travanj 2023 14:12