Jedete li ih?

ne sjetimo ih se

Četiri namirnice za koje nikad ne bismo rekli da nas mogu zaštititi od raka, uključite ih u prehranu

Bakterije prisutne u nekim fermentiranim namirnicama mogu pomoći u smanjenju upale i ojačati prirodni imunološki sustav

Prehrana ima ogromnu ulogu u našem zdravlju s obzirom na to da određene vrste hrane mogu povisiti ili sniziti naš rizik za neke bolesti i poremećaje. To je slučaj i s tumorom koji je jedan od vodećih uzroka smrti širom svijeta. Nutricionistica i savjetnica za prehranu Lauren Lepley za Express.co.uk je govorila o tome kako određene namirnice mogu smanjiti naš rizik za obolijevanje od raka.

- Fermentirana hrana je visoko na popisu hrane koja ima antikancerogena svojstva zato što sadrži korisne bakterije poznate pod nazivom probiotici, za koje je dokazano da imaju brojne dobrobiti za zdravlje, uključujući i mogućnost prevencije raka - rekla je Lauren Lepley, koja je i sama preživjela najopasniji tumor kože - melanom u trećem stadiju.

- Probiotici su korisne bakterije koje žive u crijevima te pomažu u održavanju zdrave ravnoteže mikroorganizama u probavnom sustavu. Važni su za probavu, imunološke funkcije te za zdravlje općenito. Istraživanja su pokazala da korisne bakterije iz fermentirane hrane mogu pomoći u prevenciji raka tako što smanjuju upalu, jačaju imunološki sustav, potiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina (SCFAs) i pomažu u detoksikaciji tijela - objasnila je Lepley te dodala da su primjeri takvih namirnica jogurt, kefir, kiselo zelje, kimchi, miso, tempeh i kombucha.

- Njihovim uvođenjem u prehranu osigurat ćete si brojne dobrobiti za zdravlje, uključujući i prevenciju raka. Ipak, treba naglasiti da nisu sve fermentirane namirnice iste te da udio probiotika u njima može varirati, ovisno o proizvođaču i vrsti hrane - istaknula je Lepley te detaljnije pojasnila dobrobiti četiri važne fermentirane namirnice.


Kefir

- Kefir je fermentirano mlijeko porijeklom s kavkaskih planina. Radi se tako što mlijeko fermentira uz pomoć kefirskih zrnaca - spoju bakterija i kvasaca. Kefir obiluje probioticima koji mogu pomoći u poboljšanju probave i jačanju imunološkog sustava - rekla je Lepley te navela studiju objavljenu 2017. u časopisu Medical Oncology koja je pokazala da kefir ima protutumorska svojstva. Mnoge druge studije su otkrile da kefir pozitivno utječe na različite vrste tumora, poput kolorektalnog tumora, raka dojke i pluća.


Miso

- Miso je fermentirana pasta od soje koja se uobičajeno koristi u japanskoj kuhinji. Radi se od fermentiranih zrna soje s ječmom ili rižom. Miso je odličan izvor proteina, vitamina i minerala, a uz to sadrži i korisne bakterije koje pomažu probavi - ističe Lepley. Istraživanje objavljeno 2013. u časopisu Journal of Toxicologic Pathology, pokazalo je da miso sprečava razvoj raka debelog crijeva kod štakora. Lepley dodaje da su istraživanja pokazala da je miso bio učinkovit i u suzbijanju raka pluća, dojke i jetre kod miševa.


Natto

- Natto je tradicionalno japansko jelo napravljeno od fermentirane soje. Obiluje vitaminom K2 koji je važan za zdravlje kostiju, a može imati i protuupalna svojstva - kaže Lepley. Istraživanje koje je 2020. proveo tim znanstvenika iz Nacionalnog centra za rak u Japanu, objavljeno u časopisu BMJ, pokazalo je da je visok unos fermentiranih sojinih proizvoda, uključujući i natto, povezan s nižim rizikom za smrtnost.


Kombucha

- Kombucha je napitak koji se dobiva fermentacijom zelenog i/ili crnog čaja uz simbiotsku kulturu bakterija i gljivica. Obiluje probioticima i antioksidansima koji mogu poboljšati probavu i pomoći u snaženju imunološkog sustava - rekla je Lepley. Spomenula je i studiju objavljenu 2021. u časopisu Journal of Education and Health Promotion, koja je pokazala da kombucha može pomoći u liječenju raka crijeva. Rezultati su sugerirali da je kombucha pojačala protutumorsko djelovanje doksorubicina, a to ukazuje da bi ta namirnica mogla biti od pomoći i imati važnu ulogu u liječenju i kemoterapiji kolorektalnog raka

Linker
19. travanj 2024 10:29