Češnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
Koliko je previše

Češnjak jača naš imunitet, snižava kolesterol i tlak, čisti krvne žile, ali više od ove količine dnevno ne bismo trebali jesti

20. siječanj 2022.
Dva do tri češnja svježeg češnjaka isto je kao jedna žličica češnjaka u prahu

Češnjak sadrži najmanje desetak antioksidativnih tvari koje, uz to što jačaju imunosni sustav, snižavaju kolesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju sveopće propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima, također štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.

Ako želite živjeti zdravije i duže, svoje stanice prihranjujte - češnjakom, biljkom koja se već pet tisuća godina cijeni kao sredstvo za vraćanje životne snage i univerzalni lijek. Znanost tek posljednjih desetljeća počinje razumijevati zašto. Češanj češnjaka ima pregršt kemijskih sastojaka među kojima su brojni antioksidansi, razlog njegova snažnog učinka na očuvanje stanica od oštećenja, kao i čitavog tijela od preranog starenja.


Koliko češnjaka dnevno

Dva do tri češnja svježeg češnjaka isto je kao jedna žličica češnjaka u prahu, četiri tablete (od tisuću mg) češnjaka u prahu, četiri želatinske kapsule ili jedna žličica tekućeg pripravka. Ako uzimate pripravke, strogo se pridržavajte uputa proizvođača i preporuka ljekarnika. Velike količine mogu imati toksično djelovanje. Ako uzimate kuhani češnjak, opasnosti gotovo i nema, a uzimanje više od tri češnjeva svježeg češnjaka dnevno može prouzročiti proljev, plinove, nadutost i vrućicu. Više od 20 grama češnjaka dnevno, što je kao sedam do deset češnjeva, uzrokuje krvarenje u probavnom sustavu. Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, obratite se svom liječniku prije nego što povećate unos češnjaka.


Koje vrste češnjaka

Češnjak možete uzimati u bilo kojem obliku - sirov ili kuhan, a i češnjak u prahu usporavan starenje. Dr. John Milner sa Sveučilišta Pennsylvania ispitivao je brojne oblike češnjaka i kaže da su učinkoviti svi oblici. Ipak, kuhanje i rezanje mijenja njegovo djelovanje. Na primjer sirov, zdrobljen ili nasjeckan sadrži velike količine alicina, tvari koja mu daje karakterističan miris te ima snažno antibakterijsko djelovanje. Kuhani češnjak ili češnjak kojemu je uklonjen miris ne sadrži značajne količine alicina. Zato se savjetuje češnjak narezati ili zdrobiti pa ostaviti neko vrijeme da otpusti alicin te ga potom kuhati ili jesti sirovog, što je i najbolje jer je tada njegovo antibakterijsko djelovanje najveće. Glavni sastojak češnjaka - alicin brzo se pretvara u druge spojeve koji sadrže sumpor i za koje se smatra da češnjaku daju njegova ljekovita svojstva, primjerice da pomaže u borbi protiv prehlade, gripe i koronavirusa. Ti spojevi pojačavaju odgovor na borbu protiv bolesti nekih vrsta bijelih krvnih stanica u tijelu kada naiđu na viruse.

Teme
Linker
24. lipanj 2022 15:59