Pored antibakterijskih, brusnica ima i protugljivična svojstva!
 Foto: iStock
Hit namirnica

Brusnica - kraljica antioksidansa

Zbog svojih ljekovitih svojstava brusnice su postale hit u prehrani. Primjerice, ovo voće spada među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa. A to je samo jedna od njihovih brojnih dobrih strana

Njeni se plodovi jedu svježi ili sušeni, od nje se može napraviti džem, pekmez ili sirup, u kulinarstvu se sjajno spaja kao slatka delicija u kombinaciji s mesom divljači, odlična je u kolačima i pitama, pije se i u obliku soka ili čaja, ali možda je najpoznatija po svojim ljekovitim svojstavima zbog kojih spada među najzdravije biljke svijeta. To je brusnica - grmolika biljka s crvenim plodovima trpkog okusa.

Jedinstven sastav

Brusnica je niskokalorična i zdrava, 100 grama svježih plodova sadrži samo 15 kalorija, dok je energetska vrijednost 100 grama suhih brusnica 60 kalorija. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, minerali kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan, bakar. Bogata je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva.

Kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma!

Blagotvorna svojstva brusnice poznata su još od davnih vremena. Indijanci su je, primjerice, koristili za zacjeljivanje rana i liječenje upala mokraćnog mjehura. Kasnije se koristila za liječenje i ublažavanje probavnih smetnji, kod problema s krvi i nedostatka apetita. Ono što su o brusnici mnogi narodi znali stoljećima, u novije su vrijeme potvrdila i brojna znanstvena istraživanja. Pokazalo se da brusnice spadaju među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa i utjecaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su, naime, elementi koji nastaju u organizmu kao nusprodukti metabolizma, a uzrokuje ih izloženost zraku prepunom smoga i cigaretnog dima, štetnim UV zrakama te konzumacija nezdrave hrane i alkohola, stres. Slobodni radikali su krivci za nastanak različitih bolesti. Stoga kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma, poput raka dojke i debeloga crijeva te sprečava njihovo širenje po tijelu.

Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripe i prehlada.

Antioksidansi koje sadrži brusnica su, među ostalima, već spomenuti bioflavonoidi koji djeluju i antibakterijski. Brusnice su postale hit u prehrani zbog svog učinkovitog djelovanja protiv različitih upala i osobito infekcija urinarnog trakta. Svakodnevna konzumacija soka od brusnice može smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava te tako smanjiti upotrebu antibiotika, a istraživanja govore da je djelotvorna i kod bakterija koje su otporne na antibiotike. Brusnice sadrže hipuričnu kiselinu, koja je prirodni antibiotik, tako da brusnice nemaju samo antibakterijska nego i protugljivična svojstva.

Sok djeluje već za osam sati

Brusnica uspješno suzbija infekciju mokraćnih putova uzrokovanu bakterijom Escherichiom coli. U soku brusnice, naime, postoji tvar koja sprečava prianjanje bakterije E. coli za stijenku mokraćnog mjehura i mokraćnih kanalića. Na taj se način bakterija ne može uspješno "nastaniti" u urinarnom traktu te se ispire s površine mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Budući da je jedan od uvjeta da bakterija raste i razmnožava se njena čvrsta vezanost uz podlogu, ako se to spriječi, ne može doći ni do razmnožavanja i rasta bakterija pa bakterije odumiru i infekcija se povlači. Blagotvoran učinak soka od brusnica osjeti se već osam sati nakon što se popije pola litre soka. Stoga, ako ste skloni infekcijama mokraćnih puteva, počnite piti barem čašu soka brusnice dnevno kako biste spriječili novu infekciju. Brusnica je učinkovita i kod otežanog pražnjenja mjehura te se stoga preporučuje i muškarcima s povećanom prostatom.

I za zdravlje želuca

Istraživanja su pokazala da brusnica djeluje i na Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje čir na želucu. Naime, u čak 80 posto slučajeva čir na želucu posljedica je djelovanja H. pylori na sluznicu želuca koja se oštećuje i postaje podložna djelovanju kiselina i bakterija te tako nastaje čir. Proantocijanidini iz brusnice sprečavaju vezanje H. pylori za stijenku želuca. Brusnice osim toga olakšavaju probavu jela te čuvaju probavni sustav od brojnih bakterija i gljivica.

Udara na kolesterol

Istraživanja su pokazala da brusnica pozitivno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Brusnica je, naime, djelotvorna u snižavanju razine ukupnog kolesterola i u sprečavanju oksidacije LDL kolesterola, za koji se smatra da je glavni uzročnik nastanka ateroskleroze i koronarne bolesti srca. Smatra se da se taj pozitivan učinak može pripisati visokom udjelu antioksidansa bioflavonoida i polifenola, koji je u brusnici viši nego u ostalom voću. Brusnica obiluje i taninima, koji su važni za zdravlje srca. Ovo voće, osim toga, usporava pojavu problema koji nastaju s godinama, poput slabljenja koordinacije i memorije. Čaj od brusnice pije se i kod gihta ili reume te za prevenciju krvožilnih i tumorskih bolesti.

Vrlo malo šećera

Utvrđen je i pozitivan učinak brusnice na poremećen rad bubrega i jetre. A uravnoteženi minerali brusnice jačaju floru želuca i crijeva, dok njezini antioksidansi jačaju imunosni sustav. Uza sve to brusnice imaju izrazito malo šećera te djeluju na snižavanje glukoze u krvi, što pogoduje dijabetičarima.

Uz brusnicu manje zubnog plaka

Redovito konzumiranje brusnica, pokazala su istraživanja, može spriječiti upalu zubnog mesa. Aktivni sastojci brusnice mogu, naime, smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini, čime se izravno sprečava stvaranje zubnog plaka, glavnog uzročnika upale. U provedenim istraživanjima sredstvo za ispiranje usta s brusnicom znatno je smanjilo pojavu karijesa.

Uživajte i u čaju

Čaj od brusnice izuzetno je ukusan, a njegova priprema je vrlo jednostavna. Čajnu žličicu biljke, odnosno suhih plodova brusnice ili filtar vrećicu stavite u vrelu vodu, poklopite te pustite da odstoji pet do deset minuta. Zatim čaj procijedite i popijte dok je topao. Za čaj se može koristiti i list brusnice, a prodaje se i mješavina lista i ploda.

Oprez pri kupnji

Brusnica je vrlo ljekovita i korisna namirnica pa je zato treba češće imati na jelovniku. No, treba biti oprezan jer je zbog svih blagotvornih karakteristika počela komercijalna proizvodnja soka od brusnice koji je zaslađen i nema pozitivan utjecaj na metabolizam i imunosni sustav zbog previsokog sadržaja šećera. Stoga, želite li uživati u ljekovitim svojstvima brusnice, nemojte kupovati industrijski proizvedene sokove jer sadrže minimalan udio ovog korisnog voća, a goleme količine šećera. Nastojte kupovati što prirodnije proizvode i pomno čitajte deklaracije. Sušene brusnice kupujte u trgovinama zdravom hranom, a proizvode na bazi ovog voća poput tableta ili kapsula u biljnim ljekarnama. Naravno, konzumirajte i voćne plodove - svježe ili zamrznute.

  • 10 dag maslaca
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 20 dag brašna
  • 10 dag crne čokolade (nasjeckane)
  • 10 dag sušenih brusnica

Priprema:

  1. Ugrijte pećnicu na 180°C.
  2. U međuvremenu pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom, dodajte jaje i miješajte dok sve ne postane pjenasto.
  3. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, zatim brusnice i grubo sjeckanu čokoladu.
  4. Na lim stavite papir za pečenje. Od smjese napravite kuglice, složite ih na papir i pecite 15 minuta.
  5. Ostavite ih da se ohlade i poslužite.

  • 150 g svježih ili zamrznutih brusnica
  • 200 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 ml svježeg narančinog soka
  • 60 ml punomasnog mlijeka
  • 115 g omekšanog maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • naribana korica 1 naranče

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C te operite i osušite brusnice.
  2. U brašno dodajte prašak za pecivo i sol.
  3. Miksajte maslac i šećer tako da dobijete kremastu smjesu. Dodajte joj koricu naranče i jedno po jedno jaje.
  4. Kada sve dobro izmiješate, dodajte brašno te naizmjence sok od naranče i mlijeko. Pažljivo umiješajte brusnice.
  5. Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje. Pecite 30 do 40 minuta.

Linker
18. travanj 2024 20:09