Uključite bobičasto voće u redovitu prehranu!
 FOTOGRAFIJE: OLGAMILTSOVA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Tamara Franjić
Tamara Franjić
Znanstveni dokazi

Bobičasto voće - u čemu je njegova moć i zašto ga treba jesti navečer

23. lipanj 2021.
Borovnice, jagode, maline, kupine... sadrže vrlo visoke razine antioksidansa koji nas mogu zaštititi od stresa i poremećaja spavanja

Sve bobičasto voće, uključujući i ono najdostupnije kao što su borovnice, jagode, maline, kupine, sadrže vrlo visoke razine antioksidansa. Prema postojećim znanstvenim dokazima, antioksidansi nas mogu zaštititi od stresa i poremećaja spavanja, koje može izazvati oksidacija u organizmu.

Umanjuje stres

Zbog toga se preporučuje konzumiranje antioksidansima bogatog bobičastog voća u večernjim satima - pomoći će umanjiti ukupan fizički stres omogućujući vam da utonete u okrepljujući san. Jedan od tih moćnih antioksidansa u bobičastom voću je vitamin C, čije je korisno djelovanje protiv stresa potvrđeno.

Vitamin C

Znanstvenici su na 120 sudionika ispitali kako vitamin C djeluje na stres: svatko od njih trebao je održati govor, a potom riješiti težak matematički problem. Oni među ispitanicima koji su uzeli vitamin C imali su niži krvni tlak i niže razine kortizola nakon obavljenih zadataka.

Dodajte ih jelima

Bilo bi pametno, prema ovome, uključiti bobičasto voće u redovitu prehranu; dodajte ga salatama, jogurtu, zobenoj kaši ili jednostavno “pozobajte” šaku bobica.

Čitajte i sve o supervoću koje štiti čak i od raka!

Teme
Linker
09. rujan 2022 20:51