Ponekad voli jesti i ribu za doručak, a obožava haringu

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Tajna dugovječnosti

Bivši kuhar kraljice Elizabete II. opisao njezin jelovnik: Obožava čokoladu i jedno piće omiljeno mnogim Hrvaticama

Njezin dan započinje šalicom čaja (bez mlijeka i šećera) i keksima

Kraljica Elizabeta II. proslavila je 70 godina na prijestolju. U dobi od 95 godina, mora se priznati, još uvijek je aktivna i čini nam se da neće tako brzo stati. S obzirom na to da je imala brojne političke i privatne stresove, tajna njezine dugovječnosti mora se kriti u prehrani i tjelovježbi.

Naime, britanska kraljica voli provoditi vrijeme u šetnji pasa i jahanju. Svježi zrak i vrijeme provedeno u prirodi sigurno doprinosi njezinom imunosnom sustav. Međutim, ona se i zdravo hrani, barem tako tvrdi bivši kuhar kraljice, Darren McGrady. On je s timom kuhara izrađivao jelovnike za nju.


Kako izgleda jelovnik kraljice Elizabete?

Doručak

Njezin dan započinje šalicom Earl Grey čaja (bez mlijeka i šećera) i keksima. To vrijeme provodi u društvu svojih pasa. Nakon toga doručkuje u privatnoj blagovaonici u Buckinghamskoj palači. Jede pahuljice, jogurt, tost i marmeladu, to joj je omiljeni tip doručka, naglasio je McGrady.

Ponekad voli jesti i ribu za doručak, a obožava haringu. Jede ju za doručak, međuobrok ili kasnu večeru. Kad je riječ o drugim vrstama riba, voli i bakalar.

Ručak

Što se tiče ručka, voli jednostavnost, kaže McGrady. Često jede ribu i povrće, a obično jede list na posteljici od špinata.

McGrady dodaje kako kraljica izbjegava hranu bogatu škrobom poput tjestenine i krumpira.

S obzirom na da je riječ o vladarici Velike Britanije, kao i većina stanovnika države, i ona uživa u popodnevnoj šalici čaja. Bivši kuhar je naglasio kako uz čaj voli pojesti čokoladne kekse ili paprenjake. Ako se pak odluči za sendvič, njegovi glavni sastojci su krastavci, jaja i dimljeni losos.

Večera

Elizabeta obožava različite kombinacije mesa ili ribe s povrćem. Darren kaže kako za glavno jelo nerijetko jede galski odrezak, filet s umakom od gljiva i viskija, a posebno joj je drag ako se priprema s divljači.

Za hladno predjelo obožava Gleneaglesku paštetu, koja se pravi od dimljenog lososa, pastrve i skuše.

- Kuhali smo dosta tradicionalnih francuskih jela, kao što je iverak na posteljici od špinata s Mornay umakom (bešamel sa sirom) - objašnjava Darren.

Za desert jede jagode s područja dvorca Balmoral i bijele breskve uzgojene u dvorcu Windsor. No, ne može odoljeti čokoladi.

- Ona je čokoholičar, a najviše voli pitu od čokolade - kaže Darren.

image

Kraljica Elizabeta

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA



Što kraljica pije?

Već smo zaključili da voli uživati u šalicu čaja, a što se tiče alkohola ponekad voli popiti gin i Dubonnet - slatki aperitiv na bazi vina.

Isto tako, s vremena na vrijeme voli uz večeru popiti čašu omiljenog njemačkog slatkog vina.


Zašto je ovakav tip prehrane dobar?

Odlična je stvar što redovito jede ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške. Riba je bogata omega-3 masnih kiselinama, bjelančevinama, selenom, kalcijem i jodom.

Tu je i špinat, jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Ne samo zato što je bogata proteinima, nego sadrži vitamin A i C, antioksidanse i folate koji štite srce.

Bivša kraljevska nutricionistica Jennifer Hanway je pazila na prehranu kraljice, ali i objasnila važan razlog zašto je dobro što kraljica jede čokoladu.

- Kad naša koža stari, može razviti sive i tamne mrlje. To se događa zbog oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može utjecati na naše zdrave stanice. Kako bi koža ostala sjajna i zdrave, trebate puno bobičastog voća, organske kave ili tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa - objasnila je Hanway te dodala da su to izvori antioksidansa i minerala.

Čokolada je bogata antioksidansima, a istraživanja su potvrdila da može smanjiti rizik od srčanih bolesti, upale, inzulinsku rezistenciju i poboljšati funkcioniranje mozga.

Isto tako, kraljica ne puši i redovito provodi vrijeme na svježem zraku, što čini ovu 95-godišnjakinju toliko vitalnom.

Možda bismo svi trebali primijeniti neke od njezinih prehrambenih navika.


ČITAJTE I: Mršave žene windsorske! Što kraljevska obitelj zapravo jede svaki dan - tko si voli cugnuti, a tko poskrivećki jede češnjak

Linker
18. travanj 2024 21:42