Kao ni tolike godine prije, ni ove godine niste razmišljali na vrijeme, opustili ste se preko zime, nakupili suvišnih kilograma, možda i šlaufić oko struka, a ljeto samo što nije stiglo

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zvuči obećavajuće

Bikini dijeta: možete jesti koliko želite, a ipak izgubiti dva do četiri kilograma u pet dana, imamo primjer jelovnika

U ovoj dijeti nema kontrole veličine obroka i uz nju nikada nećete biti gladni

Prema ovoj dijeti možete jesti koliko želite, a ipak izgubiti dva do četiri kilograma u pet dana. Dijetu je osmislila američka nutricionistica Zoe Harcombe, koja kao veliku prednost ističe da uopće nije potrebno brojati kalorije. Dijeta se temelji na izbacivanju namirnica i jela koja potiču apetit, izazivaju žudnju za hranom i debljaju, a to su u prvom redu šećer, mliječni proizvodi, proizvodi od pšenice i sva prerađena hrana.

U ovoj dijeti nema kontrole veličine obroka i uz nju nikada nećete biti gladni: zbog toga je, za razliku od većine brzih dijeta, nije teško držati. Autorica tvrdi da je učinkovita jer na takvom dijetnom režimu baš svatko može izdržati pet dana, a rezultati koje će vidjeti bit će najbolji poticaj da nastavi sa zdravom i umjerenom prehranom.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Pravila za petodnevnu dijetu:

  • Ako nije posebno naznačeno, možete jesti koliko god želite, odnosno dok god ste gladni.
  • Dnevno treba popiti 1,5 l vode, biljnog čaja ili kave bez kofeina (bez mlijeka).
  • Mliječni proizvodi nisu dopušteni, osim čajne žličice maslaca za kuhanje (kad je navedeno) i prirodnog jogurta koji možete jesti koliko god želite jer sprečava nadimanje i pogoduje održavanju normalne bakterijske crijevne flore.
  • Ne smiju se miješati masti (npr. meso) i ugljikohidrati (npr. riža) u istom obroku jer ta kombinacija potiče tijelo na pohranjivanje masti.
  • Izbacite s jelovnika sve proizvode na bazi pšenice, poput kruha ili tjestenine i zamijenite ih smeđom rižom.
  • Izbacite i svu prerađenu hranu, alkohol, slatkiše.
  • Doručak se treba bazirati na proteinima (npr. jaja i slanina), jer će to omogućiti da ostanete siti do ručka.
  • Osim ako nije drugačije navedeno, hranu možete pripremati na bilo koji način: kuhanjem, prženjem, pečenjem, na pari...
  • Možete jesti neograničene količine bilo koje vrste povrća, osim krumpira i gljiva.
  • Salate možete spravljati od bilo koje vrste povrća: zelene salate, rajčica, paprike, krastavaca, luka itd.
  • Jela možete zamijeniti, no nemojte jesti rižu ili zobenu kašu dva puta dnevno.
  • Dijetu možete provoditi i do 14 dana, a zatim postupno uvoditi namirnice poput krumpira, tjestenine i kruha, ali pazeći da ih ne miješate s mastima.


PRIMJER JELOVNIKA

1. DAN

Doručak: omlet sa šunkom: 2-3 jaja s pola čajne žličice začinskog bilja, soli i paprom ispecite u tavi na pola čajne žličice maslaca, bez dodatka mlijeka.

Ručak: Odrezak i salata. Dopušten je bilo koji komad mesa i bilo koja količina, možete ga pržiti ili peći, kako želite.

Večera: Prženo povrće i riža. Skuhajte 50 g smeđe riže, narežite povrće na prutiće (mrkvu, tikvice, luk, paprike, mahune...) i ispržite u maslinovom ulju.


2. DAN

Doručak: jogurt.

Ručak: salata od tvrdo kuhanih jaja i hladnog mesa (ostaci), celera, mladog luka, iceberg salate, krastavaca, cherry rajčica i maslinovog ulja

Večera: janjetina narezana na komadiće s ružmarinom i pečenim povrćem poput tikvica, paprike i luka. Stavite janjetinu u lim za pečenje, pospite svježim ružmarinom, dodajte češnjeve češnjaka, maslinovo ulje i povrće da se peče s mesom.


3. DAN

Doručak: nedimljena slanina i jaja pečeni na maslinovom ulju.

Ručak: salata od svježe pečenog odreska tune ili konzervirane tune, zelene salate, tvrdo kuhanih jaja i inćuna.

Večera: punjene paprike (skuhajte 50 g smeđe riže, pomiješajte s nasjeckanim povrćem prženim u maslinovom ulju i tom smjesom napunite paprike koje ste očistili od sjemenki, pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok paprika ne omekša).


4. DAN

Doručak: do 100 g rižinih pahuljica.

Ručak: salata od smeđe riže (skuhajte 50 g smeđe riže, ohladite, sitno nasjeckajte krastavce, luk, papriku, celer i češnjak, pomiješajte s ohlađenom rižom te začinite paprom i maslinovim uljem).

Večera: pečena pileća prsa začinjena češnjakom i limunovim sokom, pečeno povrće i salata.


5. DAN

Doručak: kaša od 75 g zobenih pahuljica.

Ručak: ćevapčići od svinjetine i povrća: meso narezano na kockice nataknite na štapiće izmjenjujući ga s komadićima paprike, rajčice i brokule, poprskajte maslinovim uljem i pecite u pećnici.

Večera: odrezak od tune ili lososa (nedimljen) s povrćem i salatom

Linker
15. travanj 2024 11:23