Bake me by Nina
tako dobra

Baked Alaska - fantastična torta od sladoleda koju morate probati! Imamo recept

Baked Alaska podsjeća na iglu ili na bijele planinske vrhove


Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina


Baked Alaska je desert koji potječe iz Amerike. Ovim desertom se proslavila kupovina Aljaske. Naime, Aljaska je do 1867. godine pripadala Rusiji koja ju je prodala Americi.

Kolač se sastoji od biskvita kojim se obloži posuda, sladoleda te meringe. Baked Alaska podsjeća na iglu ili na bijele planinske vrhove.

Moja Baked Alaska sadrži podlogu od biskvita, ali nisam oblagala kupolu. Također ja sam Baked Alasku radila u Neapolitan kombinaciji (čokolada, vanilija i jagoda), no vi možete koristiti bilo koji sladoled po želji. Ako više volite biskvite od vanilije tada slobodno umjesto kakaa u prahu dodajte još 15 g brašna te žličicu ekstrakta vanilije, a ako vam se ne peče biskvit možete koristiti i neki od kupovnih. Veličina Baked Alaske ovisi o vašim željama. Možete raditi veću ili manje od moje. Možete raditi više malenih kao zasebne porcije, od ove količine ćete dobiti 4 - 6 manjih Baked Alaski.

image
Bake me by Nina

Meringuea je klasična Swiss meringue. Bjelanjke je potrebno tući na pari sa šećerom te potom smiksati u šaum. Možete je nanositi pomoću slastičarske vrećice s nastavkom po želji ili pomoću špatule za nanošenje ili žlice. Po želji špatulom ili rubom žlice napravite nepravilnosti po šaumu kako bi Baked Alasku dekorirali.

Ako nemate brener tada cijeli kolač možete zapeći na 230 stupnjeva na 1-2 minute kako bi vam meringuea poprimila tamniju boju na rubovima.

image
Bake me by Nina


BAKED ALASKA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 75 g maslaca sobne temperature
  • 75 g šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 70 g brašna
  • 1 žlica kakaa (15 g)
  • 1 žličica praška za pecivo (5 g)
  • 1 žlica mlijeka (15 g)


SLADOLED

  • 1700 ml (820 g) sladoleda, kombinacija čokolada, vanilija, jagoda ili po želji


MERINGUEA (SWISS)

  • 4 bjelanjka (L veličina jaja)
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera (sitnije mljeven ili kristal)
  • 1/2 žličice cream of tartar, možete i gustin
  • 1 žličica ekstrakta vanilije


PRIPREMA

SLADOLED

  1. Potrebna vam je okrugla posuda zapremnine 1 l. Promjer zdjele treba biti manji od 18 cm. Većina posuda ima ravni vrh te nisu potpuno kupolastog oblika kako bi nesmetano mogle stajati, to neka vas ne buni, meringuea će pokriti taj dio.
  2. Unutrašnjost zdjele prekrijte prozirnom folijom. Neka vam folija viri preko rubova zdjele.
  3. Pomoću žlice za sladoled ili klasične žlice prvo izvadite jagodu, Neka vam sladoled bude zamrznut. Poravnajte pomoću špatule ili žlice kako bi površina bila ravna. Sada izvadite vaniliju te također poravnajte. Na kraju izvadite čokoladu i nju poravnajte koliko možete.
  4. Sladoled prekrijte vrhovima folije koji vire preko posude te spremite u zamrzivač na tri sata ili preko noći.


BISKVIT

  1. Pripremite okrugli kalup promjera 18 cm, ako nemate okrugli možete koristiti i manji kvadratni kalup promjera cca 15 x 15 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje pa povežite smjesu mikserom.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa ih dodajte smjesi s maslacem i šećerom. Sve kratko izradite mikserom. Na kraju umiješajte žlicu mlijeka.
  4. Pecite 15-20 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga potom izvadite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.


SLAGANJE BISKVITA NA SLADOLED

  1. Na ravnu podlogu (papir za pečenje, dasku i sl.) postavite biskvit.
  2. Sladoled izvadite iz zamrzivača te ga izvadite iz posude i maknite prozirnu foliju. Sladoled stavite na biskvit te potrebi poravnajte rubove kako bi biskvit bio jednake veličine kao i kupola od sladoleda.
  3. Sada sve spremite u zamrzivač dok meringuea ne bude gotova.


MERINGUEA (SWISS)

  1. Bjelanjke sobne temperature, prstohvat soli, cream of tartar i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili posudu otpornu na toplinu. U lonac ulije vodu (oko 1/3 lonca) pazeći da dno posude sjedne na otvor od lonca te da voda ne dodiriva vodu. Neka vam voda bude kipuća. Pjenjačom miješajte bjelanjke i šećer dok pod prstima ne osjetite da se sav šećer otopio, oko 4-5 minuta.
  2. Dno posude pobrišite da krenite miksati na jačoj brzini. Dodajte vaniliju i nastavite miksati dok ne postignete sjajni šaum, oko 5 minuta.
  3. Miksajte dok ne dobijete sjajni šaum i dok pod prstima ne osjetite granule šećera. Na kraju umiješajte škrobno brašno i ocat.
  4. Kupolu od sladoleda i biskvit izvadite iz zamrzivača i postavite na stalak za torte.
  5. Pomoću špatule ili slastičarske vrećice nanesite meringueu na kupolu s biskvitom.
  6. Brenerom prođite po dijelovima meringue.
  7. Poslužite odmah.
image
torta 2
Bake me by Nina


Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
12. travanj 2024 15:40