Budući da je bez okusa, psyllium se može kombinirati i sa slatkim i sa slanim jelima.
 Getty Images/iStockphoto
hit namirnica

Ako se psyllium još nije našao na vašem tanjuru, vrijeme je da se to promijeni, evo i zašto!

Mljevene sjemenke indijskog trputca ne sadrže gluten, neutralnog su okusa i iznimno bogate topivim vlaknima, a njih bismo prema preporukama trebali pojesti 30 grama na dan.

Uz već dobro poznate upute da prehrana treba sadržavati voće, povrće, žitarice, mahunarke, sve se češće preporučuju i sjemenke u malim količinama kao dio svakodnevne prehrane. U prvom redu zato što sadrže visokovrijedne tvari - bjelančevine ili proteine i vitamine. No nije zanemariva ni znatna količina prehrambenih vlakana. To su tvari koje osiguravaju pravilnu peristaltiku crijeva i time djelotvornu detoksikaciju organizma. Najpopularniji među njima u posljednje vrijeme je psyllium (prah, ljuskice), koji se može naći na policama zdrave hrane u svim trgovinama.

Psyllium ljuskice i prah dobivaju se od sjemena indijskog trputca (Plantago psyllium), sadrže polisaharidne sluzi koje na sebe vežu vodu i mogu povećati svoj volumen do 15 puta.


Koristan i neškodljiv za probavu

Dijetalna vlakna u psylliumu otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva. Koriste se kao prirodni izvor vlakana i jedan od najuspješnijih i neškodljivih pripravaka za pravilnu probavu. Budući da nemaju okusa, mogu se dodati u sokove iz blendera te u kruh, peciva i kolače, koriste se za zgušnjavanje jela (juhe, variva, umaci), a mogu poslužiti i za povezivanje smjese zahvaljujući svojoj želatinastoj konzistenciji.

Budući da je bez okusa, psyllium se može kombinirati i sa slatkim i sa slanim jelima. Razmućen u vodi, psyllium se koristi i u fitoterapiji te ajurvedskoj i kineskoj medicini već tisućama godina u tretmanima mršavljenja koji započinju detoksikacijom crijeva; pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih uz probavu - kronične konstipacije, dizenterija, proljev, cistitis, problemi s motilitetom crijeva; kod analnih fistula, probavnih tegoba u trudnoći, sindroma iritabilnog kolona, nakon operacije crijeva, ali i pri regulaciji povišenog kolesterola.

S vodom ili jabučnim sokom pomiješa se 5-30 g psylliuma dnevno (raspoređeno na dva-tri puta dnevno) i brzo popije (jako se brzo zgusne pa želatinastu masu nije moguće popiti). Nakon toga preporučuje se još jedna čaša vode i pojačan unos tekućine tijekom dana. Preporučuje se da žene do 50 godina dnevno unose 30 grama vlakana, a kasnije od 20 do 25 grama, dok se muškarcima preporučuje 38-40 grama vlakana dnevno, a nakon 50. godine oko 30 grama.


Najbolji izvori vlakana

Namirnice bogate vlaknima sadrže i topiva i netopiva vlakna. Najbolji izvori topivih vlakana: voće, zob, ječam i mahunarke. Izvori netopivih vlakana: pšenične i zobene mekinje, integralni kruh, žitarice i povrće.

Važno: Svaki put kada u organizam unesemo 10 grama vlakana, rizik za razvoj srčanih bolesti smanjujemo 14 posto.


Ako uzimate lijekove

Može se uzimati i dulje vrijeme bez neželjenih nuspojava, no psyllium može utjecati na apsorpciju nekih lijekova kao što su antibiotici, varfarin, digoksin. Stoga se ne preporučuje uzimati te lijekove sat prije ili sat nakon uzimanja psylliuma. Uz to psyllium se obavezno uzima uz veće količine vode.

Ne preporučuje se ako uzimate lijekove za kolesterol i dijabetes ili ako imate opstrukcije u probavnom sustavu. Iako se može koristiti tijekom trudnoće i dojenja, ipak je uputno posavjetovati se o tome s liječnikom.

Linker
17. travanj 2024 17:12