Kad je pogledate u razgolićenim scenama u 'Hustlersu' stvarno vam dođe da se zapitate kako je moguće da pedesetogodišnje tijelo tako izgleda.
 iNSTAGRAM
neće vam biti žao

AKO MOŽE J. LO MOŽETE I VI Zvuči grozno na prvu, ali kad vidite rezultate ovog detoksa, poželjet ćete ga stalno ponavljati

Planetarno popularna pjevačica i glumica čiji izgled u pedesetoj godini sve ostavlja bez riječi za svoju se ulogu striptizete u filmu Hustlers između ostalog pripremala i podvrgavanjem ovom detoksu.

Zvuči grozno, ali kad jednom vidite rezultate, poželjet ćete ga često ponavljati baš kao i J.Lo koja je cijelu vojsku svojih online pratitelja navela da joj se pridruže u izbacivanju šećera s jelovnika

Ako može J.Lo, možete i vi: planetarno popularna pjevačica i glumica čiji izgled u pedesetoj godini sve ostavlja bez riječi za svoju se ulogu striptizete u filmu Hustlers između ostalog pripremala i podvrgavanjem šećernom detoksu. Ona je izdržala bez šećera deset dana, a vi probajte podići ljestvicu i provesti jednomjesečni šećerni detoks imajući na umu da je vaša startna pozicija (kilogrami, linija, briga o zdravoj prehrani) sigurno lošija od njene pa će vam trebati i nešto duži detoks da postignete iste rezultate.

Ali neće vam biti žao jer će rezultati biti takvi da ćete sigurno poželjeti ponoviti to baš kao što je i ona. Koliko god je tijekom tih deset dana kukala da je nepodnošljivo, na kraju se osjećala (i izgledala) tako dobro da je odlučila svako toliko ponovo provesti šećerni detoks.


Tko ne bi htio izgledati tako?

Kad je pogledate u razgolićenim scenama u Hustlersu stvarno vam dođe da se zapitate kako je moguće da pedesetogodišnje tijelo tako izgleda Pa, eto, za to je potrebna čelična disciplina koja uključuje vrlo strogi režim prehrane i gotovo olimpijske treninge. Gostujući u showu kod Ellen DeGeneres priznala je da joj je u pripremi za fizički vrlo zahtjevnu ulogu striptizete Ramone pomogla i dijeta u kojoj je morala posve izbaciti šećer i ugljikohidrate. Priznala je da je, kad joj je trener predložio tu dijetu, bila vrlo skeptična jer joj se činilo nemoguće potpuno i odmah se odreći šećera i ugljikohidrata.

- Pa to čini većinu mog jelovnika - zavapila je očajno, ali je pristala na taj izazov, a u tome joj se pridružio i njezin zaručnik Alex Rodriguez i to iz solidarnosti, kako je otkrila na Instagramu. Oni su na svom Instagram profilu čak pozvali i sve svoje prijatelje i pratitelje da im se pridruže, što je učinilo njih čak nekoliko stotina tisuća.

- Činilo mi se kao da sam u nekoj alternativnoj stvarnosti i kao da sam stvarno ovisnica jer nisam mogla prestati misliti o slatkom po cijele dane. U početku je zaista bilo teško, no tješila sam se da je to ipak samo deset dana i govorila sama sebi „Hajde, možeš ti to”. U sredini tih deset dana je najteže, ali potkraj već postane podnošljivo. Nakon tih deset dana potreba za slatkim se drastično smanji, trbuh je ravan, osjećaš se prepun energije i blistaš. I poželiš to ponoviti koliko god se činilo teško - opisala je.



Zašto šećerni detoks

Među popularnim wellness trendovima šećerni detoks je sigurno ono što biste trebali isprobati i to ne samo zato što je to učinilo J.Lo. Kao prvo, zbog toga što je riječ o 2 u 1 rješenju kojim ćete postići dugoročne dobrobiti i za zdravlje i za ljepotu. No, ništa manje važna nije niti činjenica da je riječ o puno učinkovitijoj metodi mršavljenja od raznih razvikanih dijeta. Bilo da razmišljate o takozvanom juicingu (dijeti baziranoj na zdravim sokovima) ili postu kao metodi za dovođenje linije u red, vjerojatno ste svjesni da bilo kakvo drastično smanjenje unosa hrane nije učinkovito kao dugoročno rješenje niti se može smatrati zdravim načinom života. Štoviše, drastične detoks metode nerijetko za posljedicu imaju osjećaj umora, vrtoglavicu i nizak šećer u krvi te smanjenu razinu energije.

Ipak, jednu vrstu održivog detoksa isplati se isprobati, barem po mišljenju stručnjaka. Smanjenje unosa šećera ili čak potpuno uzdržavanje od konzumacije šećera na neko vrijeme može pomoći u mršavljenju, poboljšati zdravlje pa čak i kožu učiniti čišćom i sjajnijom.

- Šećer vas čini debelim, ružnim i starim - tvrdi Brooke Alpert, nutricionistica i autorica knjige „The Sugar Detox: Lose the Sugar, Lose The Weight : Look and Feel Great”.

Posljednjih nekoliko godina napokon je i znanstveno dokazano da je upravo šećer glavni krivac za debljinu, da je jedan od vodećih uzroka srčanih bolesti, da negativno utječe na kožu te dovodi do prijevremenog starenja.



Ovisnost o šećeru

Loših vijesti ima još: jako je teško, nekima i nemoguće prestati konzumirati šećer. Ljudi zaista s vremenom razvijaju ovisnost o šećeru u pravom smislu riječi. Konzumiramo šećer, to nam pruža osjećaj ugode, podiže nas i onda ubrzo dolazi do pada kako raspoloženja tako i razine energije pa posežemo za još...i još..i još. To je obrazac koji je prisutan u svakom obliku ovisnosti pa tako i kod ovisnosti o šećeru. Što je još gore, istraživanja su pokazala da šećer uzrokuje čežnju i na centre za užitak u mozgu djeluje kao nagrada i to na sličan način i u istom obimu kao što se događa kod ovisnosti o drogama.

Ono što je naročito zabrinjavajuće jest količina dodanog šećera prisutna u našoj prehrani, a on je najčešće skriven u namirnicama. Primjerice, svima nam je jasno da sladoled ili torta sadrže mnogo šećera, ali velik broj hrane koja čak niti nema sladak okus, poput preljeva za salate, umaka od rajčice ili kruha i peciva, obiluje bijelim šećerom. Često nam nije ni na kraj pameti da je neka, na prvi pogled zdrava hrana zapravo krcata šećerom pa nije čudo što nesvjesno konzumiramo šećer od jutra do mraka.


Što donosi šećerni detoks

Postoji i dobra vijest: čak i ako niste okorjeli ovisnik o šećeru, izbacivanjem šećera iz prehrane vrlo brzo možete izgubiti višak kilograma, osjećati se bolje (i smirenije jer šećer potiče agresivnost) i izgledati svježije i blistavije. Ne postoji osoba koja neće osjetiti dobrobiti nakon što iz prehrane izbaci dodane šećere. A osjetit će ih čak i mala djeca. Istraživanje koje je prof. pedijatrije Robert Lustig proveo na Sveučilištu Kalifornija pokazalo je da, kad su pretila djeca samo na devet dana izbacila dodane šećere iz prehrane, došlo je do poboljšanja u svakom aspektu njihovog metaboličkog zdravlja. Čak i ako nije bilo promjena u tjelesnoj težini ili ukupnom broju unesenih kalorija.


Ne mic po mic, nego definitivno zbogom šećeru i to odmah!

Najbolji pristup, barem u početku jest da odmah i potpuno prekinete s unosom šećera jer ništa manje od toga neće biti učinkovito. Ako nekome tko je stvarno ovisan o šećeru kažete da se proba odviknuti od njega tako što će smanjiti unos i konzumirati šećer samo u umjerenim količinama, nećete postići ništa. Riječ „umjereno” je kod ovisnosti potpuno neprimjerena. Kako nekome tko se bori s ovisnošću reći da jede samo malo manje, puši samo malo manje i slično? Zar biste nekom okorjelom alkoholičaru mogli savjetovati da popije samo dva piva ili samo dvije čaše vina? Ono što se pokazalo učinkovitim, prema iskustvu autorice knjige o šećernom detoksu, jest da se naglo i u potpunosti prekine unos šećera. S tom idejom ama baš nitko nije bio oduševljen, ali pozitivni učinci su bili toliko brojni i zapanjujući da su odlučili ustrajati u onome što se isprva činilo kao nemoguća misija.

Osim toga, nakon samo nekoliko dana oni koji su isprobali ovakav detoks napokon su mogli osjetiti okus prirodnih šećera u voću, povrću i mliječnim proizvodima. Stoga se za prva tri dana detoksa preporučuje potpuna apstinencija od dodanog šećera, ali i od voća, povrća koje obiluje škrobom (poput graška, kukuruza, krumpira ili butternut tikve), mliječnih proizvoda, žitarica i alkohola. Prvih tri dana jest ćete samo proteine, povrće bez škroba i zdrave masnoće.

Na primjer, doručak mogu biti tri jaja pripremljena na bilo koji način, ručak 15 do 20 dag piletine, ribe ili tofua i zelena salata, a večera bi trebala biti nešto obilnija varijanta ručka s tim da salatu možete zamijeniti brokulom, špinatom ili keljem kuhanim na pari. Za užinu možete uzeti 3 dag oraha ili lješnjaka i paprike narezane na trakice s humusom, a od napitaka tijekom dana su dopušteni voda, nezaslađeni čaj i crna kava. Iako ne sadrže kalorije, umjetna sladila nisu dopuštena jer i ona otupljuju naše papile te nas čine manje osjetljivim i reaktivnim na okus prirodnog šećera u namirnicama. Stručnjaci smatraju da umjetna sladila dovode do većeg pohranjivanja masti u tkivima, ali i do prejedanja kako bi se kompenziralo povećano pohranjivanje energije.



Kad jabuka postane slatka kao bombon

- Prvi tjedan

Nakon prva tri dana detoksa u prehranu možete ubaciti jednu jabuku. Četvrtog dana dijete ona će vam se činiti slatka poput bombona. Primijetit ćete i da je luk zapravo slatkast, da su bademi slatki i tako dalje. Kad nakratko potpuno izbacite s jelovnika dodani šećer vaši će se nepci vratiti u normalu i opet ćete moći osjetiti prirodne šećere. Od četvrtog dana nadalje možete svakog sljedećeg dana dodavati po jednu jabuku i neki mliječni proizvod (proizvodi poput jogurta ili sira trebali bi biti pripremljeni od punomasnog mlijeka i nezaslađeni). Masti, vlakna i proteini usporavaju apsorpciju šećera pa bi konzumacija mliječnih proizvoda lišenih masti dovela do brže apsorpcije šećera. Možete dodati i neke vrste povrća koje obiluju šećerom, poput mrkve i graška, te dnevnu porciju krekera koji obiluju vlaknima. U prvom tjednu možete dodati i tri čaše crvenog vina.

- Drugi tjedan

U ovom tjednu možete dodati porciju šumskog voća koje obiluje antioksidansima i još jednu porciju mliječnih proizvoda. Možete ponovo uvesti povrće bogato ugljikohidratima (poput cikle i pastrnjaka).

- Treći tjedan

U trećem tjednu možete dodati žitarice, poput kvinoje, zobi ili ječma pa čak i voće poput grožđa i klementina. Možete dodati i još jednu čašu vina tijekom tjedna i 3 dag tamne čokolade svakog dana.

- Četvrti tjedan

U ovom tjednu možete dnevno uživati u čak dvije škrobne namirnice, primjerice kruhu i riži te uz to još i krekerima koji obiluju vlaknima. Možete količinu vina tjedno podići na pet čaša. Četvrti tjedan je zapravo tjedan održavanja iako su povremene iznimke, poput jednog sladoleda ili komada torte prilikom rođendana, dopuštene. Ovisnički obrazac ponašanja bi dosad već trebao biti napušten pa sladoled jednom ili dva puta tjedno ne bi trebao dovesti do povratka starim navikama. Nakon 31. dana dijete dopuštene su sve vrste voća. Cilj je da steknete kontrolu nad unosom štetnih namirnica.


Dobrobiti i.... izbacivanja šećera iz prehrane

Čišćenje organizma od šećera može vam pomoći da vrlo brzo izgubite višak kilograma. Tijekom 31 dana detoksa obično se izgubi između 3 i 10 kilograma, ovisno o tjelesnoj težini i razini ovisnosti o šećeru osobe koja se podvrgnula detoksu. Oni koji su isprobali šećerni detoks uočili su i da je većina suvišnih kilograma nestala u području struka.

Primijetili su i da su im oči sjajnije, koža čišća te da su im se smanjili tamni podočnjaci, imali su više energije i manje varijacija u raspoloženjima tijekom dana. Mnogi koji su isprobali ovaj detoks shvatili su da su sve prijašnje dijete koje su provodili samo zabluda jer su smanjujući unos masti samo povećavali unos dodanog šećera.

Ipak, postoje i neka liječnička upozorenja za sve one koji žele iskušati ovakav detoks. Prvih nekoliko dana mogu biti vrlo teški pa nije loše odabrati za početak one dane kad nećete biti izloženi nekom drugom stresu. Ovisno o tome koliko je jaka bila vaša ovisnost, moguće je da osjetite neke simptome apstinencijske krize, poput smetenosti, razdražljivosti ili velikog umora. Ako se budete osjećali jako loše, uzmite komadić voća, no bilo puno bolje da uspijete ustrajati jer ćete tako napokon prekinuti začarani krug ovisnosti. Također, imajte na umu da ovakav plan prehrane nije primjeren za dijabetičare, profesionalne sportaše ili za bilo koga tko uzima lijekove za kontrolu šećera u krvi, kao ni za trudnice.

Linker
19. travanj 2024 23:07