SHUTTERSTOCK
oprez

Ako imate problema sa štitnjačom, onda morate znati da je ovo najgora namirnica za njezino zdravlje

Najčešća bolest štitnjače je hipotireoza ili smanjena aktivnost štitnjače

Štitnjača je važna žlijezda koja stvara hormone potrebne za razne organske sustave u tijelu, te luči i regulira hormone štitnjače koji kontroliraju metabolizam - proces kojim se hrana koju unosimo u tijelu pretvara u energiju. Imate li bolest štitnjače, razlog je to što ona proizvodi ili previše ili premalo tih hormona.


Smanjena aktivnost štitnjače

Postoji nekoliko oblika bolesti štitnjače, poput hipertireoze, hipotireoze, tireoiditisa i Hashimotovog sindroma. Sve te bolesti mogu biti posljedica raznih faktora, među kojima su manjak joda i genetsko nasljeđe. Nutricionistica dr. Molly Hembree kaže da je najčešća bolest štitnjače hipotireoza ili smanjena aktivnost štitnjače.

- Često je prva nuspojava hipotireoze debljanje. Stoga je važno da, ako primijetite da ste se počeli debljati unatoč tome što pazite na prehranu ili se hranite jednako kao i godinama prije te redovito vježbate, trebali biste porazgovarati s liječnikom. On će pomoći da se otkrije uzrok debljanja, a jedan od uzroka može biti upravo hipotireoza - ističe Hembree te dodaje da prehrana može imati veliki utjecaj na štitnjaču.

Najgora hrana za vas, ako imate problema sa štitnjačom je ona koja sadrži goitrogene. To su tvari koje se nalaze u nekim namirnicama i koje mogu interferirati sa sintezom hormona štitnjače, naročito ako je kod osobe prisutan i manjak joda. Goitrogene namirnice su, prema Hembree, nekuhano povrće iz obitelji kupusnjača, poput brokule, cvjetače i kupusa, zatim soja i proso. No, možete i neutralizirati dio potencijalnih negativnih učinaka goitrogenog povrća tako da ga zagrijete.

- Zagrijavanjem povrća iz obitelji kupusnjača blokira se njegova goitrogena aktivnost. Ako jedete nekuhane kupusnjače i soju u umjerenoj količini, to neće predstavljati rizik za zdravlje štitnjače. No, većina nutricionista savjetuje potpuno izbacivanje prosa iz prehrane osobama koje imaju problema sa štitnjačom - kaže Hembree.

U istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal znanstvenici su otkrili da uravnotežena prehrana ima važnu ulogu u rješavanju problema štitnjače. Prekomjeran unos jedne vrste namirnica i isključivanje druge može utjecati na aktivnost štitnjače kao, primjerice, prekomjeran unos masti i joda. I neki neidentificirani nutrijenti u povrću mogu postati goitrogeni ako se konzumiraju u velikim količinama. No, prije bilo kakvih značajnijih promjena u prehrani, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

ČITAJTE I: Kako prepoznati i liječiti poremećaje štitnjače: 14 pitanja i odgovora

Linker
14. travanj 2024 15:12