Baš poput avokada, i druge namirnice s ovog popisa mogu se pripremati na različite načine, samo vam treba malo vremena i dobre volje.
 Foto: iStock
Bez njih ne možemo

16 namirnica iznenađujuće bogatih vlaknima

22. ožujak 2016.
Avokado, kupine, prokulice ili ječam samo su neke od namirnice bogatih vlaknima. Kako biste ih sve upoznali prelistajte galeriju i obogatite svoj jelovnik.

O koristi prehrane bogate vlaknima već i vrapci na grani znaju ponešto. No, jeste li znali da su, osim za pravilnu probava, vlakna izrazito korisna i za smanjenje rizika od moždanog udara, visokog tlaka i srčanih bolesti?

Zdravstvene prednosti

Prema novim istraživanjima, prenosi portal Greatist, unatoč stalnim upozorenjima sve manje ljudi obraća pažnju na njihov unos, a preskakanje obroka bogatih vlaknima može dovesti do problema s probavom (zatvora), a to pak sa sobom može povući niz drugih problema. S druge strane, pretjerana konzumacija vlakana može previše ubrzati probavu što znači da tijelo neće dobiti prikladnu količinu minerala i ostalih hranjivih tvari.

Idealna količina

Američki institut za medicinu preporuča muškarcima mlađima od 50 godina konzumaciju oko 38 grama vlakana svaki dan, a ženama oko 25 grama. Stariji od 50 godina trebali bi konzumirati još manju količinu vlakana - oko 30 grama muškarci i oko 20 grama žene.

Upoznajmo namirnice bogate vlaknima te informacije koliko vlakana sadrže u jednoj šalici (2 dcl).

Teme
Linker
16. kolovoz 2022 04:03