Znate li da samo u jednoj vrećici koju možda stavljate u kavu ili čaj ima 5 grama šećera?
 Foto: iStock
Tihi ubojica

11 loših stvari koje šećer svakodnevno čini našem organizmu

Sva novija istraživanja pokazuju da prekomjerno konzumiranje šećera na razne štetne načine utječe na naše zdravlje.

1. Šećer deblja organe

Fruktoza, jedna od komponenti običnog bijelog šećera, potiče jetru da učinkovitije pohranjuje masti. Zbog toga prehrana bogata fruktozom može dovesti do toga da se nakupine masti stvaraju oko jetre te uzrokovati bolest masne jetre koja nije povezana s uživanjem alkohola.

2. Priprema vaše tijelo za razvoj dijabetesa

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu PloS One pokazalo je da na svakih 150 kalorija po osobi dnevno koje potječu od šećera rizik za razvoj dijabetesa raste za 1,1 posto.

3. Šteti srcu

Osim što šećer sam po sebi ima negativan utjecaj na zdravlje srca, srčane bolesti i dijabetes usko su povezani. Srčani i moždani udar najčešći su uzrok smrti među oboljelima od dijabetesa tipa 2.

4. Ukrućuje krvne žile

Prekomjeran unos šećera uzrokuje stvaranje viška inzulina u krvi, a kronično povišene razine inzulina u krvi potiču glatko mišićno tkivo oko svake krvne žile da raste brže nego što je normalno. To izaziva ukrućivanje stijenki krvnih žila, što povećava rizik za povišenje krvnog tlaka, a time i za srčani ili moždani udar.

5. Podiže razinu lošeg kolesterola i triglicerida

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association pokazalo je da osobe koje unose visoke razine dodanog šećera imaju najveći porast razine lošeg kolesterola i triglicerida te najnižu razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Foto: iStock
Šećer je možda dobar kao piling, ali ako ga jedemo, koža nam to neće oprostiti.

6. Vodi u razvoj dijabetesa tipa 3

Dr. Suzanne de la Monte, neuropatologinja sa Sveučilišta Brown, skovala je termin dijabetes tipa 3 nakon što je sa svojim suradnicima otkrila vezu između inzulinske rezistencije, prehrane bogate mastima i Alzheimerove bolesti. Njihovo istraživanje sugerira da je Alzheimer zapravo metabolička bolest kod koje je oslabljena sposobnost tijela da koristi glukozu i proizvodi energiju.

7. Pretvara vas u ovisnika

Poput droge, šećer potiče oslobađanje kemikalija koje aktiviraju centar za užitak u mozgu - opioida i dopamina. Baš kao što je slučaj i s drogama, ljudi razvijaju toleranciju na šećer, što znači da im ga treba sve više da bi se osjećali dobro. U istraživanju o ovisnosti o šećeru provedenom na laboratorijskim miševima pokazalo se da životinje koje su postale ovisne o šećeru osjećaju drhtavicu, anksioznost i nervozu kad im se uskrati šećer.

8. Stalno ste gladni

Brojna novija istraživanja pokazala su da prekomjerno konzumiranje šećera narušava sposobnost organizma da obavijesti mozak kako je sit te osjećaj gladi ostaje stalno prisutan. Višak kilograma i dijabetes tipa 2 sprečavaju lučenje leptina u tijelu, a to je hormon koji obavještava mozak da je tijelo sito.

9. Postajete zombi

Možda nakon čokoladice osjećate kratku navalu energije, no ona ubrzo nestaje, a zamjenjuje ju osjećaj umora. Potrebno je najviše 30 minuta da bi od naglog podizanja razine šećera u krvi došlo do naglog pada, a to izaziva potrebu za još šećera. Osim toga šećer potiče otpuštanje serotonina, koji djeluje uspavljujuće.

10. Čini vas depresivnim

Možda posežemo za šećerom da bismo se osjećali bolje, no učinak je na kraju posve suprotan. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Public health Journal pokazalo je da postoji povezanost između konzumiranja slatkiša i fast fooda i depresije. Nakon šest godina od 9000 ispitanika oni koji su jeli najviše junk fooda imali su čak 40 posto veći rizik za razvoj depresije.

'Šećer' na kraju

11. Ubrzava stvaranje bora

Ukoliko želite usporite proces starenja, šećer treba ograničiti, ili još bolje u potpunosti izbaciti iz prehrane jer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože.

Linker
06. ožujak 2024 00:20