Moramo vas razočarati - ne, ovo nije Zu san li, ali i ona je ima... Baš kao i vi!
 Foto: iStock
Točka koja liječi

Zu san li svatko će poželjeti stisnuti, a evo i zašto...

18. siječanj 2017.
Ona je zvijezda akupunkture: potražite i sami čarobnu Zu san li i pritisnite kako bi vam bilo bolje!

Zu san li jedna je od najčešće korištenih točaka u akupunkturi, a svakako i ona koju se najviše istražuje u acu-moxa terapiji, koja također podrazumijeva korištenje igala.

Zu san li jedna je od 365 klasičnih akupunkturnih točaka na tijelu čovjeka, a nalazi se na jednom od 14 meridijana, u blizini koljena. Točnije, to je 36. točka trbušnog meridijana.

Poznavajući sustav i način djelovanja "umirujućih" točaka, možemo si vrlo lako pomoći u trenucima psihičke ili fizičke boli, a najbolje će pomoći pritiskanje točke Zu san li, ili San li, kako je zvana u dalekoj prošlosti, stoljećima prije Krista.

Kako je locirati

Zu san li je prvo potrebno pravilno locirati. To možete učiniti na dva načina: pronaći je ispod čašice koljena tako da dlan spustite na koljeno i odredite je uz položaj do malog prsta, s njegove lijeve strane. Ili presavijte noge u koljenima, približivši stopala stražnjici, koliko god više možete ležeći na krevetu te locirajte malo ispupčenje koje će se pojaviti na mjestu ispod čašice, udaljeno četiri prsta širine.

Kada masirati

Najbolje je točku masirati ujutro, neposredno nakon buđenja i to po devet puta u smjeru kazaljke na satu. Naizmjence tako masirajte jednu pa drugu nogu, ali ne dulje od osam minuta.

Radite li masažu u poslijepodnevnim satima, pazite da to nikako ne bude pred odlazak na počinak jer je djelovanje točke takvo da aktivira organizam.

Foto: iStock
Redovita fizička aktivnost i dovoljan unos tekućine poboljšat će vam probavu. No, ako i to ne upali, pronađite svoju Sun li - ništa vas ne košta.

Kako djeluje

Svakodnevno masiranje snažno djeluje na probavu, radi čega je kineska preporuka da se masaža koristi i za mršavljenje. Na ovaj način, uz pravilnu prehranu, gubi se do pola kilograma tjedno! Na ovaj način možete liječiti i niz bolesti ili zdravstvenih tegoba s kojima se možda već dugo borite.

Neke od njih su:

  • osjećaj nemira,
  • razdražljivosti,
  • neuravnotežen san,
  • bol u križima,
  • smanjena spolna želja,
  • loš rad bubrega,
  • ali i smanjeni rad nadbubrežne žlijezde, čime se uravnotežuje rad hormona.

U prijevodu Zu san li znači "noga tri milje". Legenda kaže kako je, u vrijeme dok se putovalo pješice, umorni putnik koji bi masirao ovu točku poslije mogao prijeći još 3 milje ili skoro 5 km.

Jeste li znali?

Masiranje Zu san li potiče imunitet, štiti od prehlade, usporava starenje, stimulativno djeluje na raspoloženje te poboljšava izgled kože.

Teme
Linker
27. rujan 2022 02:52