Svakodnevno kreativno stvaranje pomaže ljudima da se dugoročno emotivno osjećaju bolje.
 Getty Images
Istraživanje potvrdilo

Znate li koje će vas aktivnosti usrećiti baš svakog dana?

29. siječanj 2020.
Posegnite za olovkom i papirom, crtajte, pišite ili smišljajte recepte, pozitivni učinci su zagarantirani!

Svakodnevno bavljenje nekim kreativnim aktivnostima dovodi do povećanja dobrog osjećaja, osjećaja blagostanja, smirenosti i ugode, posebno kod mlađih odraslih osoba, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici novozelandskog Sveučilišta Otago.

Za potrebe istraživanja istraživači Odsjeka za psihologiju zamolili su 658 studenata da vode dnevnik o svojim iskustvima i emocionalnim stanjima tijekom trinaest dana. Nakon analize dnevnika istraživački tim na čelu s dr. Tamlin Conner otkrio je da su sudionici potvrdili kako imaju mnogo više entuzijazma i pozitivnog osjećaja u trenucima kreativnosti i nakon što su bili kreativni.


Najčešći hobiji

Iako se ova studija nije konkretno bavila oblikom kreativnog izražavanja pa nisu ni pitali studente za prirodu njihove slobodne aktivnosti, istraživači su takve podatke prikupili tijekom ranijih istraživanja. Otkrili su da su najčešći oblici kreativnog izričaja pisanje poezije ili kratke proze, pletenje i kukičanje, smišljanje novih recepata, slikanje, crtanje i skiciranje, bavljenje grafičkim ili digitalnim dizajnom ili komponiranje i smišljanje glazbenih izvedbi.

Dr. Tamlin Conner kaže kako joj je prije svega bila namjera doznati je li svakodnevno kreativno stvaranje pomaže ljudima i utječe li na to da se dugoročno osjećaju bolje u emocionalnom smislu.


Od sreće do entuzijazma

Istraživači su otkrili da pozitivan efekt obuhvaća osjećaje kao što su sreća, radost, uzbuđenje i entuzijazam, ali došli su i do zaključka da će intenziviranjem kreativnog izražavanja dobar osjećaj potrajati i idućih dana te će osoba biti boljeg raspoloženja.

Stoga, ako ste u potrazi za srećom i vedrijim osmijehom, posegnite za olovkom i papirom, crtajte, pišite ili smišljajte recepte, pozitivni učinci su zajamčeni.

Teme
Linker
05. prosinac 2021 17:01