Ponekad su stvari toliko jednostavne da naprosto ne možemo vjerovati da bi mogle biti istina...
Pitali smo...

Znate li koja je najčešća greška i najčešća zabluda u njezi kože?

Kada bismo sve probleme kože mogli riješiti samo kremom, sve bi bilo savršeno jednostavno, a ipak nije… U čemu je tajna, odgovara direktorica razvoja proizvoda jednog od najpoznatijih holističkih brandova prirodne organske kozmetike.

Suhe i ispucale usnice, svrbež i crvenilo lica samo su neke od posljedica koje zima ostavlja na koži. Stoga i ne čudi što nakon dugih mjeseci istovremene izloženosti ledenom zimskom zraku i pregrijanom zraku u našim domovima, proljeće obično svi dočekamo pomalo "ofucanog" izgleda: koža nam je ogrubjela i isušena, peruta se i svrbi, ponekad je i vidno izboranija nego što je bila ujesen, a nerijetko prošarana i crvenim mrljama ekcema.

No kada bi to bio problem koji bismo mogli riješiti tek redovitim nanošenjem pomno odabrane kreme, sve bi bilo savršeno jednostavno, a ipak nije… Njega kože, kako ste i sami iskusili, puno je više od toga.

Stoga smo ovoga puta za savjet pitali Annette Greco, direktoricu razvoja proizvoda, jednu od vodećih žena prirodne kozmetike Dr. Hauschka. Naime, kako nam je svima već poznato, prirodna i organska kozmetika pokazuje odlične učinke na našu kožu pa je stoga i interes kozmetičkih kuća za ulazak na to tržište iz godine u godinu sve veći.

Dr. Hauschka, poznati njemački holistički brand prirodne organske kozmetike, može se pohvaliti kako je jedan od pionira u proizvodnji kozmetičkih proizvoda certificiranih s NATRUE, međunarodnim pečatom kvalitete za prirodnu i organsku kozmetiku, koja ne sadržava sintetičke mirise, konzervanse, mineralna ulja, silikone i PEG, a testirani su i odobreni od strane dermatologa i oftalmologa.


Što je najvažnije u njezi kože, koje greške najčešće činimo te što sama nosi u svojoj kozmetičkoj torbici, odgovara Annette Grecco.

Što biste rekli da je najvažnije u njezi kože?

Sigurnost, odnosno podnošljivost i djelotvornost - ali u širem smislu. Gledajući na sigurnost kože i djelotvornost to treba ispuniti svakim pojedinačnim proizvodom koji stavljamo na kožu.

Koje su najčešće pogreške koje činimo u njezi kože?

Na žalost, mnoge žene i muškarci ne vjeruju u mudrost njihove kože i ljudskog tijela. Misle da bi kemijski sintetizirani sastojak mogao dopuniti nedostajuću supstancu u njihovu tijelu. Vjerujem da je najbolja supstanca ona koju naše tijelo gradi vlastitim snagama i sposobnostima.

Uz ovaj savjet općenito postoji konkretna "pogreška" s moje točke gledišta. Mislim da je korištenje pilinga za njegu lica i tijela u nekim slučajevima korisno, ali ne uvijek i prečesto. Kožna prepreka mora biti u dobrom stanju da bi ispunila svoje zadatke, posebno u zaštiti, održavanju topline i kontroliranom disanju kože. Prečesto korištenje pilinga može duboko poremetiti tu funkciju, a toga mnogi nisu svjesni.

Kako izgleda vaša dnevna rutina u njezi kože?

Za mene su to tri koraka - čišćenje, jačanje i briga, ujutro i navečer.

Ali moram reći da je za mene njega tijela jednako važna kao i njega lica. Rekla bih čak da je njega tijela osnova za njegu lica i moj osobni osjećaj dobrobiti. Ne postoji dobro jutro bez rituala tuširanja. I to balzamima na bazi ulja. Moj izbor su limun i limunska trava te lavanda i sandal. I mali savjet, nije potrebno primijeniti ulje po cijelom tijelu. Dovoljno je upotrijebiti ga na području bubrega, jetre ili srca.

Što bi svaka žena trebala imati u svojoj torbici?

S Dr. Hauschka dekorativnom linijom koža je zaštićena tijekom cijelog dana, no u nekim situacijama i tijekom dugog dana može biti od pomoći malo "impulsa" za izražavanje sjaja. U tim situacijama dobro će vam doći sjajilo za usne, highliter i bronzer.

Možete li objasniti razlike između kreme, seruma i ulja?

"Krema" je farmaceutski naziv emulzije. To znači formulu s vodom i uljem. Postoje dvije različite vrste - voda u ulju, one su teže, npr. Dr. Hauschka Rose Cream. Drugi tip je ulje u vodenoj kremi, koji je češći u kozmetičkom svijetu - laganiji, svježiji, npr. Dr. Hauschka Melissa Cream.
Serum nije jasan pojam za formulu, te se više koristi u marketinške svrhe. Za Dr. Hauschka njegu kože koristimo ovaj izraz za formule bez ulja, one na bazi vode.
Za razliku od seruma, uljna kozmetika sadrži uljnu fazu. Ni ovaj pojam nije farmaceutski ili službeno zasnovan. Za Dr. Hauschka njegu kože uljna faza znači zaštitnu i pokrivanje.

Koji je najvažniji savjet za njegu kože koji ste naučili kod kuće?

Moj otac je Talijan, pa jedan dio moje obitelji živi u Italiji, gdje sam kao dijete provodila ljeta. Mislim da je moje duboko poštovanje i ljubav prema maslinovom ulju zasnovano u tom trenutku. Koristili smo ulje zajedno s limunom za zaštitu od sunca i za njegu. No glavni je savjet bio: prehrana je ključ za zdravlje i ljepotu - osobito s maslinovim uljem.

Što biste preporučili mladim djevojkama, kada kupiti prvu kremu, kako je odabrati?

Mlada koža savršena je na vrlo prirodan način, ali postoje situacije u kojima se njega kože treba primijeniti čak i na djecu.

Prva je zaštita od sunca: ti proizvodi su potrebni od prvog kontakta sa sunčanim svjetlom. Druga situacija su bolesti povezane s poremećenom kožnom barijerom, primjericu, u slučaju atopijskog dermatitisa.

Obično s početkom puberteta djevojke žele i same "okusiti" rituale njege kože koje vide od odraslih. No, u mnogim slučajevima izbor proizvoda ovisi o preporuci prijatelja, a rijetko roditelja ili dermatologa. Ne postoji jedinstvena preporuka, pa mladima poručujem da se vode osobnim izborom onih proizvoda koji njihovoj koži najbolje odgovaraju.

Annette Greco ističe kako je vrlo važno kozmetičkim proizvodima potaknuti kožu da sama ispunja svoju zadaću a to možemo postići korištenjem prirodne organske kozmetike bazirane na prirodnim organskim sastojcima.

Možete li nam reći neke prednosti vaših proizvoda?

Dr. Hauschka je linija kozmetičkih proizvoda za njegu kože koja se pojavila na tržištu 1967. godine - mnogo prije nego što je pojam organske njege kože postao poznat. Naša prednost leži u našoj filozofiji. Nastojimo učiniti najbolju kozmetiku za kožu, čovjeka, prirodu i društveni razvoj.

Koja je vaša glavna razlika od drugih?

Iz moje točke gledišta to je aspekt "ritmičke njege kože". Danas svi u znanstvenom svijetu znaju o ritmički strukturiranom životu i njegovoj važnosti za vitalnost. Dr. Hauschka to čini beskompromisno. Pokušavamo učiti iz života u svrhu vitalnosti. Druga činjenica za koju mislim da je vrlo važna je poštivanje kože i čovjeka. Dakle, uz Dr. Hauschka njegu ne preuzimamo prirodnu zadaću kože već je pokušavamo potaknuti. Dakle, koža je ta koja nastavlja raditi ono što mora, a mi je svojim formulama samo hranimo da to čini kao nekad.

Specijalizirani ste za organsku prirodnu kozmetiku, što možemo naučiti iz prirode?

Kao što sam spomenula, možemo naučiti da "ritam nosi život" sa svim posljedicama.
Nadalje, život u prirodi znači pokret, aktivnost - to je ključ života. Cilj nam je ojačati aktivnost i vitalnost kože.

Moja ideja je da je život poput ljuljačke - za čovjeka i prirodu. U nekim situacijama ljuljačka se umori te se smanjuju njena amplituda i energija. Tada treba malo impulsa. Što biste tad učinili s ljuljačkom? Zaljuljali biste je. Dakle, vitalnost treba pokret. I pokret je u prirodi, uvijek. To je razlog zbog kojeg uzimamo sastojke iz prirode, konkretno iz našeg, Dr. Hauschka organskog vrta.

Na kraju, dakle, možemo zaključiti kako je za ispravnu njegu kože jednako važno ono što stavljamo na nju, kao i ono čime je hranimo onime što stavljamo na tanjur, te kako je od izrazite važnosti ne narušiti prirodnu barijeru kože prečestim pilingom jer...


"Čovjeku su potrebne dvije vrste ljepote, unutarnja i vanjska."
Elisabeth Sigmund, osnivačica kozmetike Dr. Hauschka

Linker
18. travanj 2024 09:16