Ne morate ići u Provansu kako biste uživali u mirisu lavande, kupite sadnicu i smjestite je u svoju i dječju sobu.
 Foto: iStock
8 veličanstvenih

Znate li da vam biljke mogu pomoći da zaspite?

Odabir prave lončanice za spavaću sobu može pomoći da se noću opustite i bolje spavate.

Kućne biljke osim što filtriraju zrak i kisik u domu, pružaju potrebnu boju i život u životno boravište. Velik je broj biljaka koje imaju smirujući učinak, no često su zanemarene. Navodimo ih nekoliko koje je dobro držati u spavaćoj sobi za bolju kvalitetu sna.

Jasmin

Istraživanja su dokazala da jasmin učinkovito pomaže snu. Pozitivni učinci uključuju poboljšanje kvalitete sna, smanjenje anksioznosti i bolje raspoloženje nakon buđenja. Jasmin može uljepšati spavaću sobu jer ima lijepu grmoliku zelenu krošnju i lijepe bijele cvjetove. Jasminum Polyanthum ne cvjeta stalno, ali je vrlo zahvalna biljka i ne zahtijeva previše brige u odnosu na druge kućne biljke, a k tome i ugodno miriše.

Lavanda

Lavanda je jedna od najčešćih prirodnih lijekova za mnoge stvari, koristi se kao miris za sapune, šampone i kao dodatak mirisima za odjeću u ormarima. Također je odlično sredstvo za čišćenje, ali njene brojne pozitivne namjene tu ne prestaju. Može pomoći u liječenju nesanice i tjeskobe. Istraživanja su pokazala da udisanje mirisa lavande djeluje umirujuće i ima sedativni učinak.

Bršljan

Još jedna biljka koju je NASA uvrstila među najbolje pročišćivače zraka jer najučinkovitije apsorbira formaldehid. Engleski bršljan lako raste i preživljava na umjerenim temperaturama i pri srednjoj izloženosti svjetlu. Engleski bršljan u spavaćoj sobi pomoći će da san bude miran i ugodan.

Foto: iStock
Razmišljate li gdje smjestiti svoj lijepi engleski bršljan, odaberite spavaću sobu. Ne treba mu puno svjetla, a NASA ga je uvrstila među najbolje pročišćivače zraka pa garantira miran i ugodan san.

Gardenija

Gardenia jasminoides koja se često naziva i Cape jasmin ima sposobnost da djeluje umirujuće jednako kao i tablete za spavanje. Njemačka studija provedena na miševima otkrila je da je ovo cvijeće imalo isti učinak kao tablete Valiuma na neurotransmiter poznat kao GABA (Gama aminomaslačna kiselina) . Miševe koje su držali u kavezu i udisali su miris gardenije visoke čistoće postali su manje aktivni, mirniji i sjedili su opušteno u kutu. Gardenija može slično djelovati i na ljude i pomoći vam da otplovite u carstvo snova.

Cilindrična zmija (Afričko koplje)

Preporuča se kao odličan način za poboljšanje čistoće kisika u domu. Ovu biljku preporuča i NASA koja ju je uvrstila među 12 najvažnijih biljaka koje pročišćavaju.

Obrubljeni zmajevac (Dracaena marginata)

Ugodna je oku i prilično velika pa dobro može poslužiti za popunjavanje praznih mjesta u stanu. Njeno prisustvo uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Ova biljka dosta naraste, zahtijeva adekvatnu izloženost suncu pa o tome treba voditi brigu prije kupnje.

Zlatni puzavac

Prema NASA-i ima izuzetnu sposobnost da očisti zrak, a to znači i da utječe na bolji san. Biljka traži vrlo malo njege, ne treba joj previše svjetla pa je idealan odabir za sve koji nemaju vremena brinuti o bilju.

Foto: iStock
Aloe vera je prekrasna mesnata zelena biljka. Možete je smjestiti u spavaću sobu, ali i u sve druge prostorije jer će vam na specifičan način pokazati je li razina štetnih kemikalija u vašem domu visoka.

Aloe vera
Aloe vera je još jedan prirodni iscjelitelj, odličan za smirivanje upala, ožiljaka i opekotina na koži. Također pomaže u detoksikaciji organizma. Postoji više biljaka Aloe, neke mogu pomoći u neutraliziranju otrovnih kemikalija koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, pročišćava zrak u spavaćoj sobi, a i cijeloj kući. Kada je razina štetnih kemikalija u domu visoka, biljka će razviti smeđe mrlje, tako da uvijek možete biti informirani o situaciji u domu.

Linker
20. travanj 2024 14:13